blog placeholder

In dit artikel kunt u alles lezen over kinkhoest: de oorzaak, de symptomen, preventie en behandeling.

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een luchtweginfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie heet Bordetella Pertussis. Kinkhoest is erg besmettelijk en de bacterie wordt overgebracht door te hoesten. In Nederland wordt er tegen kinkhoest gevaccineerd, desondanks komt deze ziekte nog steeds relatief veel voor (vergeleken met de andere ziektes waartegen gevaccineerd wordt).

Wereldwijd overlijden er jaarlijks 200.000-300.000 kinderen aan kinkhoest. Het betreft voornamelijk kinderen onder de 5 jaar die niet gevaccineerd zijn en die geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg.

Wat zijn de symptomen van kinkhoest?

  • De eerste weken van een kinkhoestperiode zijn niet te onderscheiden van een gewone verkoudheid. Mensen zijn vaak snotterig en er wordt ook gehoest. Typische kinkhoestaanvallen zijn er echter nog niet. Deze periode kan ongeveer 3 weken duren.
  • Op een gegeven moment wordt de hoest een droge hoest en worden de aanvallen steeds heviger.
  • Uiteindelijk komen er enorme hoestbuien voor waarbij de patiënt bijna tot stikken aan doorhoest om vervolgens gierend weer adem te halen. Vaak begint het kind hierbij ook over te geven. Deze fase kan wel 6 weken duren (maar is bij baby’s vaak afwezig).
  • Hierna nemen de hoestbuien langzaam af en gaat de ziekte over.

Wat zijn de complicaties van kinkhoest?

Het hoesten zelf is al heel vervelend, maar het is ook mogelijk om complicaties te krijgen zoals:

  • gebroken ribben door het hoesten
  • uitputting
  • longontsteking
  • bij zeer jonge zuigelingen: dood door zuurstoftekort (zeer zeldzaam in Nederland)
  • bij jonge zuigelingen: hersenschade door zuurstoftekort (zeer zeldzaam in Nederland)

Hoe kun je kinkhoest behandelen?

Kinkhoest is een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en daarom is de infectie redelijk goed met antibiotica te behandelen. Dit helpt echter alleen maar in de eerste 2-3 weken en dan is de ziekte eigenlijk niet te onderscheiden van een gewone verkoudheid. Zodra de typische symptomen optreden is het al te laat om een behandeling te starten, het is dan namelijk niet meer de bacterie die voor de problemen zorgt, maar de afvalstoffen van die bacterie. Een mogelijk voordeel van het alsnog opstarten van antbiotica in deze periode is het verkorte van de besmettingsperiode voor anderen.

Bij jonge baby’s wordt het kind vaak opgenomen in het ziekenhuis om te voorkomen dat het stikt.

Vaccinatie tegen kinkhoest

In Nederland wordt ongeveer 90% van alle kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Dit betekent dat vrijwel alle kinderen onder de twaalf jaar beschermd zijn tegen de ziekte. Helaas verandert de Bordetella Pertussis bacterie langzaam, waardoor de vaccinaties na verloop van tijd minder effectief worden. Kinkhoest komt dus ook voor bij gevaccineerde personen (vooral boven de 5 jaar), maar verloopt dan vaak wel milder.

Bronvermelding

RIVM