blog placeholder

Bij hyperventileren ga je te snel ademhalen. Hier kun je meer lezen over de oorzaken van hyperventilatie en wat je er tegen kunt doen.

Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

Het woord hyperventilatie kan in tweeën worden gesplitst. Namelijk hyper (teveel) en ventilatie (ademen). Letterlijk betekent het dus teveel ademen. Meestal gaat iemand hyperventileren in een angstige situatie. Hyperventilatie komt veel voor bij angststoornissen.

Wanneer iemand gaat hyperventileren gaat de hoeveelheid koolzuur in het bloed omlaag (daling pCO2). De hoeveelheid zuurstof gaat omghoog (stijging pO2). Het gevolg hiervan kan een respiratoire alkalose zijn. Hierbij wordt de zuurgraad in het bloed te laag en dat kan problemen in heel het lichaam geven.

Wat zijn de oorzaken van hyperventilatie?

Er zijn verschillende oorzaken van hyperventilatie:

  • angststoornissen en fobiën
  • een metabole acidose. Hierbij is de zuurgraad in het bloed te hoog, dit compenseer je zuur koolzuur af te blazen, waardoor de zuurgraad weer omlaag gaat
  • hypoxie: dit is een tekort aan zuurstof in het bloed, door sneller te gaan ademen kun je dan meer zuurstof krijgen.

Wat zijn de symptomen van hyperventilatie?

  • Een snelle, gejaagde ademhaling
  • Flauwvallen, bewusteloosheid
  • Angst

Wat is de behandeling van hyperventilatie?

Wanneer er sprake is van een metabole acidose of hypoxie, dan moet de oorzaak worden opgeheven. De hyperventilatie is dan namelijk niet het probleem maar een symptoom van het probleem. Dit moet vrijwel altijd in het ziekenhuis gebeuren.

Bij een paniekaanval ligt dat anders. Hier is het juist de hyperventilatie die voor de problemen zorgt. Iemand geruststellen is dan ook de beste behandeling. Ook zorgen dat er meer koolzuur binnenkomt werkt goed. Dit doe je door iemand zijn handen in elkaar te laten vouwen en in dat “kommetje” te laten ademen. Dit werkt beter dan een boterhamzakje omdat je over je handen iets meer controle hebt. Het is voor de patiënt dan minder eng om rustig te gaan ademen.

Als je niet zeker weet welke oorzaak de hyperventilatie heeft, dan kun je het beste een dokter waarschuwen.

Wat is de kans dat ik nog eens ga hyperventileren?

Wanneer je bent gaan hyperventileren als gevolg van een angst- of paniekaanval, dan was dat waarschijnlijk een angstaanjagende ervaring. Als je vervolgens weer in dezelfde situatie terecht komt kun je bang zijn dat er weer hetzelfde gaat gebeuren. Vaak is de angst voor het opnieuw krijgen van een paniekaanval juist de oorzaak van zo’n nieuwe paniekaanval. Als je opnieuw naar dezelfde situatie gaat is het verstandig om eerst iemand mee te nemen zodat je langzaam weer meer vertrouwen krijgt. Als je heel bang bent kun je het beste overleggen met je huisarts.