blog placeholder

In Nederland lijden er vele mensen aan hielspoor. Hier kunt u lezen wat het is, hoe je eraan komt en hoe het wordt behandeld.

Wat is hielspoor?

De medische term voor hielspoor is fasciitis plantaris. Het is een ontsteking van de fasci (een soort peesblad) van de voetzool. Dit peesblad verbindt de bal van de voet (en de tenen) met het hielbeen. De ontsteking is een zogenaamde steriele ontsteking. Dat wil zeggen dat er geen bacteriën bij betrokken zijn.

Hoe ontstaat hielspoor?

Hielspoor ontstaat door een (vaak chronische) overbelasting van de voet. Hierdoor raakt het peesblad geïrriteerd en ontstaat er een zwelling. Deze zwelling raakt nog meer geïrriteerd en uiteindelijk is heel het peesblad geïrriteerd.

Hielspoor komt dan ook veel voor bij sporters die hun voeten zwaar belasten (zoals hardlopers en mensen die springsporten beoefenen). Wanneer er veel getraind wordt of wanneer er getraind wordt op een ongeschikte ondergrond (of schoenen!) is het risico om hielspoor te krijgen nog groter.

Welke klachten geeft hielspoor?

Hielspoor geeft pijn aan de onderkant van de voet (vaak bij de hiel). Eerst zijn deze klachten alleen aanwezig bij intensief sporten, later bij minder intensief sporten. Op een gegeven moment is het spierblad zo erg geïrriteerd dat er ook klachten ontstaan bij normale bezigheden (zoals lopen) en uiteindelijk kunnen er zelfs klachten in rust ontstaan.

Hoe wordt de diagnose hielspoor gesteld?

De diagnose is eigenlijk alleen al op het typische beeld te stellen. Alleen bij twijfels zullen andere diagnoses moeten worden uitgesloten door bijvoorbeeld bloed te prikken of een röntgenfoto te maken. Dit is maar zelden nodig.

Om de diagnose te bevestigen is het echter wel mogelijk om een röntgenfoto te maken. Deze laat vaak een vrij typische verkalking zien van het peesblad (waar de naam hielspoor vandaan komt). Deze verkalking is het gevolg van de ontsteking en zeker niet de oorzaak. Overigens is het best mogelijk om hielspoor te hebben zonder deze verkalking en mensen met een verkalking hebben niet altijd hielspoor.

Hoe wordt hielspoor behandeld?

De beste manier om hielspoor te behandelen is door ervoor te zorgen dat er geen verdere overbelasting meer plaatsvindt. Dit door bijvoorbeeld een tijdje rust te houden of door geschiktere schoenen te kopen. Hielspoor gaat in meer dan 90% van de gevallen zonder behandeling binnen een jaar over. De volgende behandelingen zijn ook mogelijk:

NSAID’s

NSAID’s zijn nonsteroidal antiinflamatory drugs. Dit is een groep geneesmiddelen die ontstekingen onderdrukt. Voorbeelden van NSAID’s zijn Ibuprofen, Diclofenac en Voltaren.

Steunzolen

Steunzolen kunnen worden gebruikt om verdere belasting te voorkomen. Dit heeft eigenlijk alleen maar zin als een bepaalde standafwijking van de voeten een (mede)oorzaak is van de hielspoor.

Corticosteroiden

In zeer zeldame gevallen is het mogelijk om deze aandoening met corticosteroiden te behandelen. Van deze methode is het effekt echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Schokgolftherapie:

Er wordt veel onderzoek gedaan naar schokgolftherapie. Voorlopig is het nog niet aangetoond dat schokgolftherapie werkt (maar ook niet dat het niet werkt).

Opereren:

Bij een zeer ernstige hielspoor die meer dan een jaar aanhoudt kan eventueel overwogen worden om een operatie uit te voeren

Tapen

Met tapen en braces wordt geprobeerd de belasting te verminderen. Deze behandelingen hebben relatief goed resultaten.

Overige behandelingen:

Verder zijn er nog vele tientallen behandelingen op de markt, varierend van accupunctuur tot kruidencompressen en speciale oefeningen. Voorlopig is van geen van deze behandelingen aangetoond dat ze een beter effekt hebben dan afwachten (maar overigens geldt dit op lange termijn ook voor alle andere behandelingen).