Niet lekker slapen en ’s ochtends moe wakker worden. Het kunnen tekenen zijn van een slaapapneusyndroom. Hier vindt u informatie over het syndroom, de symptomen en de behandeling.
Het slaapapneusyndroom
Wat is het slaapapneusyndroom?
Het woord slaapapneu betekent letterlijk ademstop onder het slapen. Het is een syndroom waarbij tijdens de slaap het ademen stopt. Wanneer er vervolgens minder zuurstof in het bloed komt, wordt je hier wakker van ga je weer ademen. Dit kan tientallen keren per uur gebeuren zonder dat je het merkt. Van al die slaaponderbrekingen word je echter erg moe.
Wat zijn de oorzaken van het slaapapneusyndroom?
Er zijn vele oorzaken voor het slaapapneusyndroom. De meest gebruikte indeling is centraal of obstructief. Bij een obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is er iets waardoor de ademstroom geblokkeerd wordt. Een OSAS komt het meest voor bij mensen met overgewicht (BMI van 25 of hoger). Bij een centraal slaapapneusyndroom is de ademprikkel onderdrukt. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er een combinatie van deze twee varianten is.
Wat zijn de symptomen van het slaapapneusyndroom?
- Snurken
- Veel slaperigheid overdag
- ’s Nachts vaak wakkerschrikken
- veel zweten in de nacht
-
onverklaarbare spierpijn
Hoe behandel je het slaapapneusyndroom?
Er zijn vele behandelingsmogelijkheden. Wanneer er sprake is van OSAS, dan helpt afvallen vaak. Is er sprake van een centraal slaapapneusyndroom, dan moet er eerst naar een oorzaak gezocht worden (bijvoorbeeld een hersentumor of CVA).
Wanneer er een duidelijke obstructie is (bijvoorbeeld een scheefstand van het neusschot), wordt er weleens geopereerd.
Een veel gebruikte behandeling is een soort continue luchtstroom die CPAP (continuous positive airway pressure)heet. Deze techniek blaast de luchtwegen als het ware open. Verder zijn er nog beugels, pleisters en sprays. Dit werkt niet voor iedereen, maar sommige mensen hebben er veel baat bij.
Omdat er veel mensen zijn met klachten van het slaapapneusyndroom, wordt er veel onderzoek gedaan naar nieuwe operatietechnieke en andere therapiën. Mogelijk is het in de toekomst mogelijk om alle vormen van het slaapapneusyndroom te genezen.