blog placeholder

Het mortons neuroom is een vrij onbekende aandoening van het voetbed. Hier kunt u lezen wat een mortons neuroom prevcies is, hoe je er een kunt herkennen en wat de behandeling van een mortons neuroom inhoudt.

Wat is een mortons neuroom?

Een mortons neuroom wordt ook wel metatargalsie genoemd. Het is een verdikking van een zenuwvezel tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes ter hoogte van de samensmelting van twee zenuwen (namelijk de nervus plantaris lateralis en de nervus plantaris medialis). Meestal zit het neuroom (zenuwbobbel) bij de middelste teen en een van de tenen er naast.

Een mortons neuroom ontstaat door chronische druk op de zenuwuiteinden. Dit kan veroorzaakt worden door een anatomische afwijking van de voet (doorgezakte voorvoet), maar ook door het gebruik van foute schoenen.

Hoe veel mensen hebben last van een mortons neuroom?

Er zijn heel veel mensen met klachten van de voeten. Helaas is het niet bekend hoeveel mensen er ook daadwerkelijk een mortons neuroom hebben. Daarbij gaan niet alle mensen met voetpijn/mortons neuroom naar de huisarts. Er zijn daarom geen betrouwbare statistieken over hoe vaak het mortons neuroom voorkomt.

Wat voor klachten heeft iemand met een mortons neuroom?

Iemand met een mortons neuroom heeft pijnklachten onderop de voet, meestal bij de middelste teen. Omdat de pijnklachten worden veroorzaakt door overbelasting ontstaan de klachten vaak geleidelijk: eerst alleen pijn na heel lang lopen op nauwe schoenen en uiteindelijk (na maanden) ook pijn in rust.

De meeste mensen geven de pijn aan als een hele scherpe pijn die ze kunnen uitlokken door op de pijnlijke plek te drukken. Sommige mensen hebben ook tintelingen of een doof gevoel aan de tenen.

Hoe kun je de diagnose “mortons neuroom” stellen?

Over het algemeen is het verhaal al vrij typisch voor de diagnose. Opvallende is dat de pijn erger wordt als er geduwd wordt op de meest pijnlijke plek. Gezien de typische plek en het typische beloop is er verder meestal geen onderzoek nodig.

Hoe behandel je een mortons neuroom?

Aangezien de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van een mortons neuroom overbelasting is, bestaat de behandeling uit het voorkomen van meer overbelasting en uit rust voor de voet.

Dat betekent trouwens niet dat je wekenlang met je voet omhoog moet gaan zitten! In de meeste gevallen gaat het namelijk al veel beter met andere schoenen. Sommige mensen hebben heel veel baat bij steunzolen die zo de druk op de voorvoet verminderen. In zeer zeldzame gevallen is een verwijzing naar de chirurg nodig voor een operatie. Als er een operatie nodig is gaat het vaak om anatomieafwijkingen van de voet die operatief moeten worden behandeld om zo het neuroom te ontlasten.