Hart- en vaatziekten komen veel voor. Wat zijn nu de risicofactoren en wat kun je er tegen doen?
Hart en vaatziekten
Wat zijn hart en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor alle ziektes van het hart en van de bloedvaten. Hieronder valt bijvoorbeeld een hartinfarct, beroertes (CVA, hersenbloeding) , TIA’s en etalagebenen (claudicatio intermittens).
Wat zijn de risicofactoren voor het krijgen van hart en vaatziekten?
De belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten zijn:
- Hoge bloeddruk
- Hoog cholesterol
- Overgewicht, dus een BMI groter dan 25 of 30
- Diabetes Mellitus (Suikerziekte)
- Atherosclerose (slagaderverkalking)
- Hart- en vaatziekten in de familie
Niet aan alle risicofactoren valt natuurlijk iets te doen. Zo kun je de aanleg in de familie niet veranderen.
Hoge bloeddruk
Een normale bloeddruk is 120 (systolisch, bovendruk) over 80 (diastolisch, onderdruk). Een systolische bloeddruk van meer dan 140 of een diastolische bloeddruk van meer dan 90 wordt als te hoog gezien. De medische term voor hoge bloeddruk is hypertensie. Als je een hoge bloeddruk wilt vaststellen, dan moet je minstens drie keer meten. De grenzen verschillen per leeftijd.
Behandeling hoge bloeddruk:
- Gezond eten, minder zout eten
- Bij overgewicht: afvallen
- Niet roken, veel bewegen
-
Bloeddruk verlagende medicijnen
Hoog cholesterol
De medische term voor een te hoog cholesterol is hypercholesterolaemie. Er worden twee waardes gemeten voor cholesterol, namelijk het LDL en het HDL. Het HDL-cholesterol veroorzaakt niet zoveel problemen. Het LDL-cholesterol wel, want dat kan aderverkalking veroorzaken. In Nederland ligt de grens voor een te hoog cholesterol bij 6,5 mmol per Liter.
Behandeling hoog cholesterol:
- Minder eten van voedsel met daarin verzadigd vet
- Minder caloriën innemen
- Bij overgewicht: afvallen
-
Cholesterolverlagende medicijnen: deze vallen meestal onder de statines
Overgewicht
Overgewicht is een belangrijke risicofactore voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Informatie over overgewicht (en natuurlijk hoe ervan af te komen) vindt je in: alles over overgewicht
Diabetes Mellitus
Iemand die suikerziekte heeft, heeft een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Er zijn twee soorten suikerziekte. Namelijk Diabetes Mellitus type 1 en type 2. Bij type 1 maakt het lichaam geen insuline aan. Mensen met type 1 merken meestal al op jonge leeftijd dat ze deze ziekte hebben. Bij type 2 is de gevoeligheid voor insuline afgenomen en maakt het lichaam relatief te weinig insuline aan. Deze ziekte komt vaker bij oudere mensen met overgewicht voor.
Behandeling Diabetes Mellitus:
De behandeling van Diabetes is afhankelijk van het type en het stadium. Bij type 1 wordt er altijd insuline gegeven. Bij type 2 worden er vaak eerst tabletten geprobeerd om de gevoeligheid van het lichaam voor insuline te vergroten. Daarnaast (of daarbij) kan er insuline gebruikt worden.
Artherosclerose
Artherosclerose is de medische term voor slagaderverkalking. Veel slagaderverkalking kan ervoor zorgen dat het hart niet meer genoeg zuurstof krijgt. Er treedt dan een inspanningsafhankelijke pijn op de borst op. Dit wordt Angina Pectoris genoemd. Meer hierover kun je lezen in alles over een hartinfarct
Hart- en vaatziekten in de familie
Wanneer er in de familie onder de leeftijd van 65 jaar een hartinfarct heeft gekregen, dan heb je zelf een grotere kans op hart- en vaatziekten. Verder komt een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol ook veel in families voor. Hier kun je natuurlijk niets doen, behalve het verminderen van de andere risicofactoren.