blog placeholder

In dit artikel kunt u informatie lezen over facelifts. Wat is een facelift, hoe werkt een facelift, wat kost een facelift, wat zijn de complicaties en waar moet je op letten.

Facelifts

Wat is een facelift?

Een facelift is een vorm van plastische chirurgie waarbij de huid gladder (dus met minder rimpels) wordt getrokken. Niet alleen de huid wordt behandeld, maar ook de aangezichtsspieren doen mee.

Hoe werkt een facelift?

Een facelift is een operatieve ingreep. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een botox-behandeling. Bij deze operatie wordt de huid op meerdere plaatsen losgemaakt. Vaak gebeurt dit achter de oren of op de haargrens. De huid wordt vervolgens strakgetrokken zodat de rimpels verdwijnen. De huid die daarna overblijft wordt weggesneden. Vaak worden ook de gelaatspieren gladgegtrokken. De huid wordt vervolgens weer vastgehecht.

In sommige klinieken is het mogelijk om het onderhuidse vet en het bindweefsel van de huid te corrigeren. Dit gebeurt dan tijdens dezelfde ingreep als de facelift.

Na de operatie wordt iemand meestal 1 dag opgenomen. De hechtingen zijn of oplosbaar (en hoeven dan niet verwijderd te worden) of mogen er binnen 14 dagen uit. Omdat er bij de operatie kleine zenuwtakjes beschadigd worden is in eerste instantie het gevoel in de huid verminderd. Het kan ruim een jaar duren voordat de huid weer helemaal normaal voelt.

Wat zijn de complicaties van een facelift?

Iedere chirurgische behandeling heeft risico’s een facelift dus ook. Hieronder staan de risico’s

 • Risico’s van de narcose
 • Nabloedingen
 • Infecties
 • Beschadiging van zenuwen

Deze complicaties komen gelukkig niet heel vaak voor.

Wat kost een facelift?

De prijs van een facelift varieert tussen de verschillende aanbieders. De gemiddelde prijs is ongeveer:

 • € 10.000,- voor een uitgebreide behandeling van hals en gezicht
 • € 5000,- voor alleen voorhoofd of kin
 • € 1000,- voor kleinere ingrepen van bijvoorbeeld alleen de oogleden

Een facelift wordt gezien als zuiver cosmetische operatie en wordt daarom (vrijwel) nooit vergoed door de zorgverzekeraar. Alleen als er een medische noodzaak is voor deze operatie kan een ziektekostenverzekeraar besluiten deze ingreep te vergoeden.

Waar moet ik op letten bij een facelift?

Ten eerste zul je goed moeten bedenken of je echt wel een facelift wil. Laat je goed informeren en kijk ook naar de alternatieven. Als je eenmaal hebt besloten om een facelift te ondergaan, let dan op de volgende zaken:

 • Is de arts die gaat behandelen BIG-geregistreerd? Iedere arts in Nederland heeft een BIG-registratie, deze registratie is openbaar. Hierin staat ook of de arts wel gespecialiseerd is in de plastische chirurgie
 • Hoe staat de kliniek bekend. Kijk op internet naar recensies, lees fora en vraag in je omgeving naar ervaringen met deze kliniek
 • Let op de prijs. Goedkoop is prettig, maar is alles wel inbegrepen
 • Hoe ziet de kliniek eruit. Is alles schoon en hygiënisch?
 • Hoe is de voorlichting? Iedere arts is op grond van de wet WGBO (wet geneeskundige behandel overeenkomsten) verplicht je in te lichten over de operatie, de risico’s en de alternatieven. Ook is hij verplicht jouw vragen naar tevredenheid te beantwoorden. Vraag dus alles wat je wil weten
 • Tot slot: aanbiedingen die te mooi klinken om waar te kunnen zijn, zijn dat meestal ook!