Wat is EHEC?
De afkorting EHEC staat voor Entero Haemorragische Escheria Coli. Dit is een van de vele soorten E. Coli bacteriën. De meeste van deze bacteriën zijn helemaal niet gevaarlijk. Het overgrote deel van de mensen heeft zelfs E. Coli bacteriën in zijn darmen zitten.
Van sommige soorten E. Coli kun je echter ziek worden. Een van deze soorten is de EHEC. Deze bacterie maakt namelijk schadelijke stoffen aan, de zogenaamde toxines. Deze toxines zorgen er op hun beurt weer voor dat je ziek wordt.
Welke symptomen geeft EHEC?
De symptomen van EHEC lijken het meest op buikgriep:
- diaree
- maagkrampen
- in de meeste gevallen overgeven
- in sommige gevallen ook koorts
Het grootste gevaar hierbij is het gevaar op uitdroging door teveel vochtverlies. Ook kunnen er problemen ontstaan met de elektrolyten in het bloed (zoals een te hoog of te laag kalium). Een van de ernstigste complicaties is het haemolytisch uremisch syndroom (HUS) waarbij de nieren er acuut mee stoppen/minder gaan werken, hier kun je uiteindelijk aan overlijden.
EHEC geeft eigenlijk de grootste problemen bij jonge kinderen en bij bejaarden. Vooral omdat deze vaak een wat slechtere afweer hebben. Bij gezonde volwassenen is de kans op complicaties veel kleiner.
Hoe kom je aan EHEC?
EHEC is een bacterie die kan overleven in temperaturen van 5 tot 70 graden. De bacterie wordt voornamelijk overgebracht via rauwe groentes/vlees (meest bekend zijn de komkommers en de hamburgers). Wanneer je groente en vlees goed verwarmt (dus boven de 70 graden) is de bacterie niet gevaarlijk. De beste manier om infecties te voorkomen is dus goed wassen van groentes en goed verhitten van eten.
EHEC kan ook worden overgedragen van persoon tot persoon: wanneer een persoon in een huishouden diarree heeft, is dat ook besmettelijk voor andere personen. Deze besmetting valt te voorkomen door het toilet goed te reinigen met chloor, door goed je handen te wassen en door regelmatig de handdoek op het toilet te wassen.
Wat is de incubatietijd van EHEC?
Met incubatietijd wordt bedoeld: de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. De incubatietijd van EHEC is maximaal 1-2 dagen, meestal korter. Iemand die EHEC heeft is besmettelijk zolang hij of zij diarree heeft + nog 1-2 dagen hierna. Kinderen kunnen iets langer besmettelijk blijven.
Hoe wordt EHEC behandeld?
Hoewel de klachten van EHEC worden veroorzaakt door een bacterie, is het effect van antibiotica nog niet aangetoond. De belangrijkste behandeling bestaat dan ook uit het voorkomen van het besmetten van anderen (blijf uit de buurt van jonge kinderen en bejaarden) en het voorkomen van uitdroging.
Bronvermelding
RIVM