Een hartinfarct is vaak voor de patiënt en voor de omgeving een schokkende ervaring. Maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je er tegen doen?
Alles over een hartinfarct
Wat is een hartinfarct?
Een hartinfarct is een zuurstoftekort van het hart (ischaemie) waarbij er een stuk van het hart “afsterft”. De schade die het hart heeft opgelopen is onomkeerbaar. De oorzaak is de afwezigheid (of zeer sterke vermindering) de bloedstroom door de kransslagaders naar het hart. Dit is meestal een gevolg van slagaderverkaling (arthrosclerose) of door een bloedstolsel in de kransslagaders (embolie).
Wat zijn de symptomen van een hartinfarct?
- Een zware drukkende pijn op de borst
- Pijn straalt soms uit naar de kaken of linker arm. Naar de schouders kan ook
- Vaak gaat de patiënt zweten en wordt bleek
- Misselijkheid en braken
-
Bewusteloosheid (hoeft niet)
Welke waarschuwende symptomen krijg je voor een hartinfarct?
In sommige gevallen komt een hartinfarct volledig onverwacht. Er waren van tevoren geen tekenen van hartproblemen. In een groot deel van de gevallen zijn er echter wel voortekenen geweest.
Een belangrijk voorteken is het hebben van Angina Pectoris (pijn op de borst). Hierbij treedt er pijn op de borst bij inspanning (het hart heeft dan namelijk meer zuurstof nodig). In een later stadium treedt er instabiele angina pectoris op. De klachten treden dan ook op in rust. Wanneer je angina pectoris goed behandeld kun je een hartinfarct voorkomen.
Behalve angina pectoris is het ook belangrijk om te kijken of je risicofactoren voor een hartinfarct hebt.
Wat moet je doen bij een hartinfarct?
Bel 1-1-2, meldt dat je denkt dat het een hartinfarct is en (als dat nodig is) dat je gaat reanimeren. Vervolgens moet het slachtoffer zo snel mogelijk naar een ziekenhuis waar gedotterd kan worden. Hoe sneller de behandeling begint en hoe sneller er weer bloed naar het hart kan stromen, hoe minder schade er blijft.
Complicaties van een hartinfarct
Wanneer je een hartinfarct hebt of hebt gehad, dan kunnen er allerlei complicaties optreden:
- Ventrikelfibrileren: deze complicatie treedt (vrijwel) alleen op tijdens het hartinfarct. Hierbij raakt het ritme van het hart in de war. Uiteindelijk kan er een hartstilstand optreden kan iemand hieraan overlijden. Een ander probleem bij ventrikelfibrileren is dat er niet meer genoeg bloed naar de hersenen stroomt. Hierdoor kan er hersenletsel optreden en kan iemand zelfs overlijden
- kleplijden: als het deel van het hart bij de hartkleppen afsterft, dan kan het zo zijn dat de kleppen het niet meer goed doen.
-
hartfalen: als gevolg van het afsterven van een deel van het hart, gaat de pompfunctie van het hart achteruit. Hierdoor ontstaat hartfalen. In sommige gevallen overlijdt de patiënt hieraan, in andere gevallen is er een harttransplantatie nodig. In de meeste gevallen is de schade niet zo ernstig dat dit nodig is.
Bronvermelding
Nederlandse hartstichting