blog placeholder

Difterie (kroep) is heel lang een van de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen geweest in Nederland. Gelukkig komt de ziekte nu haast niet meer voor. Hier kun je lezen wat difterie is, hoe je het behandeld en hoe je de ziekte kunt voorkomen.

Wat is difterie?

Difterie wordt in de volksmond kroep genoemd. Het is een luchtweginfectie veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium Diftheriae. Vroeger was dit de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge kinderen in Nederland. Tegenwoordig wordt er tegen deze ziekte gevaccinneerd en hebben zich er de afgelopen 20 jaar geen nieuwe gevallen voorgedaan.

Wat zijn de symptomen van difterie?

  • Eerst is er een periode met keelpijn en moeilijk slikken. Soms is er een eenzijdige loopneus.
  • Daarna komen er algemene verschijnselen bij, die bij vrijwel iedere verkoudheid kunnen voorkomen zoals: lichte koorts, vermoeidheid, zweten, hoge pols en hoofpijn
  • Als de infectie zich vervolgens verder uitbreid kan heel de keel mee gaan doen en treedt er een laryngitis (ontsteking van de larynx, een van de delen van de keel) op.
  • Op de slijmvliezen van de keel komen taaie lappen te zitten, zogenaamde pseudomembranen. Hierdoor wordt de keel heel nauw en kan een kind stikken. Soms laat een pseudomembraan los waardoor de luchtpijp afgesloten wordt en dan stikt het kind ook.
  • Verder kunnen door de ziekten beschadigingen aan het hart en het zenuwstelsel optreden. Ook hier kan het kind aan overlijden.

Hoe wordt difterie behandeld?

Het is mogelijk om difterie te behandelen met antibiotica. Naast het geven van antibiotica worden er ook antigifstoffen gegeven om de gifstoffen van de ziekte tegen te gaan. Omdat difterie een ernstige ziekte is, worden kinderen met deze ziekte opgenomen op de intensive care en soms moeten ze beademd worden om te voorkomen dat ze stikken. Desondanks is er nog steeds een groot risico dat het kind aan difterie overlijdt.

Vaccinatie tegen difterie

In Nederland is ongeveer 90% van de bevolking gevaccineerd tegen difterie. Hierdoor komt de ziekte sinds 1990 niet meer in Nederland voor! Vermoedelijk scheelt dit jaarlijks vele honderden kinderen die ziek worden en overlijden. Ook in de rest van de wereld komt difterie steeds minder voor, maar helemaal uitgeroeid is het nog niet.

Bronvermelding

RIVM