blog placeholder

Het klinkt natuurlijk geweldig: met één pilletje afvallen zonder dat u daar moeite voor hoeft te doen. In de praktijk werkt dit anders. De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • wat zijn dieetpillen
 • hoe werken dieetpillen
 • welke dieetpillen werken wel
 • de andere pillen

Dieetpillen

Wat zijn dieetpillen?

Dieetpillen zijn pillen die als doel hebben om te helpen met afvallen (of om minder snel aan te komen). Er zijn vele soorten dieetpillen op de markt, maar de meeste werken niet. Sommige pillen zijn zelfs schadelijk voor de gezondheid. Er zijn echter ook pillen die wel (bewezen) werken.

Hoe werken dieetpillen?

Natuurlijk werkt iedere dieetpil weer anders, maar over het algemeen zijn er twee manieren waarop een pil kan werken:

 1. zorgen voor een veradigd gevoel (dus dat je sneller vol zit of minder trek hebt)
 2. zorgen dat voedingsstoffen (en dus calorieën) minder goed kunnen worden opgenomen

Verder zijn er pillen die beloven de vetverbranding te verhogen, deze pillen werken vrijwel nooit. Veel pillen moeten voor de maaltijd met 1 of 2 glazen water worden ingenomen. Vanwege het water is er een verzadigd gevoel en wordt er minder gegeten. Waarschijnlijk zou hetzelfde resultaat verkregen worden door deze glazen water met een pepermuntje in te nemen.

Welke dieetpillen werken WEL?

Er zijn op dit moment drie dieetpillen op de markt waarvan er wetenschappelijk is aangetoond dat ze werken:

 • Alli: de werkzame stof in deze pil is Orlistat. Lees hierover meer informatie op: alles over alli
 • Acomplia: de werkzame stof in deze pil is Rimbonant, dit middel werkt door minder voedingsmiddelen te laten opnemen, lees hieronder meer over Acomplia
 • Reductil: de werkzame stof is Sibutramine. Dit middel geeft een gevoel van verzadiging (sneller vol zitten), lees hieronder meer over Reductil

Acomplia:

Acomplia (Rimbonant) is een zogenaamde selectieve cannabinoïde receptorantagonist. Dit systeem regelt de opname van voedingsmiddelen. Door Acomplia te slikken worden er minder voedingsstoffen (en dus minder calorieën) opgenomen. Uiteindelijk kan Acomplia ongeveer 5% extra gewichtsverlies geven. Vanwege de vele bijwerkingen wordt Acomplia in Nederland niet geadviseerd om te gebruiken.

De bijwerkingen van Acomplia zijn: verkoudheden, misselijkheid, grotere kans op depressies, angststoornissen, prikkelbaarheid, slaapstoornissen, geheugenverlies, duizeligheid, pijn, jeuk, huiduitslag, hoofdpijn, peesontstekingen, vaker vallen, en in sommige gevallen zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen.

Acomplia is in Nederland alleen met een recept te verkrijgen en is dus niet los in de winkels te koop.

Reductil:

Reductil werkt door ervoor te zorgen dat twee stofjes: noradrenaline en serotonine niet worden heropgenomen door het lichaam. Dit geeft een verhoogd gevoel van verzadiging. Uiteindelijk kan Reductil zorgen voor ongeveer 5,5% extra gewichtsverlies. Omdat bij de meeste mensen het gewicht gewoon weer terugkomt na het stoppen van deze pillen, worden deze pillen in Nederland niet aangeraden.

De bijwerkingen van Reductil zijn: obstipatie, droge mond, minder goed kunnen slapen, hartkloppingen, hoge bloeddruk, misselijkheid, verminderde (of veranderde) smaak, veel zweten, meer aambeien, hoofdpijn, tintelingen. Zeldzame bijwerkingen zijn: psychose, bloedingen, nierproblemen, leverproblemen, diarree, derpessie, geheugen problemen, impotentie, menstruatiecyclusstoornissen, haaruitval en hartritmestoornissen.

Reductil is in Nederland alleen met een recept te verkrijgen en is ds niet los in de winkels te koop.

En al die andere pillen dan?

Zoals al eerder gezegd is er voor de meeste pillen geen bewijs dat ze werken. Helaas is er bij veel van deze pillen sprake van oplichterij. Het enige dat er lichter van wordt is jouw portemonnee. Afvallen doe je het beste door minder te eten en meer te bewegen. Snel afvallen zonder er moeite voor te doen is voorlopig nog een illusie.

Wanneer je toch besluit dieetpillen te kopen, bedenk dan het volgende:

 • Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook
 • Afvallen zonder moeite (terwijl u slaapt) bestaat niet
 • Wanneer pillen met veel water moeten worden ingenomen, dan is het effect waarschijnlijk een gevolg van dat water en niet van de pillen
 • Koop niet zomaar online, weet waar je je spullen koopt
 • Vraag in de omgeving naar ervaringen met het middel, kijk op forums op het internet

 

Bronvermelding

Farmacotherapeutisch kompas (www.fk.cvz.nl)