blog placeholder

In dit artikel kunt u informatie lezen over de maagband. De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Wat is een maagband?
  • Bij wie wordt er een maagbandje geplaatst?
  • Hoe wordt een maagbandje geplaatst?
  • Wat zijn de risico’s van het plaatsen van een maagband?
  • Wat zijn de resultaten van een maagband?

Maagband

Wat is een maagband?

Een maagband is een bandje om de maag. Dit bandje wordt door middel van een operatie om de maag aangelegd. Door dit maagbandje krijg je veel sneller een vol gevoel. Het doel van het maagbandje is dan ook dat je minder gaat eten en uiteindelijk afvalt.

Bij wordt er een maagbandje geplaatst?

Een maagband wordt alleen geplaatst bij mensen met veel overgewicht, een BMI boven de 35 of 40. Een maagband wordt eigenlijk geplaatst als laatste optie om te kunnen afvallen. Bij mensen die zwanger zijn, mensen die niet goed onder narcose kunnen worden gebracht of mensen met veel risico op hart- en vaatziekten wordt het bandje meestal niet geplaatst.

Het is in principe niet de bedoeling dat het maagbandje de rest van het leven blijft zitten.

Hoe wordt een maagbandje geplaatst?

In de meeste ziekenhuizen wordt het maagbandje geplaatst met een kijkoperatie (laparoscopie). Hierbij worden er twee of drie kleine sneetjes gemaakt in de buik. In één van de sneetjes wordt een camera geplaatst en via de andere sneetjes worden de instrumenten ingebracht. De maagband wordt uiteindelijk om de bovenkant van de maag geplaatst. Net boven de maagband blijft nu een klein stukje maag over (ongeveer twee eetlepels groot). Dit stuk wordt de werkende maag. Meestal wordt er een zogenaamde injectiepoort aangebracht. Hierdoor kan er zonder nieuwe operatie een aanpassing gedaan worden aan het bandje (bijvoorbeeld strakker of losser).

Wat zijn de risico’s van het plaatsen van een maagband?

Het plaatsen van een maagbandje is een operatie. Iedere operatie heeft risico’s, deze dus ook:

  • risico’s van de narcose zelf: deze risico’s zijn hoger bij mensen met overgewicht dan bij mensen met een normaal gewicht
  • bloedingen
  • infecties en ontstekingen
  • longontsteking
  • scheuring van het litteken
  • thrombosebeen of longembolie
  • vochtophopingen

Wat zijn de resultaten van een maagband?

Een recent onderzoek (juni 2009) laat zien dat er in 75% van de gevallen een vermindering van het gewicht wordt bereikt. Deze gewichtsvermindering is ongeveer 30%. Iemand die dus voor de ingreep 200kg woog, valt ongeveer 60kg af. De meeste mensen met een maagband hebben na de plaatsing van de maagband minder klachten van brandend maagzuur dan voor die plaatsing.

Van de 25% bij wie een maagband niet of nauwelijks werkt hebben veel mensen een extreem overgewicht (BMI hoger dan 50). Blijkbaar werkt voor die groep het plaatsen van een maagbandje niet voldoende.

 

Bronvermelding

samenvatting onderzoek naar de maagband door Dr. de Jong, UMC Utrecht

reageren op dit artikel? Heeft u ervaringen met een maagband? of wilt u hier meer over kwijt? schrijf u dan hier in en plaats een reactie.