blog placeholder

Iedereen kent het wel: een koortslip. Lees hier wat het is, hoe je eraan komt en natuurlijk wat je eraan kunt doen.

Wat is een koortslip?

De officiële naam voor een koortslip is herpes labialis (letterlijk herpesinfectie van de lippen). Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus (HSV), meestal type 1 (dit is dus niet het herpesvirus van de SOA’s). Het is dus een virusinfectie.

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

  • Een branderig of tintelend gevoel bij de lippen
  • Na een paar dagen blaasjes bij de lippen, deze blaasjes doen vaak pijn
  • Uiteindelijk (na ongeveer 1 week) komen er korstjes op de blaasjes

Hoe lang is een koortslip besmettelijk?

Een koortslip is alleen besmettelijk tijdens de acute fase. Dit is de fase waarbij er blaasjes op of bij de lippen te zien. In het vocht van deze blaasjes bevinden zich virusdeeltjes van het herpesvirus. Hiermee kun je anderen besmetten. Besmetting is mogelijk via zoenen (vooral als de ander een wondje in de buurt van de lippen heeft) en direct huidcontact. Hoewel type 1 niet het meest voorkomende type is om SOA’s te veroorzaken, kan het wel. Als je een koortslip hebt kun je jezelf genitale herpesinfectie bezorgen, was dus goed je handen!

Hoe lang is de incubatietijd van een koortslip?

De incubatietijd is de tijd tussen de besmetting en de eerste klachten. De gemiddelde incubatietijd van een koortslip is een week, maar kan ook 2 dagen of 2 weken zijn. Wanneer je eenmaal besmet bent met het herpesvirus, dan blijf je meestal de rest van je leven drager van dit virus. Het virus blijft namelijk achter in een van de aangezichtszenuwen (nervus trigeminus). Hier kan ons afweersysteem niet zo goed bij. De meeste mensen merken hier helemaal niets van. Af en toe vlamt het virus weer op en zorgt dan voor een koortslip.

Hoe kun je een koorslip behandelen?

Er zijn vele soorten crèmes en zalfjes verkrijgbaar tegen koortslippen. Hieronder volgt een overzicht van de meest gebruikte vormen van behandelingen van koortslippen. Zoals hierboven beschreven kun je de infectie met het virus niet genezen, maar je kunt de symptomen voorkomen.

  • Zinkzalf op plekjes smeren zorgt ervoor dat er geen blaasjes komen doordat het vocht aan de blaasjes wordt onttrokken. Zinkzalf zit in vrijwel iedere antikoortslip zalf of crème
  • UV-filters: deze kunnen voorkomen dat er een nieuwe infectie optreedt. In veel crèmes zit een combinatie van zinkzalf en UV-filters
  • Antivirusmiddelen zoals aciclovir: deze remmen de groei van het virus en kunnen zo de symptomen onderdrukken

Hoe kun je een koortslip voorkomen?

Voorkomen dat je zelf met het koortslipvirus besmet raakt doe je door te zorgen dat je niet in contact komt met het virus. Dus geen direct huidcontact hebben met iemand anders met een koortslip (met blaasjes erop). Verder kun je er niet echt veel aan doen als je een koortslip krijgt.

 

Bronvermelding

Farmacotherapeutisch kompas (www.fk.cvz.nl)