In dit artikel leest u informatie over cholesterol, wat is het, welke soorten zijn er, wat is ldl en hdl, wanneer is het cholesterol te hoog en hoe komt het zo hoog.
Alles over cholesterol
Dit artikel gaat over cholesterol, klik op de link als u informatie zoekt over de behandeling van hoog cholesterol
Wat is cholesterol?
Het woord cholesterol is afgeleid van het cholestereos, dit betekent galstenen. In het lichaam wordt cholesterol gebruikt voor het maken van gal, celmembranen, vitamines (vitamine D) en bepaalde hormonen. Mensen hebben dus cholesterol nodig en ons lichaam maakt het zelf aan. Dit gebeurt voornamelijk in de lever.
Welke soorten cholesterol zijn er?
Er zijn verschillende soorten cholesterol:
- HDL cholesterol: het “goede” cholesterol
- LDL cholesterol: het “slechte” cholesterol
Wanneer het cholesterol bepaald wordt, wordt er nog naar een aantal andere belangrijke factoren gekeken, samen met het cholesterol vormen deze het lipidespectrum:
- triglyceriden dit zijn de zogenaamde vetten
- totaal cholesterol: dit is de hoeveelheid LDL en HDL bij elkaar opgeteld
-
cholesterol ratio: dit is de hoeveelheid HDL gedeeld door de totale hoeveelheid cholesterol.
In principe is een hoog HDL cholesterol in combinatie met een lage hoeveelheid triglyceriden de combinatie die het minste risico geeft op hart- en vaatziekten.
Wanneer heb ik een te hoog cholesterol?
Totaal cholestrol gehalte:
lager dan 5,0 = normaal
5,0-6,4 = licht verhoogd
6,5-7,9 = verhoogd (te hoog dus)
meer dan 7,9 = sterk verhoogd
HDL en triglyceriden:
HDL: moet boven de 0,9 zijn
Triglyceriden: moeten onder de 2,2 zijn
Iemand met een totaal cholesterol boven de 6,5 heeft dus een te hoog cholesterol en moet daarvoor meestal behandeld worden. Echter iemand met een totaal cholesterol tussen de 5,0 en 64, met een te laag HDL of een te hoog triglyceride, moet ook behandeld worden. Ook iemand die meer risicofactoren voor hart- en vaatziekten heeft moet al bij een lagere cholesterolwaarde behandeld worden.
Kijk hier voor informatie over de behandeling van een te hoog cholesterol.
Hoe kom je aan een te hoog cholesterol?
Er zijn verschillende manieren waarop je aan een hoog cholesterol kunt komen:
- erfelijke aanleg: bij sommige mensen zit een hoog cholesterol in de familie. Dit wordt familiaire hypercholesterolemie genoemd
- eten van veel verzadigde vetten: in veel producten zitten verzadigde vetten en deze verhogen het LDL cholesterol. Een goede stelregel om te onthouden is dat spullen die hard worden in de koelkast veel verzadigde vetten bevatten
- eten van voedingsmiddelen met veel cholesterol: dit zijn eieren, zuivelproducten (vol), orgaanvlees, paling, garnalen en schaal- en schelpdieren.
Bronvermelding
NHG-standaard cardiovasculair risicomanagement