Veel mensen krijgen weleens een blaasontseking, vooral bij vrouwen komt het veel voor. Maar wat is nu precies een blaasonsteking? En wat kun je eraan doen.
Blaasontsteking
Wat is een blaasontsteking?
Wat in de volksmond een blaasontsteking genoemd wordt is meestal een urineweginfectie. Er is hierbij een infectie van urineleiders of van de blaas zelf. Vrouwen hebben een grotere kans om een blaasontsteking te krijgen dan mannen omdat vrouwen een kortere urineleider hebben.
Wat zijn de symptomen van een blaastonsteking?
- Een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
- Vaak moeten plassen
- Loze aandrang
- Stinkende of troebele urine
- pijn in de onderbuik
-
soms koorts
Waardoor wordt een blaasontsteking veroorzaakt?
Een blaasontsteking kan veroorzaakt worden door virussen of door bacteriën:
Virussen:
Een virale infectie van de urinewegen wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex virus, dit is hetzelfde virus dat bijvoorbeeld een koorstlip veroorzaakt. De symptomen van een virale blaasontsteking zijn hetzelfde als die van een bacteriële blaasontsteking
Bacteriën:
Verreweg de meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende bacteriën zijn hierbij: E. coli, S. Aureus en andere gram negatieve (dit is een bepaald soort microscoop kleuring) staven. Nadat iemand een blaaskatheter heeft gehad komen er vaak bacteriële infecties voor.
Hoe behandel je een blaasontsteking?
Niet alle blaasontstekingen hoeven altijd behandeld te worden, maar als er behandeld wordt, dan gebeurt dat met antibiotica.
Wil je meer weten over antibiotica, kijk dan eens hier
Hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
Je kunt een blaasontsteking voorkomen door veel te drinken, de billen van voor naar achteren af te vegen (en dus niet andersom), citroensap of cranberrysap drinken. Ook vitamine C slikken kan helpen.
Wanneer iemand veel blaasontstekingen heeft, of wanneer jonge kinderen een blaasontsteking krijgen verwijst de huisarts meestal door naar een uroloog. Er kunnen dan namelijk anantomische afwijkingen zijn waardoor iemand makkelijker urineweginfecties krijgt.
Bronvermelding
Farmacotherapeutisch kompas