In dit artikel kunt u informatie lezen over artrose (gewrichtsslijtage). De volgende punten komen aan bod:
- wat is artrose?
- hoe ontstaat artrose?
- wat zijn de symptomen van artrose?
- hoe wordt artrose behandeld?
Alles over artrose
Wat is artrose?
Artrose is de medische term voor gewrichtsslijtage. Het is een aandoening van het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen in het gewricht is nodig om het gewricht soepel en pijnloos te laten bewegen. Bij artrose is er te weinig kraakbeen, waardoor het bewegen met de gewrichten pijn doet.
Hoe ontstaat artrose?
Artrose ontstaat door verlies aan kraakbeen in de gewrichten. In principe verliest iedereen kraakbeen naarmate iemand ouder wordt. Leeftijd is hiermee een van de risicofactoren voor het krijgen van artrose. Andere risicofactoren zijn:
- Overgewicht: mensen met een te hoog BMI hebben een groter risico op artrose
- Beschadiging van gewrichten, door bijvoorbeeld een ongeluk of een operatie in het gewricht
- Erfelijkheid: artrose is deels erfelijk bepaald
- Ontstekingen in het gewricht, bijvoorbeeld bij reumatische aandoeningen
- Overbelasting: zwaar lichamelijk werk of zeer intensief sporten
Behalve het tekort aan kraakbeen ontstaan er aan de randen van de gewrichten vaak uitsteeksels. Deze uitsteeksel worden osteofyten genoemd en zijn goed op een röntgenfoto te zien.
Wat zijn de symptomen van artrose?
Het meest kenmerkende van artrose is de pijn in het gewricht. Deze pijn treedt vooral op bij belasting (beweging) van het gewricht. Nadat het gewricht een tijdje niet bewogen is, wordt het stijf en soms zelf dik. Als gevolg van de pijn in een gewricht aan één zijde van het lichaam, wordt vaak het gewricht aan de andere zijde meer belast. Het gevolg is vaak pijn aan beide ziijden.
Hoe wordt de diagnose artrose gesteld?
Ten eerste zijn de klachten van belang voor het stellen van de diagnose artrose. Verder is artrose te zien op röntgenfoto’s. Hierbij wordt er gekeken naar de afstand tussen de kop en de kom van een gewricht. Kraakbeen is niet zichtbaar op een röntgenfoto, maar zit normaal gesproken tussen de kop en de kom. Als er geen ruimte meer tussen de kop en de kom zit, dan is het kraakbeen verdwenen. Behalve de vermindering van het kraakbeen zijn er vaak ook nog botuitsteeksel (osteofyten) te zien.
Hoe kun je artrose behandelen?
Artrose is op verschillende manieren te behandelen:
- verlichten van de pijn met pijnstillers (meestal zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen, enz.)
- oefenen en bewegen met (of zonder) fysiotherapie, dit kan voorkomen dat de gewrichten zo stijf worden dat er helemaal geen beweging meer mogelijk is. Verder zorgt beweging ervoor dat de spieren sterk blijven
- afvallen
- voedingssuplementen zoals glucosamine. Glucosamine heeft een rol bij het aanmaken van kraakbeen. Helaas is de behandeling met glucosamine voor de meeste mensen niet succesvol. Omdat glucosamine nauwelijks bijwerkingen heeft, wordt de behandeling echter wel altijd geprobeerd
- injectie in het gewricht met Hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een van de bestanddelen van gewrichtsvocht. Injectie in het gewricht geeft soms een vermindering van de klachten. Normaal gesproken worden er 3 injecties met hyaluronzuur gegeven. Ook dit middel werkt bij veel mensen niet. Vanwege de weinige bijwerkingen wordt ook dit middel vaak geprobeerd (baat het niet, het schaadt ook niet)
- injectie in het gewricht met corticosteroïden, deze geven een kortdurende vermindering van klachten
- vervanging van het gewricht door middel van een operatie
Uiteraard is de laatste optie er een die je niet te snel wil toepassen. Gewrichtsprotheses gaan nu eenmaal niet een heel leven mee. Iedere operatie heeft risico’s en bij een tweede operatie (om de prothese te vervangen) zijn er meer risico’s dan bij een eerste operatie.