blog placeholder

Iedereen wil een gezond gewicht. Alli is wetenschappelijk bewezen effectief tegen overgewicht. In dit artikel kunt u het volgende lezen over Alli:

 • Wat is Alli?
 • Werkt Alli echt?
 • Hoe werkt Alli?
 • Hoeveel kun je afvallen met Alli?
 • Wat zijn de bijwerkingen van Alli?
 • Wat kost Alli?

Alles over Alli (Orlistat)

Wat is Alli?

Alli is de populiare naam van het geneemsiddel Orlistat. Het is in Nederland geregistreerd onder de naam Xenical. Het is een middel bedoeld tegen de behandeling van overgewicht. Het middel is al enige jaren verkrijgbaar op recept via de apotheek. Sinds een aantal maanden is het middel echter ook zonder recepte verkrijgbaar! Hiervoor heeft de fabrikant (Glaxo-Smith-Klein) in oktober toestemming gekregen. De pil is al een aantal jaren te verkrijgen via het internet.

Werkt Alli echt?

Ja, Alli wekt echt. Er is in verschillende wetenschappelijke studies aangetoond dat Alli echt positieve effecten heeft bij mensen die willen afvallen. Dit betekent echter niet dat het een wonderpil is waarvan je slapend zult afvallen. Afgezien van het gewichtsverlies heeft Alli nog een aantal voordelen: het risico op hart- en vaatziekten en het risico op diabetes neemt af.

Hoe werkt Alli?

Alli werkt door de zogenaamde lipase-enzymen in de maag en in de darmen te remmen. Hierdoor kunnen de vetten uit de voeding niet zomaar meer worden opgenomen. Wanneer de aanbevolen dosering wordt gebruikt, kan de hoeveelheid opgenomen vet met ongeveer 30% worden verminderd.

Hoeveel kun je afvallen met Alli?

Het is niet zo dat je alles kunt eten wat je wil met Alli en dan nog kunt afvallen. Als je je echter aan een normaal dieet houdt, dan kun je met Alli 5% van je gewicht extra afvallen bovenop wat je normaal al zou afvallen. Voor afslankpillen is dit een zeer goed resultaat. Dus bij een gewicht van 100 kg is dit 5 kg waar je niets anders voor hoeft te doen dan een pilletje te slikken. In sommige studies wordt er zelfs een extra gewichtsverlies van 50% gezien. Dit betekent dat als je 10 kg afvalt je er met Alli 15 afvalt.

Wat zijn de bijwerkingen van Alli?

Geneesmiddelen zonder bijwerkingen bestaan niet. De volgende bijwerkingen komen bij Alli voor:

 • olie-achtige ontlasting: dit komt doordat er minder vet wordt opgenomen en er dus meer vet met de ontlasting wordt afgevoerd
 • sneller en vaker naar het toilet moeten, deze bijwerking wordt erger als je zeer veel calorieën binnenkrijgt
 • winderigheid
 • buikpijn
 • hoofdpijn

Zeldzame bijwerkingen zijn: vermoeidheid, blaasontstekingen, huiduitslag en allergische reacties in de zin van een anafylactische shock. Mensen met diabetes kunnen last krijgen van wisselende bloedsuikers.

Bijwerkingen kun je voorkomen of verminderen door vetarme voeding te gebruiken.

Wat kost Alli?

De via de apotheek verkrijgbare capsules van 120 mg kosten €78,59 per maand. De vrij verkrijgbare capsules van 60 mg lopen sterk uiteen bij de verschillende aanbieder. De minimale prijs is ongeveer €45,- per maand.

 

Bronvermelding

Farmacotherapeutisch kompas www.fk.cvz.nl