blog placeholder

Allergie voor eieren ?

Spijtig genoeg is dit een fenomeen dat de laatste jaren zeer vaak voorkomt bij baby’s en kleine kinderen. Uw eerste reactie : “Er zijn toch veel ergere dingen!” En u hebt gelijk. Het probleem is niet zozeer de allergie zelf, maar het weinige aan informatie dat er te vinden is. Eieren zitten namelijk in veel meer voedingsmiddelen dat u denkt. Toen mijn dochter de diagnose kreeg van haar eierallergie ben ik als een halve gare beginnen zoeken en puzzelen. Het duurde ongeveer een 4 – tal maanden vooraleer ik een evenwichtige voeding voor haar had. Om u deze 4 maanden te besparen zal ik een aantal artikels schrijven waarmee u normaal gezien al een hele stap verder staat.

Wat is een eierallergie …

Een eierallergie is een allergie voor het eigeel en/of eiwit van gevogelte eieren. Zoals u kan lezen kan dit een enkel deel van het ei zijn of voor beiden. Aangezien het zeer moeilijk tot onmogelijk is om een ei dusdanig te scheiden dat er niets van eigeel bij het eiwit komt of omgekeerd is. De reden om het uit de voeding te halen is heel simpel. Kinderen kunnen deze allergie namelijk ontgroeiën. Om dit verwezenlijken is het noodzakelijk de eieren volledig uit de voeding te halen.


Hoe kan je weten dat je kind een allergie voor eieren heeft…

Mijn dochter kreeg haar gekookte eitje toen ze een maand of 9 was. Nog geen kwartier nadien kreeg ze overal rode vlekken, kreeg ze zwellingen in haar gezichtje en begon ze over te geven. Een redelijk hevige reactie. Als uw kind deze symptomen krijgt na het eten van een ei, is de kans groot dat ook uw kind een allergie voor eieren heeft. Ga dadelijk naar uw huisarts voor een eerste behandeling van deze allergische reactie. Om na te gaan of uw kind inderdaad deze allergie heeft zal de kinderarts bloed afnemen. Met deze bloedstaal zal u uw vermoeden bevestigd of ontkracht zien.

De kinderarts zal u ook uitleggen welke vaccinaties uw kind in het ziekenhuis moet krijgen. Sommige vaccinaties worden namelijk op eiwitten gekweekt en vormen hierdoor een gevaar voor uw kind. Om deze reden dient u deze allergie ook aan iedereen te melden die hier noodzaak aan heeft.

En dan begint het…

Uw kind heeft een allergie voor eieren. Wat mag het nu allemaal eten en wat niet? Ik zou hier een lijst kunnen neerzetten van alles wat toegestaan is. Doch, dan bent u nog een uur aan het lezen zonder geholpen te zijn. Er is 1 gouden regel die volgens mij wel bij alle soorten allergie van toepassing kan zijn : Maak alles vers, dan ben je 100% zeker.  Dus alle klaargemaakt voedingsmiddelen zoals gepelde tomaten in blik, champignons in blik, alle soorten groenten in blik of bokalen, koekjes, taarten, … zijn een grote non non in zaken eierallergie. Ga naar de groentenwinkel en ga alles vers halen.

Ook bij vleeswaren moeten we zeer voorzichtig zijn. Bijvoorbeeld:  gehakt. Bij de ene slachter doen ze er nog een ei bij, bij de andere niet. Even navragen bij uw plaatselijke slachter is geen overbodige luxe. Alle vleeswaren die gepaneerd zijn  zoals Schnitzel,(denk ook aan kroketjes) … mogen niet, klaargemaakt boterhambeleg zoals salami, vleesbrood,… mogen niet tenzij de ingrediëntenlijst anders zegt.

Pasta’s zijn ook zeer gevaarlijk. U kan ze zelf maken zonder eieren. Een heel gedoe maar wel heel lekker. U kan ook bij de natuurwinkels 100% Speltpasta gaan halen. Deze is klaargemaakt zonder eieren.

Koekjes, taarten, broodjes,… zeer erg als ze dit allemaal zouden moeten missen. U kan ook weer alles zelf maken. Bij de natuurwinkels kan u normaal gezien koekjes krijgen die geen eieren bevatten. Bladerdeeg mogen ze normaal gezien ook eten (kijk of vraag altijd naar de ingrediënten, elke bakker, merk is anders) en ook bij broodjes altijd eerst navragen.

Dus …

Alles vers is altijd het beste. U hebt 100% controle over de ingrediënten die uw kind eet.

Liefst 10 vragen teveel dan 1 vraag te weinig.

In mijn volgende artikel zal ik een aantal recepten neerschrijven die ik thuis gebruik. Ze zijn lekker, snel gemaakt en zorgen ervoor dat u niet steeds met vijf kookpotten aan de gang bent.