De meeste mensen zijn gelegenheidsdrinkers en drinken alcohol op een feestje, op de vrijdagmiddagborrel of in het weekend. Vaak met mate. Circa 80 procent van de Nederlanders nuttigt regelmatig een alcoholisch drankje.
Sommige mensen drinken een paar glazen voordat ze gaan slapen. Hierdoor slapen ze naar eigen zeggen beter. Voorts zijn er mensen die op vaste tijdstippen drinken. Het veelvuldig uit gewoonte drinken van alcohol kan leiden tot een verslaving. Wanneer je verslaafd bent aan alcohol, kun je het best hulp zoeken bij een afkickkliniek.
Hoe raak je verslaafd aan alcohol?
Je kunt niet in korte tijd direct verslaafd raken aan alcohol. Er gaan vaak jaren overheen voordat je daadwerkelijk verslaafd bent aan alcohol. Er zijn wel een aantal symptomen die kenmerkend zijn bij alcoholverslaafden. Zo zul je als alcoholverslaafde steeds meer alcohol moeten drinken om zo het ‘gewenste resultaat’ te krijgen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je lichaam steeds meer aan de alcohol begint te wennen. De meeste mensen worden ook niet zo maar verslaafd. Vaak grijpen mensen na ingrijpende gebeurtenissen naar de fles. Denk maar aan het verliezen van een geliefde, ernstige financiële problematiek of na de dood van een dierbare. De meeste mensen kunnen zich na zo’n periode herpakken, maar er zijn ook mensen die blijven hangen in een alcoholverslaving.
Je kunt ook last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer je een tijdje geen alcohol drinkt. Alle verschijnselen die je vervolgens krijgt komen omdat je lichaam gaat protesteren, omdat het geen alcohol binnenkrijgt. De verschijnselen kunnen gaan om zweten, trillen, hartkloppingen en hoofdpijn. Je krijgt een gevoel dat je niet meer zonder alcohol kunt. Bovendien kun je te maken krijgen met angsten of paniek wanneer je een tijdje geen alcohol hebt gedronken. Naderhand zul je moeten blijven drinken om je goed te voelen en geen ontwenningsverschijnselen te krijgen.