blog placeholder

>De gevolgen van het drinken van teveel alcoholische drankjes gaan verder dan de verwarrende capriolen van de avond of de kater van de ochtend daarna. Wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat alcohol kanker kan veroorzaken.

Hieronder staan een paar dingen over alcohol en gezondheid:

* Er is geen twijfel dat alcoholische drankjes zeven soorten kanker kunnen veroorzaken.

* Hoe minder je alcoholische drankjes gaat drinken, hoe minder je risico is om kanker te krijgen.

* Er is een beperkte risico zelfs als je maar weinig drinkt zoals een glasje drank voor de

vrouwen en twee glaasjes voor de mannen.

* Je hoeft niet dronken te zijn om je risico te verhogen.

* Alcoholische drankjes en roken samen hebben een nog ergere effect.


Alcoholische drankjes en kanker

Jaarlijks veroorzaken alcoholische drankjes voor 6% van de sterfgevallen door kanker in het Verenigd Koninkrijk, dat telt voor ongeveer 9.000 mensen. Alcoholische drankjes veroorzaken onder andere slokdarmkanker, mondkanker, borstkanker en leverkanker.


Licht (of matig) drinken

Alcohol kan het risico van kanker verhogen op hoeveelheden die te laag zijn om een mens dronken te maken. Het is niet alleen mensen die drankproblemen hebben die hogere risico’s hebben. Zelfs drie eenheden per dag kan het risico van mond-, keel-, slokdarm-, borst- en darmkanker kunnen verhogen. Dat is de hoeveelheid van een pint (ietsje meer dan een half liter) of een groot glas wijn! De alcohol heeft een zwakker effect op het risico van borstkanker dan op andere soorten kanker maar het begint al te werken op lagere hoeveelheden.


Overmatig drinken

Hoe meer je drinkt, hoe hoger je risico’s zijn om kanker te ontwikkelen. Overmatig drinken kan levercirrose veroorzaken, die leverkanker op zijn beurt kan veroorzaken. Overmatig drinken kan hartkwaal, beroerte, hoge bloeddruk, maagzweren, alvleesklieraandoeningen en veroorzaken natuurlijk ook verwondingen.


Veilige hoeveelheden?

Er is een beperkte risico als je een beetje drinkt zoals:

* een drankje voor vrouwen (2 eenheden – zo ongeveer als een standaard glas wijn)

* twee kleine drankjes voor mannen ( 3 eenheden – zo ongeveer als een grote glas wijn)

Vergeet niet dat:

* jij je risico verhoogt hoe meer je drinkt

* sommige drankjes meer alcohol bevatten dan ze jou denken


Eén keer overmatig drinken of gespreid drinken

Onderzoek laat zien dat de totale hoeveelheid alcohol die je een tijdje drinkt een veel groter effect heeft op het risico van kanker dan wanneer of hoe het gedronken is. Mensen zullen eerder kanker ontwikkelen als ze heel wat alcoholische drankjes drinken, ongeacht of zij het in één keer opdrinken of dat het gelijkmatig wordt opgedronken gedurende een week.

 

Verhogen alle alcoholische drankjes het risico op kanker?

Allerlei alcoholische drankjes verhogen het risico van kanker, zelfs rode wijn. Het is de alcohol zelf die de schade toebrengt, ongeacht of het in de vorm van bier of wijn is.


Waarom is het aanbevolen dat vrouwen minder drinken dan mannen?

Geringe verschillen op de aanbevelingen voor mannen en vrouwen zijn gebaseerd op biologische verschillen tussen de twee geslachten:

* De lever van een vrouw produceert minder van het enzym genoemd alcoholdehydrogenase die alcohol afbreekt. Alcohol blijft dus langer in het lichaam van een vrouw.

* Door hun goed geproportioneerd figuur hebben vrouwen meer lichaamsvet en minder lichaamsvocht dan mannen. Dat betekent dat elk alcoholische drank die een vrouw drinkt meer geconcentreerd zal zijn in hun lichaam dan bij een man met dezelfde omvang.