blog placeholder

Wanneer spreekt men over ‘een alcoholist’? Welk zijn de veel voorkomende kenmerken en wat zijn de ernstige gevolgen van overmatig drankgebruik?

Vanaf welk moment is iemand met een drankprobleem een alcoholist?Indien de persoon in kwestie gedurende 10 à 15 jaar meer dan 5 glazen alcohol per dag drinkt, spreekt men van een alcoholist.Wanneer de persoon/gebruiker lichamelijk afhankelijk is geworden van de alcohol en wanneer er ernstige schade aan zowel zijn gezondheid als aan zijn/haar sociaal leven is ontstaan.

Het overmatig gebruik van alcohol wordt in de meeste gevallen gebruikt om als ‘oplossing’ te dienen voor problemen van emotionele gebeurtenissen.

Tegenwoordig komt het overmatig drankverbruik steeds meer voor bij jongeren en vrouwen.

Kenmerken

– Meestal drinkt men uit onvermogen, verdriet, depressiviteit, angstgevoelens of om lichamelijke problemen te onderdrukken.
– De alcoholist heeft zijn portie alcohol nodig om de dag te doorstaan en begint al in de vroege ochtend aan zijn eerste glazen, ’s avonds drinkt hij/zij het meeste. Zonder de nodige alcohol kan hij/zij niet functioneren.
– Een alcoholist zal zijn drank probleem zo lang als mogelijk geheim willen houden en te ontkennen. In het begin is dat voor buitenstaanders niet direct merkbaar.
– Steeds vaker zal de alcoholist dronken rondlopen en ook de periodes waarbij hij onder invloed rondloopt en waarvan hij zich later niets meer kan herinneren (black out) zullen toenemen.

Impotentie

Dan mag alcohol wel het ‘verlangen’ naar seks versterken, toch zorgt alcohol er ook voor dat de man het steeds moeilijker krijgt met het ‘houden’ en ‘verkrijgen’ van een erectie. Ook hebben ze last van verminderde seksuele prestaties. Welke juist de invloed is op de spermaproductie, daar is men nog niet volledig uit.

Erfelijkheid

De kans dat de kinderen van ouders die overmatig alcohol gebruiken, dit later ook zullen doen, is relatief groter dan dat kinderen van ouders die geen alcohol gebruiken het zouden doen.Of het werkelijk iets te maken heeft met erfelijkheid daarin zijn de meningen nog te verschillend.

Schade effecten

– De hartspiercellen kunnen beschadigd worden en dit kan rechtstreeks een hartfalen veroorzaken.
– De cellen in de maagwand kunnen beschadigd geraken met als gevolg maagzweren.
– Ook de vitaminen en mineralen worden veel minder goed opgenomen door het lichaam.
– De lever kan zwaar aangetast worden, zodanig dat giftige stoffen niet meer worden afgebroken of geneutraliseerd.
– Ontstekingen aan de alvleesklier.
– Seksuele problemen.- Beschadiging aan de hersenen en kan stoornissen veroorzaken.
– Mond-, keel- en slokdarmkanker zijn veel voorkomend bij alcoholisten.
– Zwangere vrouwen kunnen door hun overmatig drankgebruik verschillende afwijkingen bij hun kind veroorzaken.
Het kind kan zelfs met een alcoholsyndroom geboren worden.
– Alcoholisten die in gezinsverband leven, maken het leven van hun medebewoners er niet bepaald aangenamer op, integendeel. Het kan vele mensenlevens verwoesten.