blog placeholder

Hoe kun je het beste afvallen met water? Lees in dit artikel er alles over.

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om water te drinken. Eén goede reden is om gewicht te verliezen.


Hoe gaan water drinken en het gewicht verliezen samen?

  • Aan het begin van je dieet verlies je vooral gewicht doordat je een hoeveelheid aan water kwijt raakt.

  • Het proces van het verbranden van calororien vraagt om de juiste hoeveelheid aan water. Uitdroging zorgt er voor dat het verbranden van je vet wordt vetraagd.

  • Het verbranden van calorien zorgt er voor dat je lichaam slechte stoffen afscheid. Water helpt bij het verwijderen van deze slechte stoffen uit je lichaam.

  • Uitdroging zorgt er dat je lichaam minder bloed aanmaakt. Daardoor wordt het zuurstof naar je spieren gereduceerd en het resultaat is dat je lichaam moeier aanvoelt.

  • Water helpt je spieren om gezond te blijven. Het zorgt er voor dat je gewrichten zich soepeler kunnen bewegen en dat ze bij inspanning minder pijn doen.

  • De juiste hoeveelheid aan vezels maken deel uit van elk gezond eetpatroon. Water zorgt er voor dat je spijsvertering, het verwerken van de vezels beter zijn werk doet. Inname van vezels in combinatie met te weinig water zorgt voor constipatie. Iets dat je natuurlijk wilt vermijden.

  • Het drinken van water tijdens een maaltijd geeft een meer vol gevoel. Het effect is dat je lichaam om minder eten vraagt.

 

Hoeveel water dien ik te drinken?

De ideale hoeveelheid water ligt tussen de twee tot drie liter water per dag. Afhankelijk van het gewicht van de persoon in kwestie.

Ook de temperatuur en je dieet vragen wellicht om andere hoeveelheden aan water. Als je veel fruit eet en groente eet, kun je toe met minder water. Als je niet van groente of fruit houdt en het weinig consumeert is het noodzakelijk dat je meer water drinkt. Uiteraard bevat groenten en fruit meer voedingsstoffen.

Het mooie van het lichaam is dat je aanvoelt wanneer je het water nodig heeft. Je tong wordt voelt droog aan en je krijgt dorst.

Ook je urine hoort een bepaalde kleur te zijn. Licht gekleurd geel is de juiste kleur. Houdt er wel rekening mee dat sommige vitamines en antibiotica er voor zorgen dat de kleur kan afwijken.

Eén ding staat vast. Het teveel drinken van water zorgt er alleen voor dat je meer naar de WC moet. Het zorgt er niet voor dat je er dikker uitziet. Het vasthouden van water wordt niet veroorzaakt door het teveel drinken van water. Dit komt eerder doordat je te veel aan zout binnen krijgt.

Teveel water drinken is nagenoeg niet schadelijk. Het kost flink wat moeite voordat water slechte effecten heeft op het lichaam.

Bij topsporters kan het teveel aan water drinken wel een slecht effect hebben. Door overmatig zweten gaan er ook vitamines en andere stoffen verloren. Als je dit alleen aanvult met water kan er een te kort aan stoffen in het lichaam optreden. Door het drinken van verschillende sportdranken kan dit verlies makkelijk worden opgevangen.