Herken je de frustraties van het afslanken? Het lijkt of je geen keus hebt…die kilo’s moéten eraf! Maar je staat tegen een muur, het is buigen of barsten. En even lijkt het je te lukken…tot die ene verleiding. Ontmoedigt laat je jezelf weer helemaal gaan. Toch hoeft dit niet. Lees hier wat ik je te zeggen heb. Nee, niet een nieuw crash-dieet maar het laten werken van je gezonde verstand én begrip voor je zwakke momenten.
Ik kan wel zeggen dat je hier te maken hebt met een ervaringsdeskundige. Een emotie-eter met een pestverleden. Ik begrijp hoe jij je voelt wanneer je aan het eten slaat. Hoe het eten even bevredigt, even ontspant. Tot het je in de greep heeft van dat altijd durende schuldgevoel. Met daarop volgend… walging van je zelf.
Vervolgens zie je iemand met hét figuurtje waar jij zo naar verlangt. Dat beeld op je netvlies blijft je bij, het geeft je weer een doel…nu gaat het lukken! Met hernieuwde energie duik je in je volgende afslankrace. Even gaat het goed, je verliest een kilo of twee, drie. Tot er zich iets voor doet waardoor je weer teveel gaat eten. Ach, wat maakt het toch nog uit denk je dan. En je eet uiteindelijk meer dan voor je dieet met nog een lager zelfbeeld op de koop toe.
Maar deze visueuze cirkel is te doorbreken. Mits je bereidt bent om niet langer in sprookjes te geloven.
Ik heb ooit het boek van Alex Greve gekocht : “Honger naar meer”. Dat boek leerde mij inzien wat ik zelf ergens wel wist. Maar het liet mij ook mijn valkuilen onderkennen die mij hinderden in het afslanken, maar bovenal in het genieten van gezond eten.
KIES JE STELLING
We hebben met z’n allen rond afslanken zoveel stellingen opgebouwd, dat bijna niemand nog de moeite neemt om deze stellingen te onderzoeken op waarheid. Ik zal je een paar van die stellingen noemen, waarschijnlijk kan jij ze voor jezelf nog wel aanvullen.
1.Ik moét afvallen
2.Ik moet in korte tijd zoveel mogelijk afvallen
3.Ik wordt pas gelukkig als ik genoeg afgevallen ben
4.Sport is niet leuk
5.Gezond eten is minder lekker
6.één keer teveel eten en alle moeite is voor niks geweest
Deze (en nog veel meer) stellingen zitten bewust of onbewust zo vast in onze gedachten rond het afslanken, dat ze ons belemmeren in het bereiken van ons doel. Ik zal eens deze 6 stellingen met je onderzoeken. Ik hoop dat je hierna zelf je eigen stellingen ter discussie kan stellen.
1. en 3. Waarom moét je afvallen? Zo lijkt het of je geen keus hebt. Terwijl dat niet zo is. Je hebt nl. wel een keus. Ook de keus om niét of te vallen. Wat gebeurt er wanneer je niet afvalt. Denk je dan dat je niet mooi bent…of… dat je dan niet gelukkig kan zijn? Misschien word je gepest of houd je vriend van slanke vrouwen. Ik voel hier erg met je mee. Zelf dacht ik dat ik pas gelukkig zou zijn wanneer ik maatje 38 of 40 zou hebben. Ik dacht zelfs dat ik anders nooit zou trouwen. Maar ik kan je uit ervaring zeggen, dat het afslanken je wel wat vreugde zal geven, wat extra zekerheid ook. Maar ten diepste maakt het je niet meer of minder gelukkig. Je neemt altijd je eigen ik mee. Ook in een slank lijf. Beter is het om te onderzoeken wat je nu minder gelukkig maakt. Misschien is het nodig dat er nog het één en ander verwerkt wordt uit je verleden.e Emotie-eten komt voort uit het gebrek aan grip op je omstandigheden. Maar het eten is niet de oplossing, het over-eten zorgt juist dat je je grip meer verliest. Het is beter om pijn of je zwakheden onder ogen te komen en er misschien hulp voor te zoeken. Want door teveel eten, verberg je je emotie alleen maar tijdelijk.Oké, dat wordt lastig wanneer je om gezondheids redenen wilt afvallen. Niemand zit er op te wachten om ziek te worden terwijl er een uitweg is, of niet? Maar zelfs dan kiés je ervoor om af te vallen. Wellicht heeft iemand veel aan hetgeen ik uitleg over”het bijstellen van je doelen.”Ik wil er ook nog nadrukkelijk bij zeggen, dat vooral het gezonder eten de voldoening geeft. Want let maar eens op, wanneer je afvalt terwijl je niet gezond eet, dan voel je je niet lekker in je vel. Terwijl het kan zijn dat je je wel lekker voelt wanneer je een tijdje “stilstaat” maar wel gezond hebt gegeten.
2. Als je een nieuwbouw huis laat bouwen, vind je het logisch dat ie er niet in 3 maanden staat. En wat dacht je van een zwangerschap? Ook daarin erkennen we de tijd wat nodig is om zo’n mooi wezentje te laten groeien. Een verre vakantie over een jaar ofzo, zelfs daar kunnen we het geduld voor opbrengen. Waarom? Omdat we ons vastklampen aan dat ene doel. Daar hebben we dan wel wat wachten voor over. Maar waarom moeten we van onszelf dan zo snel resultaat boeken wat het ons figuur betreft? Het is totaal niet realistisch en bovendien nog ongezond ook. Wil je echt en blijvend resultaat, dan weten we ergens heel goed dat hier tijd voor nodig is. Deze tijd geeft ons de mogelijkheid om ook nog mens te zijn, met zwakke momenten of juist een feestje op z’n tijd.
4.Het kan heel goed zijn dat jij geen sportief type bent. Is dat erg? Welnee! Zelf hou ik niet van sport, zelfs niet in spelletjesvorm. Daartegenover vind ik het best fijn om te fietsen, of in de zomer een mooi stukje te wandelen. Prima. Het gaat er om dat je optimaal geniet van het bewegen op zich. Als je fietst, neem dan de omgeving in je op door te ruiken, zien, de wind te voelen op je huid. Ik heb zelfs leren genieten van een plensbui, mits op het goede moment natuurlijk. Zo genieten geeft een groot stuk blijdschap. Ik heb eens in een psychologieblad gelezen dat het je meer en langduriger energie oplevert om rond 16.00 uur een stevig stuk te wandelen, dan om wat te eten.Ik schreef het al, ik houd niet van sport. Ik moet erbij zeggen dat een grote oorzaak ligt in het feit dat ik juist tijdens het gymen op school gepest ben. Geloof me, dan durf je niet meer te bewegen. Maar gek genoeg bleek ik later, tijdens een toernooi met collega’s, goed in volleybal te zijn. Maar de voorwaarde voor een goed spel, ligt bij mij, bij mij het veilig voelen onder de mensen waar ik mee speel. Wie weet vind je toch nog eens een sport wat bij je past. Al hoéf je niet persé aan sport te doen om af te vallen. Het gaat dan alleen wat langzamer…nou en?
5.Dit is een hele leuke. Maar helaas is het een stelling wat het gezonder eten behoorlijk kan vergallen. Wanneer je denkt dat je met afslanken gezond moét eten, dan worden de snacks des te aantrekkelijker. Want een stelling die aan deze stelling verwant is, is deze: Bij een dieet, zijn snacks taboe. Ik heb goed nieuws voor je: Je mag eten wat je wilt! Want je hebt namelijk de keuze. Je mag een lekkere kroket eten, of een stuk taart voor mijn part. Op 2 manieren kan je hier ook nog van genieten zonder schuld gevoel.1. Ik neem nu een stuk taart, en ik neem straks niks bij de koffie, of ik neem een half stuk vlees bij het warm eten…kortom, ik compenseer. 2. Ik kies er voor om nu dit stuk taart te eten en daardoor wat minder snel af te vallen.
Het gaat erom dat je beseft dat je een keus hebt. Je zult zien dat die enorme trek wegtrekt wanneer je eerst nadenkt voor je eet. Maar wanneer je er voor kiest om te eten, GENIET ER DAN OOK VAN. Dit geld voor alles wat je eet. Ruik, proef, neem de tijd. Zo zal niet alleen je lichaam vezadigt worden, maar ook je smaaksensatie wordt bevredigt. Waar je ook eens op moet letten, is het volgende. Als je eerst nadenkt voor je gaat eten, jezelf bevraagt waar je nu eigenlijk zin in hebt, dan zal je lichaam iets gezonds aangeven. Uit eigen ervaring kom ik na zo’n bevraging eerder uit op een boterham met kaas en rauwkost erop met een beetje mosterd (mmmm). Veel lekkerder dan dat bakje chips wat geen voldoening geeft. Geef je smaakpapillen de ruimte en je zal zien dat ze snel uitgeproeft zijn op een bord met friet i.t.t. allerlei verschillende hapjes wat met zorg bereidt is.
6. Wanneer je een zwak moment hebt tijdens het lijnen, en je eet eens teveel, dan komt daar het schuldgevoel als de proppen bij. “Zie je wel, ik kan het toch niet volhouden…slappeling…het lukt je nooit.” Vervolgens proppen we ons vol en voelen we ons ellendig. Wie kent dit niet? Daarom houden we ons zo aan die stelling vast, want zolang ik niet zwak ben, dan red ik het (misschien) wel.Fout ! We moeten van onszelf perfect zijn, maar geloof me, dat ben jij net zo min als ik. Beter is het om je op een zwak moment af te vragen, waarom je je zwak voelt. Heb je net een naar gesprek gehad? Voel je je daar boos over, of teleurgesteld? Schrijf dit dan op. Zo leer je wat het één en ander met jou doet. En waarschijnlijk kan je dan ook een betere oplossing zoeken voor je nare gevoel. Of, wie weet heb je jezelf lang iets lekkers ontzegt. Dan is het toch niet gek dat je nu in de snoeppot graait? Je zal de teugels iets moeten laten vieren…je doel bijstellen. Je wilt op langere termijn ook nog resultaat zien toch? Neem dan een snoepje of twee, drie. Wanneer je dit niet doet, eet je namelijk over een uur de hele snoeppot leeg, met schuldgevoelens op de koop toe. Je lichaam denkt namelijk niet als jou stelling en zal de calorieën gewoon doortellen. Terwijl het echt wel meevalt wanneer je iets lekkers neemt en het daar dan ook bij laat.
HET BIJSTELLEN VAN JE DOELEN
Maar het probleem zit niet alleen in deze stellingen. Er is namelijk ook vaak wat te zeggen over ons doel. Hoe realistisch is het eigenlijk wanneer je een lief zorgzaam persoon bent, creatief, dol op visite en bijv. 95kilo, dat je zult veranderen in een hip, sportief iemand van bijv. 68kilo? Begrijp me goed, het is maar een voorbeeld. Natuurlijk zijn er ook genoeg supersportieve meiden met een maatje meer, evenals er personen zijn die voornamelijk tv kijkend, geen gram aankomen.
Het gaat me om het volgende: Wanneer je jezelf een doel stelt, kijk dan ook naar de voorwaarden die nodig zijn om dat doel te bereiken. Past het bij jou om 3 keer in de week te sporten. Word je er gelukkig van om bij elke visite wat lekkers te weigeren? Kortom, kan en wil je veranderen in een compleet ander persoon?
Wanneer je dit goed hebt overdacht, kan je je doelen gaan bijstellen. Ik gebruik weer even het voorbeeld van de gezellige persoon van 95 kilo. Ze kan er voor kiezen om als streefgewicht 80 kilo aan te houden i.p.v. 68 kilo. Daarnaast zal ze ook het tijdsdoel moeten overdenken. Het is ronduit ongezond om 15 kilo te willen afvallen in 3 maanden tijd. Ik kan je nu al vertellen dat dit niet gaat lukken. En lukt dit haar wel, dan jojoot ze straks naar 105 kilo. Nee, geef jezelf de mogelijkheid om dit te bereiken in een maand of 10.
Met dit doel is er ruimte om ook eens een dag te genieten van een uitgebreid diner, of een taartje bij de koffie. Bovendien hoef je zo niet 3 keer per week te sporten, maar pak je regelmatig de fiets of maak je in het weekend een lange wandeling.
Even samenvattend: De twee belangrijkste redenen dat we ons doel niet bereiken ligt in het volgende.
a. Onze stellingen zijn niet waar
b. Ons doel is niet realistisch
Ik zou je na dit gelezen te hebben graag nog een paar tips willen geven ter samenvatting. Die bij mij goed werken. En het bewijs dat ze goed werken is: Na elk van de vier bevallingen moest er gemiddeld nog 8kilo af. Dit is gelukt en ik weeg nu nog even veel als voor mijn trouwen. Hier komen de tips:
– Bepaal je motivatie. Waarom wil ik afslanken? Bijv. “Ik wil gelukkig zijn”, Ik wil graag een partner die mij mooi vindt” Zoek evt. andere oplossingen.om je doel te bereiken. Een mooi doel is: Ik wil me lekker in mijn vel voelen door een gezonde levenstijl.
– Laat je nooit verleiden tot crash- dieten (In korte tijd veel kilo’s kwijt) Of tot het nemen van afslankpillen. (Ik heb helaas geen invloed op de advertenties bij dit artikel)
– Neem een ruime deadline om je doel te bereiken
– Gebruik je verstand en denk rëeel
– Koop een boekje waar de caloriëen in staan van elk produkt, samen met de voedingsstoffen. bijv. “Kijk op joules en calorieën” van Nicoline Duinker-Joustra
– Schrijf 2 weken op wat je eet met de caloriëen. Zo krijg je inzicht in je eetpatroon. Wijzig na die 2 weken de ongezonde dingen voor gezondere of lightprodukten. Je leert zo ook hoeveel caloriëen een produkt bevat. Dit helpt je om betere alternatieven te zoeken.
– Probeer elke dag een half uur te bewegen. Wandel, fiets, sport of dans door de kamer. Beweeg bewust en geniet ervan.
– accepteer je zwaktes, en pak de draad daarna weer op.
– Compenseer een snack door een ander tussen doortje te laten staan of door een extra halfuurtje te bewegen
– Voel je jezelf lelijk en lomp: Neem een gezichtsmaskertje, maak jezelf een beetje op, trek leuke kleren aan en doe je haar. Zal je zien dat je een stuk sterker staat daarna.
– Bedenk dat het heel normaal is, dat je na een paar kilo afslanken een tijdje stil staat. Gewoon rustig doorgaan en je niet laten ontmoedigen. Je gaat nu namelijk de vastere vetreserves aanspreken en dat duurt wel een week of twee/ drie.
– Zoek op internet een paar goede recepten op om je te motiveren.
– Schrijf je resultaten op in een grafiek. Leuk om de lijn te zien dalen.
– Spreek met jezelf af dat je iets leuks mag doen/kopen bij elke kilo die eraf is.
Ik wens je veel succes in het afslanken, maar vooral een gezond leefpatroon toe.