blog placeholder

Wat nou als je na een zware nacht met hoofdpijn wakker wordt en je bij het gapen of praten merkt dat er iets mis is met je gezicht?

Wat is een aangezichtsverlamming?

De aandoening die het beste de ziekte beschrijft is Bell’s Parese.
Hierbij is er sprake van een eenzijdige gezichtsverlamming. De aangezichtszenuw is onstoken en werkt niet meer zo goed. In eerste instantie kunt u de mond, de neusvleugel en de wenkbrauw nog enigzins bewegen. Sommige aandoeningen worden helaas eerst erger voordat ze beter worden. Na een paar dagen zal u niet meer in staat zijn de linker of de rechterhelft van het gezicht te bewegen. Dat omdat de zenuw niet meer werkt.

Waardoor kun je een aangezichtsverlamming krijgen?

Daar zijn verschillende redenen voor. Het kan veroorzaakt worden door het Herpes virus, door overmatig alcohol gebruik en drugs. Ook zijn er andere bepaalde dranken die het kunnen veroorzaken.

Verschijnselen?

In de dagen die vooraf gaan kunt u hevige pijnen heben in het hoofd. Voornamelijk laag onderin, boven de nek. Dit kan zowel rechts als links zijn (afhankelijk van de zenuw die ontstoken is.)
In het algemeen zult u gedurende de gezichtsverlamming niet meer zoveel last hebben van uw hoofd. Daarbij komt wel kijken dat het oog kan uitdrogen omdat het te lang openstaat. Ook wordt in veel gevallen het oor overgevoelig voor geluiden, u kunt ook oorpijn krijgen. Ook is het lastig om te praten, met name bepaalde letters worden moeilijk om uit te spreken.
Omdat ook de zenuw naar de tong niet meer werkt, voelt de tong dof aan en kunt u minder proeven van wat u eet.

Nadelen van een gezichtsverlamming.

Omdat de zenuw niet meer werkt krijg je te maken met ongemakken. Ten eerste is de zenuw naar het oog ontoken dus is de oog niet meer in staat om mee te gaan bij het knipperen van het wel goed werkende oog. Dit als nadeel dat het oog wijd open blijft staan. Het oog droogt uit, gaat irriteren en jeuken. U moet bovendien het oog zelf dichtdoen om het te kunnen bevochtigen. Het is daarom het beste om de oog overdag en ’s nacht af te plakken met daarvoor bestemde tape die u van uw huisarts kunt krijgen.

Daarnaast zult u ook last krijgen van aangezichtspijn wat gebruikelijk is bij een aangezichtsverlamming. Het voelt alsof u geslagen bent op dat deel van uw gezicht. Het gezicht voelt erg pijnlijk aan en kan teveel aanrakingen niet verdragen. Verder voelt het onstoken deel van het gezicht slaperig aan. Dit gevoel gaat vanzelf over wanneer de zenuw zich hersteld.

Hoelang moet ik wachten totdat ik beter ben?

Het verschilt per mens hoelang het duurt voordat de zenuw zich hersteld. Het kan 2 maanden duren maar ook 9 maanden. Ook nadat de zenuw is hersteld zult u ongemakken ondervinden. Zo sluit het oog bijvoorbeeld nog niet voldoende of is uw glimlach scheef omdat de ene kant van de mond wel volledig opengaat en de andere niet. Pas na 9 maanden kunt u zien welke afwijkingen u aan de gezichtsverlamming heeft overgehouden.

Geen zorgen.

Het is erg beangstigend als het u overkomt maar de diagnose is goed. Voor mensen waarvan het de eerste keer is, is genezing bijna 99%. Bij slechts 1% van de mensen is genezing niet meer mogelijk. Ook bij oudere mensen is de kans klein dat ze volledig zullen herstellen.

Mijn ervaring.

Ik kreeg in mei van dit jaar een aangezichtsverlamming nadat ik 3 dagen vreselijke hoofdpijn had. In de ochtend toen ik voor de spiegel stond voelde mijn gezicht zwaar aan toen ik ging lachen merkte ik dat er iets niet goed was. Ik ben naar de huisarts geweest en die heeft mij naar huis gestuurd met het advies veel rust en dat het vanzelf over zou gaan. Laat u hiermee niet afschepen, vraag om een doorverwijzing van een neuroloog en medicijnen. Mijn huisarts vond het elke keer niet nodig om mij door te sturen terwijl mijn kans op genezing groter was geweest en dan had ik ook niet zo lang hoeven wachten.
Iedereen in je omgeving die merkt het natuurlijk op en dat zorgde ervoor dat ik 3 weken niet buiten ben geweest. Ik ben 21 dus ik ging na die 3 weken noodgedwongen naar school. Gelukkig heb ik veel geduld gehad en begon ik na bijna 3 maanden verbetering te zien. Mijn linkeroog daarintegendeel is wel zwak geworden, na een lange dag dan hangt mijn oog en ’s nachts dan moet ik hem afplakken anders dan droogt hij uit.
Het vervelende is dat ik er wel hoofpijn aan over heb gehouden, de ene dag gaat het goed en de andere dag voelt het alsof mijn hoofd op ontploffen staat.

Maakt u zich niet al te veel zorgen, dat deed ik ook, maar dat bleek gelukkig allemaal onnodig.