blog placeholder

Aambeien ontstaan niet door een gebrek aan hygiëne. Ze kunnen een gevolg zijn van hartzwakte of een leveraandoening, maar ook van verkeerde voedingsgewoonten.

Bloed bij de ontlasting of op het toiletpapier, een pijnlijke stoelgang, jeuk of een branderig gevoel bij de anus kunnen wijzen op aambeien. Dit zijn in feite abnormaal verwijde aders in de wand van de endeldarm. De darmwand is omgeven door een netwerk van dunwandige bloedvaatjes die geen kleppen hebben. Als er stuwing ontstaan. Precies zoals bij spataders.

Aambeien kunnen bijzonder pijnlijk zijn, vooral bij een harde stoelgang. Als het bloedvat springt, vermindert de pijn. Het bloed dat dan vrijkomt is helderrood en vermengt zich niet met de ontlasting. Over het algemeen zijn aambeien niet gevaarlijk, maar wel erg hinderlijk. U moet zeker een arts raadplegen bij plotselinge felle pijn aan de anus, bij aambeien die vergezeld gaan van koorts en bij aanhoudend bloedverlies bij ontlasting.

Iemand die last heeft van aambeien zal niet direct een verband leggen met zijn voeding. Toch kunnen voedingsgewoonten het ontstaan van aambeien bevorderen, maar bij gebruik van de juiste voeding kan het ook helpen voorkomen.

Voeding als medicijn bij aambeien:

  • Vezelrijke voeding
    Bevorder een geregelde stoelgang door vezelrijke voeding (graan- en volkorenproducten, zilvervliesrijst, muesli, rauwkost en fruit) te gebruiken. Drink ’s morgens op nuchtere maag twee glazen lauw water. Voeg eventueel nog aan iedere maaltijd een theelepel tarwezemelen toe. Vezelstoffen houden vocht vast, waardoor de ontlasting zacht en week wordt. Sommige mensen krijgen last van winderigheid of een opgeblazen gevoel als ze overschakelen op voeding die meer vezels bevat dan dat ze gewend zijn. Probeer in dat geval de hoeveelheid vezels geleidelijk op te voeren. Na 1 tot 2 weken verdwijnen de klachten meestal wee.
  • Koudgeperste olie
    Gebruik wat extra koudgeperste olie bij de maaltijden, bijvoorbeeld saffloerolie of tarwekiemolie. Ook dit geeft een wat zachtere ontlasting.
  • Drink voldoende
    Drink ten minste 1,5 tot 2 liter (mineraalarm bronwater of kruidenthee) per dag.
  • Vermijd overgewicht
    Een te hoog lichaamsgewicht verhoogt de druk in de bloedvaten en daarom is het alleszins de moeite waard om af te vallen.

Profiteer ook van de volgende aanvullende tips:

  • Darmtraining
    De darmen houden van regelmaat, probeer daarom elke dag op dezelfde tijd naar het toilet te gaan.
  • Vermijd persen
    Door te persen bij de stoelgang ontstaat een verhoogde druk in de bloedvaten van de endeldarm.
  • Neem voldoende lichaamsbeweging
    Dit bevordert de werking van de darmen. Probeer dagelijks bijvoorbeeld een half uur te wandelen. Als je een zittend beroep heeft, sta dan geregeld op en loop even heen en weer.