blog placeholder

De nieuwste technologie op game gebied isdraadloos en bewegingsgewijs spellen besturen. Dit kan tegenwoordig via drie consoles met elk z’n eigen invulling. Wat is nu het verschil en wat ligt jou het beste?

De Kinect (Xbox 360, Microsoft)

De Kinect staat voor kinetische energie, die je creert door je lichaam te gebruiken.

Wanneer je de Kinect aanschaft koop je een camera en software voor de Xbox 360. Je kunt door je hele lichaam te gebruiken een spel besturen. De Kinect is te koop vanaf €149,99 in Europa en is vanaf 17 augustus 2010 op de markt. In de Kinect zit een infrarood camera. Deze scant de omgeving en herkent je lichaam. Je lichaam heeft bepaalde punten die deze camera herkent. Zo ziet de Kinect ook diepte en hoogte. Deze software is ontworpen door het bedrijf PrimeSense.

Niet alleen ziet de Kinect je lichaam, ook herkent het apparaat je stem en je gezicht. Op dit moment is spraakherkenning nog niet actief. In juni 2011 zal dit waarschijnlijk mogelijk zijn. De Kinect herkent vier verschillende personen tegelijk, waardoor het mogelijk is om ook met vier verschillende personen één spel te spelen. 

De Move (Playstation 3, Sony)

De Move is engels voor bewegen.

De Move is een controller met zogenaamde ‘motion’. Doormiddel van de Playstation Eye (oog) wordt deze controller gebruikt. De camera ziet waar de controller is met sensors. Op 15 september 2010 werd deze technologie door Sony in Europa op de markt gebracht.

Bij de controller kun je ook een oplaadstation kopen. Hierdoor hoef je niet elke keer de batterijen te vervangen. Voor deze move werd een slogan bedacht: ’this changes everything’. Samen met de dunne Playstation 3 werden deze gelanceerd met een reclame campagne.

De Move gebruikt bluetooth technologie wat opgeladen kan worden door een usb-poort. Er kunnen vier controllers tegelijk gebruikt worden tijdens een spel.

Op de Move controller zit een bal wat gloeit in verschillende kleuren. Doordat deze kleuren opvallen in de omgeving van de speler herkent de Playstation camera de controller.  

Op de controller bevinden zich een grote ‘move’ knop en verder de gebruikelijke actie knoppen die je kent van de Playstation (kruisje, vierkantje, rondje, driehoekje). Aan de beide zijkanten bevinden zich de select en start knoppen. Aan de onderkant zit de analoge knop en je kunt deze controller net als de ‘motion controller’ van de Wii om je pols hangen. Tevens kan deze controller, net als de ‘duel shock’ vibreren om er een extra dimensie aan te geven.

Met vier controllers tegelijk kun je een spel spelen. Samen met de Playstation 3 is de Move €399,99. De Eye (camera) plus de Move kosten €99,99. Wanneer je de camera al hebt is een losse Move €49,99.

Wii Remote (Nintendo Wii)

Remote staat voor afstandsbediening.

De Wii remote houd je in één hand vast en is bewegings en positiegevoelig. De sensor van de Wii die je op of onder de tv kunt plaatsen herkent de afstandsbediening. De Wii weet waar de controller is en hoe je deze vasthoudt. In de controller zit tevens een luidspreker. Dit geeft een extra dimensie onder het spelen. Deze luidspreker is overigens erg klein en geeft soms een dof geluid. Net als de Move van de Playstation bevat de Wii remote ook een trilfunctie.

Op de Wii kunnen ook Nintendo GameCubespellen gespeeld worden. De controller en Memory Card worden dan aan de bovenkant aangesloten (de dekseltjes kunnen verwijderd worden).

Tevens kun je een Nunchuk aansluiten op je controller. Dit is voor spellen waarbij beide handen en bewegingen nodig zijn. Bijvoorbeeld boksen op Wii Sports. Niet alle spellen hoeven gebruik te maken van de bewegingsmogelijkheden van de Wii remote. Een aantal spellen (zoals Mario Smash Bros) zou je met de oude controller kunnen spelen.

Bij veel spellen kun je de afstandsbediening in een ander hoesje steken. Mario kart Wii gebruikt een stuurtje en bijvoorbeeld voor Wii tennis zou je een plastic racket kunnen aanschaffen waar je de remote in drukt.

De Wii-afstandsbediening heeft tevens een intern geheugen van 6 kB. Dit geheugen kan gebruikt worden om bijvoorbeeld zelfgemaakte Mii’s (een kleine personage, of avatar die je zelf aankleed, en vormgeeft.) op te slaan en die uit te wisselen met andere Wii-systemen. De Mii wordt vaak gebruikt in minigames, of kan als extra in een spel functioneren. Een van de spellen waar de Mii de hoofdrol heeft is Wii Sports.

De kosten van een Wii met remote controller zijn: €150,00 een losse Wii remote controller is €29,99 en wanneer je de Nunchuk erbij wil is het €50,00. Een losse Nunchuk is €19,99 mits van Nintendo.

Eigen oordeel/eigen mening:

Als je kijkt naar de prijs is de Wii met alle accesoires het goedkoopste. De Move is achter de hype van Nintendo aangelopen. Ik vind de Kinect van Xbox 360 het verst in de technologie omdat je dit zonder controller speelt. Persoonlijk denk hierdoor dat je het beste de Kinect van Xbox aan kunt schaffen. Dit heeft de meeste potentie. Nu de goede spellen er nog bij.