blog placeholder

Tribal Wars is een browsergebaseerd online spel dat in de middeleeuwen plaatsvindt. Iedere speler is de heerser van een klein dorpje, dat hij tot roem en macht kan brengen.

Je kan je gratis aanmelden op www.tribalwars.nl

Je begint met een klein dorpje (Iets meer dan 100 punten)  in een enorm grote wereld die verdeeld is in stammen. In de ranglijst zijn alle spelers gerangschikt naar puntenaantal. Al deze spelers maken deel uit van de wereld en misschien wel  van het continent waarop je ligt. Je puntenscore wordt dagelijks bijgehouden. Je krijgt punten voor het uitbouwen van gebouwen of voor het veroveren van dorpen met een edelman (Dit kun je pas als je een adelshoeve hebt gebouwd).

In het hoofdgebouw kun je opdracht geven om bijvoorbeeld de boerderij van level 3 naar level 4 uit te bouwen zodat er meer mensen in je dorp kunnen wonen en van voedsel kunnen worden voorzien. Elk gebouw heeft een maximaal level en is altijd ergens nuttig voor. 

Hier volgen de tips die handig zijn als je een beginnende speler bent en nog weinig van het spel afweet:

1. Actief zijn

– Zorg dat je dorpje snel groeit door gebouwen uit de bouwen. Je kan maximaal 2 gebouwen in de wachtlijst zetten. Met een speciaal account (Premium account) kun je meerdere in de wachtrij zetten.

– Je kunt het beste eerst je hoofdgebouw tot level 3 uitbouwen zodat een kazerne kan worden gebouwd om soldaten te rekruteren.

– Je doet er verstandig aan om je leemgroeve en houthakkers uit te bouwen voor meer grondstofproductie. Met de ijzermijn kun je beter even wachten. Je hebt vooral leem en hout in het begin nodig. IJzer heb je pas echt nodig bij het produceren van zwaardvechters in de kazerne en het uitbouwen van de smederij (deze kun je bouwen bij hoofdgebouw level 5 & kazerne level 1)

– Begin ook al vast met het bouwen en uitbouwen van de muur. In ieder geval tot level 12 als je zo’n 1000 punten hebt. 

2. Zoek een goede stam

– Je krijgt sowieso 5 dagen beginnersbescherming als je net begint op een wereld (Er zijn tot nu toe 21 werelden). Niemand kan jou de eerste 5 dagen aanvallen. Het beste kun je tijdens die eerste 5 dagen een stam zoeken, of je richt zelf eentje op. Maar dit is niet zo handig.  

– Kijk op de kaart om te zien waar je stamleden liggen. Ze moeten niet te ver weg liggen. Als je al aangevallen wordt duurt het langer voor je ondersteuning van hen binnenkomt. 

– Wees actief op het forum van je stam. Hier kunnen stamleden onderling dingen bespreken, zoals een gezamenlijke aanval of het handelen in grondstoffen. Meestal hoef je bij een kleinere stam niet erg actief te zijn, zolang je maar hulp kan en wil aanbieden. Bij grotere stammen kun je beter wel actief zijn op het forum, vooral als de stam uit weinig leden bestaat. Sommige stammen schoppen je eruit omdat je te lang inactief bent (Meestal bij 3 dagen tot een week).

Stammen kunnen ook aan controle doen op het stammenforum. Zorg er dus voor dat je af en toe een kijkje neemt op het forum. 

3. Zorg voor een groot leger

– Het is eerst alleen mogelijk om speervechters aan te maken. Later is het ook mogelijk om zwaardvechters, bijlstrijders en boogschutters te rekruteren. Als je zo’n 500 punten hebt, zorg er dan voor dat je leger uit zo’n 250 mannetjes bestaat. Wanneer je meer dan 1000 punten hebt zal je leger uit minstens 1000 mannetjes moeten bestaan. Zo ontwikkel je langzaam maar zeker een sterke middeleeuwse stad. 

– Van je eerste dorp kun je het beste een verdedigingsdorp maken. Zo’n dorp heeft meestal veel speer- en zwaardvechters. Daarnaast ook boogschutters, verkenners en misschien zware cavalerie. De laatste eenheid kun je ook gebruiken voor de aanval. 

4. Plunder bonus- en barbarendorpen

– Deze dorpjes liggen verspreidt over de hele wereld en kunnen erg nuttig zijn voor het roven van grondstoffen. Wanneer je een aardig legertje hebt van een paar honderd speer- en zwaardvechters kun je zulke dorpjes bij jou in de buurt gaan leegplunderen: Dit wordt farmen genoemd. De opslagplaatsen van die dorpen zitten altijd vol met leem, hout en ijzer, tenzij iemand anders je voor is geweest met farmen. 

– Denk er wel om. Soms heeft iemand een deel van zijn leger ter ondersteuning naar zo’n verlaten dorp gestuurd. Je kan daarom het beste eerst een vijftal verkenners op het dorp afsturen om er zeker van te zijn dat je dit dorp kan aanvallen. 

– Stuur minstens 100 eenheden tegelijk op een barbaren- of bonusdorp af. Hoe meer je stuurt hoe minder er sneuvelen. Meestal heeft zo’n dorp een muur waardoor er enkele sterven.

– Je farmtroepen moeten voornamelijk bestaan uit speervechters of lichte cavalerie. Deze eenheden zijn erg geschikt want ze kunnen veel grondstoffen meenemen. 

5. Maak gebruik van de marktplaats

– Grondstoffen zijn heel belangrijk in de game. Leem en hout komen van pas bij het uitbouwen van je gebouwen. IJzer kun je vooral gebruiken voor je leger. Met de marktplaats kun je met andere spelers handelen. Je wilt bijv. 1000 eenheden leem voor 1000 eenheden hout ruilen. Hier is 1 handelaar voor nodig. Een speler uit je buurt zal er binnenkort wel mee akkoord gaan. Het kan heel handig zijn.

– Er is meestal vraag naar hout. Het is dus misschien een idee om je houthakkers verder uit te bouwen naar een hoger level dan je leemgroeve. De houtproductie is dan groter, zodat je meer hout kan aanbieden voor ijzer of leem. 

Voorbeeld: Je biedt 1000 hout aan en kan dit misschien wel ruilen voor 1250 leem zodat jij winst maakt.