blog placeholder

Hallo, hallo!

Mijn eerste guide gaat over Tribal Wars .

Tribal Wars is een browsergebaseerd online spel dat in de middeleeuwen plaatsvindt. Iedere speler is de heerser van een klein dorpje, dat hij tot roem en macht kan brengen.  Je begint dus met een klein dorpje en je moet dat zo sterk mogelijk maken.

Screenshots

Zo ziet je dorp eruit op de kaart als je net begonnen bent

Dan, als je beter wordt ziet het er zo uit:

Dan als je blijft beter worden ziet het er zo uit:

Dan zo:

Dan zo:

Dan heb je soms ook nog dorpen met een blauwe schijn, die zijn helemaal uitgebouwd.

Dan heb je ook nog bonusdorpen,die doen iets meer of iets sneller.  Deze zijn herkenbaar door een witte rand.

Zo, dat zijn even genoeg screenshots, nu het spel.

 

Je dorp bouwen

 

Eerst volg je het registratieproces en dan klik je op inloggen, er zal een grijs balkje komen met daarin wereld X en een balkje met een gele kleur, klik daarop.  Ik raad je aan om in het weekend of in een vrije week de beginnen omdat je vrij veel aandacht moet besteden aan Tribal wars in het begin.

 

 

In het midden bovenaan staat een ‘hutje’ met daarboven 1.  Dat is je hoofdgebouw lvl 1, dit is in de eerste fase het belangrijkste gebouw.

 

Basistermen en afkortingen in Tribalwars (TW)

 

Level: Word afgekort als lvl

Speervechter: Word afgekort als speer

Zwaardvechter: Word afgekort als zwaard

Bijlstrijder: Word afgekort als bijl

Boogschutter: Word afgekort als boog

Lichte cavalerie: Word afgekort als LC

Bereden boogschutter: Word afgekort als bb

Zware cavalerie: Word afgekord als ZC

Gronstoffen: Word afgekort als GS.

Defensief: Word afgekort als def

Offensief: Word afgekort als off

Mededeling: Word afgekort als pm (personal message) .

Farmen: Troepen  die naar andere dorpen gaan (meestal barbarendorpen) om daar GS te gaan halen.

Stam: Groep spelers die samen strijden.

Clear: Een grote hoeveelheid troepen om alle troepen van je tegenstander te ‘vermoorden’.  Hiervan komt het werkwoord clearen bv Ik clear dat dorp wel voor jou,wij clearen dat dorp met de stam

Cluster: Groep dorpen,meestal cirkel, vierkant of een vorm in die aard.

Defensieve troepen/dorpen: Troepen:troepen die het hoogste ‘scoren’ op defensieve kwaliteiten: dit zijn speer,zwaard,boog,eventueel bereden boog en zware cavalerie.Dorpen met defensieve troepen

Offensieve troepen/dorpen: Troepen die het hoogste ‘scoren’ op offensieve kwaliteiten: dit zijn bijl,LC,ZC en bb als de verdediger veel boog heeft

Dodgen: Ontwijken van aanvallen door troepen bv op farming te sturen, als je dodged zorg dan ook dat je GS op is.

Dumpen: Troepen bewust laten doodgaan.  Word meestal gedaan als de boerderij volzit.

Edelman: De eenheid die nodig is om te edelen.

Edelen: Dorpen overnemen/veroveren,in TW kan je geen tweede dorp stichten.

Dorpenbouwer: Speler die dorpen bouwt voor grotere spelers en die dorpen nadien laat edelen.

Edeltrein: 4 edels snel achter elkaar ,meestal zijn die 4 aanvallen in 1 seconde verstuurd.

Faken: Doen alsof je een clear/edeltrein verstuurt,meestal aanvallen met 1 ram om de looptijd te vertragen. Dit omdat 1 ram even snel is als een edelman,hierdoor zet de verdediger alles op alles om de aanval te stoppen terwijl het niets voorstelt.

Scouten: Een dorp met verkenners(ook wel scouts genoemd) verkennen.

Spiken: Als je weet dat iemand vaak farmt,kan je jouw troepen in OS in een barbarendorp zetten en dan zullen zijn troepen (voor een groot deel) dood zijn.

Ondersteuning: Word afgekort als OS.

Vakantievervanging:  Als je op vakantie gaat kan iemand op jouw account spelen zonder dat hij je wachtwoord heeft,je kan dit beëindigen wanneer je wilt.  Word afgekort als vv.

Slacken: Traag groeien,word niet zo vaak gebruikt.

 

Dit lijkt nu misschien veel maar je maar je raakt er wel aan gewend.  

Dit zijn slechts de absolute basis-termen, ga voor meer naar hier.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

De Introductie

 

Normaal komt er een introductie tevoorschijn,volg deze rustig. Wanneer er de opdrachtKies nu een doeldorp. Omdat we slechts weinig troepen hebben, stel ik voor om een verlaten dorp te kiezen.  verschijnt klik je op een grijs dorp dan klik je op de 2  zwaarden die gekruist staan. Dan kan je gewoon op de 5 klikken en dan vult de computer dat voor jou in. dan verschijnt er 

Zelfs verlaten dorpen hebben een basisverdediging – We raden je aan meer troepen te sturen om onnodig troepenverlies te voorkomen.

 

Niet op letten,het tekentje waar 125 achter staat is hoeveel grondstoffen het kan meenemen in het totaal dus niet 125 van elke grondstof!

Als de introductie gedaan is klik je op je hoofdgebouw en dan staat er een de lijst van gebouwen.

 Je overzichtsscherm

 

Je hebt nu vooral gebouwd en gefarmt maar TW heeft nog veel meer knoppen, ik laat je even zien waarvoor die allemaal dienen. 

Zodra je 2 of meer dorpen hebt zal je startpagina naar overzichten veranderd worden.  Hier kan je al je dorpen tegelijk zien,met hoeveel grondstoffen er in zijn hoe groot de opslagplaats is en wat het status van je boerderij is.

 

Hier zie je al je berichten als je bent gaan farmen of als je bent aangevallen of als jij iemand aanvalt.  Als je een bericht hebt komt er een klein tekeningetje en word het zo:

Hier zie je al je ‘in-game-mails’.  Als je een mededeling hebt komt er een klein tekeningetje en word het zo: 

 

Als je in een stam zit komt hiernaast een zonnetje(zie hieronder), als dat zonnetje blauw is betekend dat dat er een nieuwe post is op het stammenforum, dit is een forum waarop alleen de leden van jou stam kunnen.  Als het grijs is dan is er geen nieuwe post.

                       ranglijst

———————————————

Jouw rang |Hoeveel punten je hebt.

 

Hier kan je je vergelijken met andere mensen.

 

De andere knoppen zijn niet zo belangrijk, bij instellingen kan je je wachtwoord veranderen, opnieuw beginnen,…

Bij premium kan je premium kopen en die inzetten.

Bij notitie’s kan je iets schrijven, dit word meestal gebruikt om instructie’s te geven voor mensen die je vakantievervanging ( vv ) doen.

Bij uitloggen, wel, moet ik dat echt uitleggen? 

 

Je dorp leren begrijpen en bouwen

 

HEEL BANGRIJK: ALS JE GRONDSTOFFEN OP LEVEL 0 STAAN BOUW DIE DAN EERST UIT NAAR LEVEL 7!  HOE UIT TE BOUWEN LEES JE HIERONDER.

 

Achter hoofdgebouw (level 1) staat uitbouw naar lvl 2 klik daarop de bouwopdracht zal dan boven de gebouwenlijst verschijnen, daarna klik je nog eens op hoofdgebouw naar lvl 3.  Elke keer als je een een gebouw bouwt of level-upt krijg je punten, hoeveel punten je krijgt vind je hier.  Als die 2 bouwopdrachten klaar zijn zal je een kazerne kunnen bouwen, doe dit hierin kan je troepen maken om te vechten.  Maak nu 15 speervechters dit zal zo’n uur en 20 minuten duren, als die klaar zijn wacht je tot de troepen van de vorige aanval terugkomen en dan stuur je ze terug weg met de nieuwe troepen naar een barbarendorpje (zo’n grijs dorpje).  Terwijl je bent aan het wachten bouw je je marktplaats naar lvl 1 en lvl 2 en je hoofdgebouw naar lvl 4 en 5. Dan breng je je smederij naar lvl 1 en daarna naar lvl 2.  Vergeet ondertussen je troepen niet!  Ze brengen immers grondstoffen mee, en dan kan je meer en sneller bouwen!  Door je smederij te bouwen kan je nu ook zwaardvechters maken!

Nu we daar toch over bezig zijn zal ik even de voordelen geven van te lvl-uppen en troepen te maken.

Functie’s van gebouwen

 

Hoofdgebouw: Dit zorgt ervoor dat het minder lang duurt om te lvl-uppen of bouwen.

Kazerne: Dit zorgt ervoor dat troepen sneller worden gemaakt.

Verzamelplaats: Dit zorgt er gewoon voor dat troepen uit je dorp kunnen gaan.

Standbeeld(dit hebben we nog niet gebouwd): Hier kan je een ridder maken,elke speler kan maar één ridder hebben omdat hij zo sterk is.

Marktplaats: Hier kan je als je teveel hout hebt het met iemand ruilen voor ijzer of leem.  Hoe hoger het level hoe meer grondstoffen je kan ruilen.

Houthakkers: Hoe hoger het lvl hoe meer hout het produceert per uur

Leemgroeve: Hoe hoger het lvl hoe meer leem het produceert per uur

Ijzermijn: Hoe hoger het level hoe meer ijzer het produceert per uur

Boerderij: telkens als je een gebouw lvl-upt moeten daar meer mensen werken,troepen kosten ook mensen.  Als je je boerderij upt komen er meer mensen naar je stad en kan je meer mensen in je stad laten.

Opslagplaats: Hoe hoger het lvl hoe meer grondstoffen(of kortweg GS) je kan opslaan.

Schuilplaats: Hoe hoger het lvl hoe meer GS er in kan.Deze grondstoffen kunnen niet geplunderd worden als je aangevallen word.

Muur: Geeft je een verdediging, al heb je geen troepen.

 

Nieuwe troepen:zwaardvechters en bijlstrijders

 

Nu je een smederij hebt kan je nieuwe eenheden ontwikkelen.  Dit doe je door op de smederij te klikken en dan bij bijlstrijders op ontwikkelen te klikken.  Maak speervechters tot je er 45 hebt en maak dan 9 zwaardvechters. Terwijl die zijn aan het maken moet je je troepen laten farmen. Als je 45 speer en 9 zwaard hebt stuur je ze in groepjes van 15 speer en 3 zwaard weg.  Bouw ondertussen ook je standbeeld en maak vervolgens ‘in’ je standbeeld een ridder.  Je vraagt je nu vast af:’Waarom bijl ontwikkelen en dan niet maken?’ Wel,het antwoord is vrij simpel: een zwaardvechter kan meer GS meenemen.  Je kan van elke eenheid zijn ‘power’ zien door in de verzamelplaats(best hier,je kan ze hier allemaal tegelijk zien),de kazene of de stal op het tekeningetje te klikken. Probeer dit zelf even voor een willekeurige eenheid.  Je gaat dit vooral nodig hebben voor de X minuten per veld.  Dit geeft aan hoelang een eenheid nodig heeft om, als je een naast je hebt, naar het dorp naast je te gaan.

 

 

Verder bouwen

 

Nu is even het saaie bouw stuk.  Aangezien je nogal veel moet bouwen geef ik je gewoon een lijstje:

Opslagplaats lvl 3

Marktplaats lvl 3

Boerderij lvl 4

Opslagplaats lvl 4

Kazerne naar lvl 2, 3, 4, 5

Hoofdgebouw lvl 6, 7

Boerderij lvl 5

Opslagplaats lvl 5

Smederij lvl 3

Hoofdgebouw lvl 8, 9, 10

Blijven farmen!  Je moet deze volgorde ook niet aanhouden, dit is gewoon om een idee te geven wat je moet doen.

Als je opslagplaats regelmatig volzit door school of werk of what ever breng die dan eerst naar level 6.

Smederij naar 4,5

Boerderij 6

Opslagplaats 6 als dit nog niet was gebeurd

Stal bouwen

 

Weer nieuwe troepen: de verkenner en lichte cavalerie

 

Ontwikkel in je smederij verkenners en maak er dan 5 à 10.  Trek je stal ondertussen omhoog tot lvl 3, dan kan je lichte cavalerie ontwikkelen.  Bouw je muur en begin LC (lichte cavalerie) te maken.  Zorg dat je ongeveer 50 LC hebt voordat je verder bouwt.  Lichte cavalerie kan enorm veel GS meenemen, het is nu misschien een grote investering maar nadien win je het 1000 maal terug!

De laatste stappen

 

Je bent echt goed bezig!  Je hebt nu normaal de basis van Tribal Wars nu onder de knie. Ik geef je nog een paar dingen mee en dan zit mijn taak er zo ongeveer op.

Hoofdgebouw: Gebouwen die je nog moet bouwen

 

In je hoofdgebouw heb je vanonder misschien wel al  werkplaats en adelshoeve zien staan.  Om een werkplaats te bouwen heb je bv hoofdgebouw lvl 10 en smederij lvl 10 nodig.  Zo weet je wat je moet lvl-uppen.  Het is misschien verleidelijk om meteen een adelshoeve te gaan bouwen, maar ik kan je maar 1 ding zeggen: niet doen.  Zorg eerst dat je GS hoog genoeg staat en je voldoende troepen hebt, hoeveel dat er moeten zijn lees je hieronder.

Je verdedigings troepen

 

Voor je een adelshoeve gaat bouwen en dorpen gaat overnemen is het ten zeerste aangeraden van genoeg troepen te hebben.  Hoeveel dit er zijn hangt af van je omgeving maar als er een paar spelers met meerdere dorpen naast je zitten moet je minimaal 2000 speer en 2000 zwaard hebben.  Zorg ook dat je zo’n 500 verkenners hebt.  Nu lijken dat grote getallen, maar geloof me, later stelt dat niks meer voor.

 

Nog een paar knoppen

 

Onderaan je scherm heb je nog een paar knoppen, hier even de uitleg:

 

Na een update kan je links van forum nog een klein balkje vinden met daarin de wereld waarop je nu speelt vinden.  Als je hierop klikt kan je snel wisselen van werelden mocht je op meerdere gaan spelen.

Forum: De link naar het Tribal Wars forum.

Hulp: Als je iets niet snapt, een TW term bv, heb je een kans van 9,9999999… op 10 dat je die hier wel vind.  Vind je deze guide niet duidelijk?  Geen probleem, je vind hier nog andere guides terug.  Gelieve mij dan ook even een mailtje te sturen ( mijn e-mail) .

Blog: Het wekelijkse online magazine van Tribal wars.

Supportaanvraag: Hier kan je terecht als je gepest,uitgescholden,bedreigd,… word door iemand anders.  Hou het bewijsmateriaal(pm’s bv) goed bij.

Vrienden: Hier kan je kiezen wie je TW vriend is en wie niet.

Spelers werven: Denk je dat iemand die je kent TW ook wel leuk zou vinden?  Nodig hem dan langs deze weg want dan krijg jij 3 dagen premium als hij 500 punten haalt smiley.

 

Een 2e dorp edelen(veroveren)

 

Als je een 2e dorp gaat edelen moet je eerst edelmannen hebben, maar om edelmannen te hebben moet je goudmunten hebben.  Je kan goudmunten in de adelshoeve ‘slaan’.  Als je voldoende goudmunten hebt geslagen dan kan je een edelman maken(zie onder tekst).  Ik raad je aan van je eerste dorp met 4 edelmannen te veroveren(edeltreintje,weet je nog?),dan heb je het dorp in 1 keer.  BELANGRIJK: Stuur geen 4 edels in 1 aanval maar 4 aanvallen met elk 1 edel en troepen.  Je moet in je dorp als je het net hebt overgenomen zo’n 1000 speer en zwaard stationeren.  Dit omdat sommige mensen wachtten tot jij dat dorp edelt en dan een clear en 1 edelman sturen .

F.A.Q.

1.Zwaardvechters of bijlstrijders om te farmen(roven)?

Hierover zijn zelfs de meest ervaren spelers er nog niet uit.  Bijlstrijders nemen minder mee, maar zijn sneller terug.  Zwaardvechters zijn dan wel trager maar brengen vele malen meer mee.  Je moet dit zelf een beetje uitzoeken.  Liggen er spelers rond jouw met veel punten?  Dan raad ik aan van zwaardvechters te gebruiken(defensief).  Anders kan je bijlstrijders maken(offensief).  Maar ook of je maar even op de pc kan moet je door laten wegen.  Moeten mijn troepen snel terug zijn of kan je lang op de pc?  Je ziet dat ze beiden voor- en nadelen hebben.

2.Hoeveel goudmunten moet ik slaan voor 1 edelman?

Het is een heel simpel systeem: voor je eerste edelman maak je 1 goudmunt, voor je 2e edelman 2 munten, etc.

3. Wat zijn speed werelden?

Speedwerelden zijn werelden die enorm snel gaan en meestal zo’n 2-5 uur duren en dan begint er, met een tussenpauze, een nieuwe.  Het gaat zo snel dat je na 1 uur een adelshoeve hebt, wat anders ongeveer een maand kost als je een evenwichtig dorp hebt.  Als je grondstoffen helemaal uitgebouwd zijn krijg je iets van een 5 GS van elk per seconde!  Als je bij de eerste drie van de wereld bent op het einde krijg je premium punten.  Vaak is er iets speciaal aan deze werelden zoals:Farmen is niet mogelijk, je edelman kan maar een paar velden ver reizen, er zijn veel barbarendorpen(die grijze), proberen als enige over te blijven, een ronde die om middernacht begint tot 6 uur ’s ochtends, je begint met meerdere dorpen of 1 uitgebouwd….  Je kan meer info over de speeds krijgen door naar DEZE link te gaan.

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!

Tot de volgende keer!