blog placeholder

 In Duitsland wordt het daarentegen Bluff genoemd. In Nederland is er niet een officiële benaming voor. Van oorsprong komt het de Zuid-Amerikaanse landen. In dit artikel komt u de spelregels en speltactieken te weten! Het is zeker een aanrader om eens in groepsverband te spelen!

Voordat je het spel kunt spelen heb je het volgende nodig:

– Zeszijdige dobbelstenen (aantal hangt af van het aantal spelers)
– Dobbelbekers of normale bekers (in ieder geval een beker waarin alle dobbelstenen passen waarmee je speelt)
– Een tafel of kruk om het spel op te spelen

Liar’s dice speel je minimaal met 2 spelers. Het leukste is natuurlijk om het met meerdere spelers te spelen zodat er niet snel een einde komt aan een potje. Eigenlijk kun je het met zoveel spelers spelen als je zelf maar wil. Echter, 6 of 7 spelers is bijna wel het maximum aangezien het spel bij meerdere deelnemers wel erg veel tijd in beslag neemt. 

De speelduur hangt ook af van het aantal dobbelstenen die elke speler krijgt voordat het spel kan starten. Hoe meer dobbelstenen, hoe langer het spel zal duren. Volgens de officiële regels krijgt elke speler gewoon 5 dobbelstenen. Je kan het uitbreiden naar 6, 7 of 8 dobbelstenen maar zoveel moeten er maar net onder je beker kunnen passen.

Hoe speel je liar’s dice?

Het spel kan beginnen wanneer iedereen een beker heeft met daarin minimaal 5 dobbelstenen. Als er bijvoorbeeld 4 spelers meedoen zijn er in totaal 20 dobbelstenen aanwezig op tafel. Elke spelers bezit dus 25% van het totaal aantal dices. Om snel te bepalen wie mag beginnen kan iedereen eenmaal gooien met een dobbelsteen. Degene met het hoogste getal mag dan beginnen.

Het spel begint als iedereen gedobbeld heeft. Let er goed op dat je alleen je eigen dobbelstenen mag bekijken en niet die van een ander. Schud de beker met dobbelstenen dus en leg deze ondersteboven op tafel met de dobbelstenen er verscholen onder. Dek het desnoods af met je handen. Bekijk de cijfers goed die je hebt gegooid. Je mag ze tijdens een ronde altijd weer bekijken. 

Degene die begint brengt een bod uit. Een bod kan bijvoorbeeld twee 3’en zijn. Dit houdt in dat de speler denkt dat er sowieso in totaal twee 3’en zijn gegooid op de gehele tafel (20 dobbelstenen). Vervolgens is de speler links van hem/haar aan de beurt. Deze speler kan kiezen uit de volgende 3 opties: 

Hoger bieden: Een bod hoger dan twee 3’en is bijvoorbeeld drie 3’en of twee 4’en, vier 6’en etc. Een lager bod is bijvoorbeeld twee 2’en of één 6. Het is verstandig om je eigen bod te baseren op je eigen dobbelstenen. Het is riskant om je bod niet te baseren hierop. Dit komt erop neer dat je bluft. 

Bluf zeggen: Als je denkt dat er geen twee 3’en (of een ander bod waarvan jij denkt dat het niet kan kloppen) in totaal gegooid zijn maar dit er minder zijn zeg je bluf. Vervolgens moet iedereen zijn/haar dobbelstenen blootleggen zodat er geteld kan worden hoeveel 3’en er in werkelijkheid gegooid zijn. Blijken dit er inderdaad minder dan 2 te zijn dan raakt degene die het bod uitbracht een dobbelsteen kwijt. Blijken dit er 2 of meer te zijn dan raakt degene die bluf zegt er eentje kwijt.           

Precies zeggen: De derde optie is het zeggen van precies. Deze optie is de minst voor de hand liggende aangezien aan deze de meeste risico’s verbonden zijn. Tenminste in het begin van het spel als er nog veel dobbelstenen zijn. Door het zeggen van precies denk je dat het bod precies klopt. Bij een bod van twee 3’en denk je dus dat er in totaal over de hele tafel twee 3’en geworpen zijn. Als de dobbelstenen getoond en geteld zijn en het inderdaad twee 3’en blijken te zijn dan raakt elke tegenspeler een dice kwijt. Blijken er meer of minder 3’en te zijn dan raakt degene die precies zei eentje kwijt. 

Wanneer je hoger biedt gaat de spelronde verder. Bij de andere 2 opties stopt de spelronde. Hoe meer dobbelstenen je bezit hoe beter je ervoor staat. Jij maakt dan voor een hoger percentage deel uit van het spel dan sommige andere tegenstanders.  

Het doel van het spel is dat je dobbelstenen bij je tegenspelers probeert weg te spelen. Als je geen dobbelsteen meer over hebt lig je eruit. Het spel gaat door totdat er een winnaar overblijft: Degene die alle dobbelstenen van de rest heeft weggespeeld en zelf nog één of meerdere dices over heeft.

Het spel kan met verschillende tactieken gespeeld worden. De beste tactiek is om niet teveel aan kansberekening en inschatting te doen maar om af en toe te bluffen of de waarheid te spreken. Neem soms iets meer risico en soms ietsje minder. Het is bijna onmogelijk om het gehele spel op safe te spelen om uiteindelijk te winnen. Probeer het zeggen van precies in het beginfase van het spel zoveel mogelijk te vermijden. De kans dat het daadwerkelijk precies is wordt namelijk pas groter wanneer er het aantal dobbelstenen afneemt.

Je kan misschien afleiden aan iemands manier van spelen (gezichtsuitdrukkingen, handelingen etc.) of diegene bluft ja of nee. Het kan echter ook misleidend werken. 

Doordat er niet echt een standaardtactiek is om liar’s dice te spelen kan zelfs een beginneling al snel een keer het spel winnen. Iedereen heeft namelijk gelijke kansen. Het enige wat je hoeft te weten zijn de spelregels. Deze worden tijdens je eerste potje als het goed is wel geheel duidelijk.  

Persoonlijk vind ik het een erg leuke tijdinvulling met vrienden. Vooral als je eenmaal de spelregels onder de knie hebt. Je kan het desnoods combineren met shotjes. Dat je elke keer een shotje moet drinken wanneer je een dobbelsteen verliest. 

Alvast veel speelplezier!