blog placeholder

In dit artikel ga ik je alles vertellen over het populaire spel Guild Wars 2. Guild Wars 2 is een mmo (massively multiplayer online game) uitgebracht in augustus 2012. In het geval dat je niet goed weet wat de term ‘mmo’ inhoudt, zal ik dat even uitleggen. In een mmo maak je een eigen karakter waarmee je een avontuur gaat beginnen, en met dit karakter verken je de wereld. Onderweg kom je van alles tegen, van slechteriken tot mensen die je hulp heel goed kunnen gebruiken. Ook probeer je natuurlijk om zo rijk mogelijk te worden en de zeldzaamste voorwerpen te vinden (wapens, wapenuitrustingen, materialen, etc). Maar één van de belangrijkste kenmerken van een mmo is dat je tegelijk online speelt met veel andere spelers, spelers die je kunnen helpen of waarmee je kan samenwerken om sterke monsters aan te vallen, of om een invasie van zombies af te slaan.

Het begin van je avontuur..

Je avontuur begin je natuurlijk door je karakter te maken. Je kan kiezen tussen 5 rassen, de mensen, de norn, de sylvari, de asura en de charr. Elk ras heeft zo zijn unieke kenmerken en je kan je karakter op vele manieren aanpassen aan je eigen voorkeuren. Wil je een klein en lenig mens om je tegenstanders te verrassen? Of wil je ze misschien te slim af zijn en een nog kleinere asura maken? Maar je kan ook altijd proberen andere spelers te intimideren, en voor een gigantische, gespierde norn gaan. Voor iedereen is er wel wat te vinden.

Eén van de belangrijkste beslissingen die je in het begin maakt, is de professie die je kiest. Er zijn 8 keuzes, en elke professie heeft zijn unieke vaardigheden en kan op zijn eigen manier zich redden in een intens avontuur. Je kan voor brute kracht gaan en een warrior (krijger) maken, je kan een guardian kiezen en andere spelers beschermen, maar je kan ook voor offensieve magie gaan en je tegenstanders het moeilijk maken met vele verschillende spreuken. Ook hier zijn er vele opties, en de keuze is geheel aan jou.

Zodra je je karakter hebt aangemaakt begint het echte avontuur. Je begint meteen met een belangrijke gebeurtenis, en wat die gebeurtenis inhoudt, hangt af van welk ras je voor je karakter hebt gekozen. Elk ras heeft namelijk zijn eigen startpunt in de wereld, en bij de startpunten horen verschillende steden en verschillende evenementen. Je wordt geleidelijk geïntroduceerd in hoe Guild Wars 2 precies werkt, hoe het gevechtssysteem in elkaar zit, waar je nieuwe dingen kunt ontdekken, etc. Gaandeweg kom je steeds moeilijkere uitdagingen tegen, maar ook krijg je de beschikking over betere vaardigheden, wapenuitrustingen en verscheidende zeldzame voorwerpen en materialen. Met die materialen kun je bijvoorbeeld nieuwe wapens, harnassen of juwelen maken waardoor je karakter zich nog beter in gevechten kan verweren. Naarmate je een wat hoger niveau bereikt, kan je ook zeer gevaarlijke kerkers verkennen. Maar als je het einde van zulke kerkers weet te bereiken word je rijkelijk beloond! Ook kan je je aansluiten bij een guild (gilde), een groep van spelers waarvan je kunt zien of ze online zijn. Je kan dan samen met hen spelen en zo de mensen in je gilde beter leren kennen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om met hen succesvol door de kerkers te komen, of je kan met ze samenwerken in PvP of WvW, twee spelmodes waar ik je later in dit artikel meer over vertel.

Ook begin je met je eigen verhaal dat specifiek alleen bij jouw karakter hoort. In jouw verhaal leer je veel nieuwe mensen kennen, zowel goede mensen als slechteriken en word je verwikkeld in een plot waar steeds meer gevaar bij komt kijken. Uiteindelijk moet je een manier vinden om een grote kwaadaardige draak af te weren, aangezien zijn volgelingen steeds verder oprukken en alles om zich heen aantasten; zowel de natuur als de verschillende diersoorten en mensen die ze tegenkomen.

PvP

Mocht je meer geïnteresseerd zijn om het tegen andere spelers op te nemen, dan is er voor jou PvP (Player versus Player). Je kunt waar en wanneer je maar wilt naar de ‘Heart of the Mists’ gaan, en het daar opnemen tegen allerlei andere spelers en je eigen vaardigheden testen. In de Heart of the Mists kun je je eigen wapens en wapenuitrustingen aanpassen en is iedereen automatisch niveau 80, wat op het moment het maximum is in het spel. Iedereen heeft ook toegang tot dezelfde wapens en uitrustingen, dus al ga je voor het eerst PvP uitproberen, jouw karakter kan net zo sterk zijn als dat van de tegenstander.

Je vecht in verscheidende arena’s, en alle deelnemers worden in twee teams ingedeeld, rood of blauw. Het doel in zo’n arena is om meer objectieven vast te houden dan je tegenstander. Als je daar namelijk meer van hebt dan het andere team krijg je meer punten binnen, en het team dat in een standaard potje als eerst 500 punten heeft, wint. De tegenstanders zullen ook alles proberen om die objectieven te veroveren, en jij moet ze proberen te slim af te zijn! Naarmate je meer PvP speelt gaat je rang omhoog, en per rang krijg je speciale beloningen, zoals nieuwe wapenuitrustingen die er gaaf uitzien.

WvW

Je kunt ook tegen andere mensen spelen op veel grotere schaal. Je kan namelijk ook naar WvW (World versus World) gaan, een gigantisch strijdveld waar je voor jouw server vecht. Je neemt het op tegen twee andere servers en het doel is om zo veel mogelijk vestingen in te nemen en vast te houden. Vestingen kun je innemen door ze te belegeren, je kan proberen de poort door te breken met één of meerdere stormrammen of je kunt proberen de muur te vernietigen door die te bombarderen met behulp van katapulten of trebuchets. Dit kan je natuurlijk niet in je eentje doen, het beste is om samen te werken met andere spelers van jouw server. De verdedigers laten je natuurlijk niet zomaar alles innemen en het resultaat is meestal een bloedige veldslag waar alleen de beste spelers levend uitkomen! Zoals in PvP krijg je ook rangen in WvW. Hoe meer tegenstanders je verslaat en hoe meer vijandelijke forten je verovert, des te sneller je rang omhoog gaat en beloningen krijgt!  

Tot slot

Guild Wars 2 is een spel waar voor iedereen wel wat te doen is. Je raakt er dus niet zo snel op uitgekeken, en aangezien je, in tegenstelling tot andere mmo’s, geen maandelijks tarief hoeft te betalen, ben je niet verplicht om constant in te loggen om op die manier zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen. Er zijn geen andere kosten meer na het aanschaffen van Guild Wars 2 en dit is uiteraard een groot voordeel. Het is een spel dat ik aan iedereen kan aanraden. Dus als je geïnteresseerd bent, twijfel niet je wat verder in het spel te verdiepen om te ontdekken of het ook wat voor jou is. Er zijn veel filmpjes over Guild Wars 2 te vinden op youtube, en er zijn ook regelmatig proefperiodes waar je het spel gratis uit kan proberen.

In volgende artikelen zal ik dieper ingaan op de verschillende aspecten van Guild Wars 2. Ook wil ik jullie verder informeren wanneer er een grote patch is uitgebracht waarin er veel nieuwe dingen worden geïntroduceerd.