blog placeholder

Wij Nederlanders staan erom bekend dat we gierig zijn. Uitspraken als “kijken, kijken, niet kopen” en “voor een dubbeltje op de eerste rij zitten” zijn voor ons bekend. En waarom niet, iedereen wilt toch zo min mogelijk ergens voor betalen? Gelukkig is het antwoord hierop; “ja”. Dit antwoord geldt ook voor videogames.

 

Je kent het wel; heb je eindelijk die €400 euro gespaard voor je nieuwe game console, zit er geen spelletje bij. Een spelletje van de ‘next-gen’ consoles zoals de Playstation 4 of de Xbox One kost al gauw €60. Laten we dit maar niet omrekenen naar guldens, want dan word je helemaal niet vrolijk. Dat moet toch anders kunnen? Dat klopt, het kan ook anders. Maar daarvoor moet je wel het een en ander uit hebben gezocht.

Online games aanschaffen

Je kunt games online aanschaffen. Veel aanbieders kopen games in grote partijen in zodat zij een bepaalde ‘bulkkorting’ krijgen. Dit zorgt ervoor dat de aanbieders minder inkoopkosten maken per product en daardoor de prijs kunnen laten zakken. Daarbij zijn er tegenwoordig steeds meer games die online worden aangeboden. Zodra je dan een spel heb gekocht verschijnt er een code in je mail die je kunt verzilveren. Deze code is uniek gebonden aan het gekochte product en geeft je de rechten om deze dan te downloaden op je machine. Dit scheelt tastbare middelen en dus kosten.

 

Dit klinkt allemaal leuk een aardig maar zijn er velen die dit niet betrouwbaar vinden. Gelukkig zijn er sites zoals G2A (http://goo.gl/BeQMLF)  en Kinguin (http://goo.gl/bPHyLH). Dit zijn sites waarop games aangeboden worden van verschillende aanbieders die met elkaar concurreren. De host zelf kan een bepaalde garantie geven en bezit een klantenservice. Er kan vooraf bij een aankoop bekeken worden hoeveel de verkoper al heeft verkocht en wat het slagingspercentage hiervan is. Iemand die al 957 exemplaren heeft verkocht met een slagingspercentage van 96% voelt al gauw betrouwbaar aan. Daarbij kan de juffrouw achter de kassa bij de Free Record Shop ook fouten maken.

 

Winkels

Uiteraard zijn er ook winkels die goede prijzen kunnen geven, maar dat doet lang niet iedereen. Bovendien kan dit elke dag anders zijn. Gelukkig is er de site van Budgetgaming (http://goo.gl/yok2B). Zij verzamelen informatie over prijzen en aanbiedingen van verschillende partijen en zet deze op een rij. Zo is met één druk op de knop meteen zichtbaar welke aanbieder de game die jij wilt deze het goedkoopste aanbiedt. Mocht iemand de game ergens nog goedkoper hebben gevonden of iets aan de lijst wil toevoegen/corrigeren, dan kan de gebruiker reageren en zal Budgetgaming deze informatie weer verwerken.

 

Tweedehands

Tweedehands kan natuurlijk ook. Via Marktplaats zijn veel aanbieders te vinden die hun games liever willen verkopen dan bewaren. Logisch ook, want in tijden van crisis is geld nu eenmaal een cruciale factor. Wel is aan te randen om informatie over de verkoper te achterhalen. Via Google kan al veel data vrij worden gegeven over bijvoorbeeld de betrouwbaarheid. Iemand die twee maanden actief is op de handelsite zal ook minder betrouwbaar overkomen dan iemand die al zes jaar lid is. Ook handig is het om te kijken of sommige games wel tweedehands aangeboden kunnen worden. Aan games zoals Battlefield zitten unieke codes verbonden aan de multiplayer die maar één keer verzilverd kunnen worden. Deze doorverkopen zou dus niet logisch zijn.

 

Conclusie

Goedkoop gamen kan zeker wel, maar je moet er als gebruiker wat voor doen. Je kunt via sites als G2A en Kinguin leuke deals treffen, maar zul je nooit dat doosje thuis ontvangen die leuk staat bij je verzameling games. Ben je hier wel naar op zoek, is een vergelijkingsite als Budgetgaming een goede optie. Verder kun je via Marktplaats ook goedkoop games krijgen, maar is het aan te raden om de aanbieder te controleren en het product ook.