blog placeholder

Zoals vele mensen is Call of Duty inmiddels een erg leuke bezigheid of mooie herinnering uit eerdere jaren. De Call of Duty-serie is een serie die toch wel groots genoemd mag worden. Is de serie nog volwaardig om door te gaan of is het tijd voor een heldendood?

29 oktober 2003. De releasedatum van Activision’s eerste Call of Duty.Het spel speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. In de singleplayer wordt aan verschillende zijdes gevochten. Zo wordt begonnen als slodaat van het Amerikaanse leger, vervolgens vecht je verder in het Britse leger, waarna de singleplayer eindigt met een campaign waar aan de Russische kant gespeeld wordt. In deze campaings ga je mee als soldaat in het leger en maakt gebeurtenissen ook echt gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. 

Op 14 september 2004 kwam het eerstvolgende nieuwe deel uit: Call of Duty: United Offensive. Deze uitbreiding kwam alleen uit voor pc. United Offensive was een uitbreiding op de eerste Call of Duty. Hierbij een toevoeging van nieuwe missies. Ook kwamen er nieuwe wapens en was er de mogelijkheid om voertuigen te besturen.

Eind 2005 kwam Call of Duty 2 uit. Het verhaalprincipe was soortgelijk aan het eerste deel. Het verschil is dat de singleplayermissies chronoligisch elkaar opvolgen. Zo begin je het verhaal als nieuwe soldaat op training in het jaar 1941 in Rusland. Je speelt net als in het eerste deel als verschillende soldaten. Uiteindelijk eindig je als Amerikaans soldaat vechtend in 1945.

November 2006 kwam Call of Duty 3 uit. Gezien over de hele serie een van de onbekendse delen. Het spel verscheen dan ook alleen voor Xbox, Playstation en de Wii. Afwijkend van de eerdere delen werd dit deel niet gemaakt door Infinity Ward maar door Treyarch. Het spel speelt zich zoals eerdere delen af in WO2 en laat de speler weer gebeurtenissen meemaken uit het verleden.

Opvallend nieuw in dit deel is dat in de multiplayer het mogelijk is om voertuigen als tanks te besturen. Wat een leuke draai aan de multiplayer geeft.

Oktober 2007 was de maand voor release van de meest gespeelde game uit de serie: Call of Duty: Modern Warfare. In tegenstelling tot eerdere delen speelde dit spel zich af in de huidige tijd. Hier was omgeving, spelbeeld en wapens van deze tijd. De singleplayer bevat 2 verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen op het eind in Rusland. Er zijn 2 belangrijke personen die als target gelden. Zo is de Russische Zakhaev en Al-Asad. Die in het Midden-Oosten een staatsgreep wil invoeren. De Britten zijn opzoek naar Zakhaev, terwijl de Amerikanen Al-Asad op willen sporen.

De multiplayer daarintegen is ook flink veranderd. Zo zijn er meer wapens om te gebruiken. Er is de mogelijkheid om 5 “custom classes” aan te maken. Deze met wapens, perks (verschillende upgrades voor spelers) en toevoegingen voor wapens zijn allemaal vrij te spelen door ranks te behalen en challenges te halen. 

Eind 2008 kwam Call of Duty 5 uit. Officieel heet het spel Call of Duty: World at War. Net als het derde deel ontwikkeld door Treyarch. In dit deel wordt weer de Tweede Wereldoorlog gekozen, maar dit speelt zich echter af in het gebied rond Azië. Je speelt als Amerikaans soldaat tegen het Japanse leger of met het Russische leger tegen Duitsland. Nieuw in World at War is het Co-op systeem. Hierin kan samen de missies worden doorlopen. Een erg leuke en gezellige toevoeging aan het spel. De multiplayer gaf weer enkele toevoegingen weer. Zo kwamen voertuigen terug. Ook de sinds United Offensive verdwenen vlammenwerper kwam terug.

Nieuw in de multiplayer was het prestige systeem. Na het hoogste level behaald te hebben was het mogelijk om opnieuw bij level 1 te beginnen en alles opnieuw te halen. Ook was de mode Zombies nieuw. Hierin bevindt de speler (of spelers) zich in een bunker waar zombies neegeschoten moeten worden. Door het verzamelen van punten kunnen wapen gekocht worden.

November 2009 kwam er toch weer een deel uit die zich afspeelde in de huidige tijd. Het spel was een vervolg op de succesvolle Modern Warfare. De singleplayer begint 5 jaar na het einde van Modern Warfare. In de singleplayer speelt het zich af als Amerikaans soldaat tegen Rusland. De macht was overgenomen door Imran Zakhaev (bekend uit Modern Warfare). Er waren vele aanslagen en terroristische acties vanuit Rusland. Een andere Rus genaamd Makarov pleegt ook vele aanslagen. Rusland denkt na een mislukte undercovermissie van de CIA dat de Amerikanen achter de aanslagen zit. Zo vormt zich een invasie van Rusland op de VS. Deze invasie maak je als speler in de verschillende missies mee. Ook zijn er missies waar je meegaat als Roach. een soldaat onder leiding van Captain “Soap” MacTavish (de persoon waarmee de singleplayer in Modern Warfare werd gespeeld) in de eenheid Task Force 141. Deze eenheid probeert Makarov te vinden en verdere aanslagen te vermijden. 

Een nieuwe mode in Modern Warfare 2 was de Special Ops. Hierin was het mogelijk om kleine missies met (1-2 spelers) te spelen. Er zijn 5 delen van missies. Alpha, Bravo, Charlie, Delta en Echo. Hoe meer missies je haalt hoe meer missies je vrijspeelt. Dit kan door sterren te verdienen. Per missie 3 sterren. Hoe hoger het niveau, hoe meer sterren.

De multiplayer is zowel goed als slecht te zien. Goed door de mooie nieuwe maps en toevoegingen als titels en emblems. Ook zijn er weer nieuwe wapens en challenges om te halen. Toch wel het slechte deel van de multiplayer is de PC-versie. Door het nieuwe IW-net wordt een speler (vaak met beste verbinding) gekozen als host van de server. Hierdoor onstaan toch veel connectieproblemen en voor velen toch te vaak lag (vertraging van de data tussen server en speler). Ook zijn er te veel programma’s die langs de beveiliging van Steam (VAC) komen. Hierdoor is het mogelijk dat spelers hacken en zo zichzelf veel voordeel geven en andere spelers alleen maar irriteren. 

Als laatste is het recent uitgekomen Black Ops. Nogmaals uitgebracht door Treyarch. Het verhaal speelt zich af in de Koude oorlog. De speler zal zich bevinden van Vietnam tot Rusland, tot het Oeral-gebergte. 

De multiplayer in Black Ops is flink veranderd. Andere killstreakrewards, nieuwe wapens, nieuwe modes en een nieuwe manier van unlocken.

Een nieuwe mode is de Wager Matches. Dat zijn FFA (Free-For-All) modes met een speciaal doel. Er zijn 4 soorten: One in the Chamber (1 kogel, mis je kan je alleen nog kniven. Een kill geeft een nieuwe kogel), Gungame(door alle wapens heenlevelen. Kills maken zorgt voor nieuwe wapens), Sharpshooter(iedereen heeft hetzelfde wapen, wat om de 45 seconde wisselt) en Sticks en Stones(elke speler heeft alleen een crossbow, ballistic knife en een tomahawk). Door het spelen van deze mode gok je met je punten. Kom je in de top 3 win je punten, maar kom je eronder ben je je punten kwijt. Deze COD Points verdien je door challanges en contracts te halen, matches te spelen en dus wager matches te winnen. Met deze COD Points kun je nieuwe dingen kopen in “Create a class” om zo nieuwe dingen aan je gameplay toe te voegen.

Call of Duty. Een hoogwaardige serie van games. Voor velen een gouden herinnering, voor anderen een leuke hobby. Tegenwoordig worden alle delen nog gespeeld. Veruit het meest populair is Modern Warfare. De vraag is of de serie nog nieuwe dingen kan geven.

Er is een Modern Warfare 3 aangekondigd. Of dit de serie nieuw leven inblaast of een laatste poging to herleving is zal moeten blijken.