blog placeholder

Zuinig zijn is te omschrijven als het zo weinig mogelijk willen gebruiken of besteden. In tijden van crisis – maar ook anders – een veel nagestreefd goed voornemen. Maar vaak in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Als je kinderen hebt, lijkt het soms wel eens dubbel moeilijk. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je eens over na zou kunnen denken als je zuiniger wilt.

Drie uitgangspunten zouden kunnen helpen kosten in de hand te houden.

1.    Gebruik www.marktplaats of iets dergelijks. Als je de winkelfolders bekijkt, als je in de winkels kijkt, val je soms achterover van de prijzen van speelgoed. Als je daarbij bedenkt dat veel speelgoed maar betrekkelijk korte tijd mee gaat – het is immers vaak leeftijdgebonden – dan ben je soms onevenredig kwijt aan speelgoed. En als je kind groot is, heb je als ouder de kast vol speelgoed. Een oplossing kan www.marktplaats zijn of een vergelijkbare site. Ook daar vind je speelgoed, gebruikt weliswaar, maar doorgaans in een conditie en voor een prijs die zondermeer de moeite waard zijn. En je kind zal er niet minder mee spelen.

2.    Pretparken en dagjes strand. Nogal wat gezinnen zijn veel geld kwijt aan een dagje pretpark en strand. Als je dat kritisch kijkt, dan zie je dat veel tijd van die dag ook nog eens op gaat in wachten voor een attractie of stilstaan in een file op de weg naar het strand. Bedenk dat je evengoed een stukje natuur dichtbij huis had kunnen opzoeken! Als kinderen maar kunnen spelen en ballen en rennen. En als je van het geld dat je uitspaart ook nog eens een lekker ijsje koopt of een patatje, zit je als ouder ook “gebakken”, maar voor veel minder geld. Mocht dat pretpark beslist eens een keer gedaan moeten zijn, zoek dan een wat minder mooie dag uit! Het scheelt het soms eindeloze gewacht en de files en je zult zien dat je kind (en jij als ouder) niet minder aan zijn trekken komt.

3.    Eten wat de pot schaft. Veel geld bij boodschappen gaat op aan dingen waarvan mensen eigenlijk weten dat ze niet goed zijn.  Er zijn kinderen die een gewone boterham niet meer waarderen, maar dagelijks uitgaan van een grote kom cruesli of nog liever een zak chips. En wat er verder nog doorheen gaat in de vorm van bijvoorbeeld powerdrinks en chocorepen. Leer je kind van jongs af dat een lekker tussendoortje uitzondering is, dat boterhammen eten gewoon is en dat je eet wat de pot schaft. Ga ook na wat uw puber met het brood en fruit doet, dat u hem zo fijn mee geeft op z’n schooldag. Belandt het in een prullenbak omdat het chips en dergelijke vindt te moeten eten, geef dan niets mee. Je koopt geen brood om weg te gooien. En als het (zak)geld op moet aan chippies en zulke dingen, is het misschien ook zaak om daar eens ernstig en openhartig met uw kind over van gedachte te wisselen.