blog placeholder

Zuinig en dag-je-weg

Zuinig zijn is te omschrijven als het zo weinig mogelijk willen gebruiken of besteden. In tijden van crisis – maar ook anders – een veel nagestreefd goed voornemen. Maar vaak in de praktijk nog niet zo gemakkelijk.

Toch zijn er wel een aantal dingen waar je eens over na zou kunnen denken als je zuiniger wilt. Bijvoorbeeld bij een dag-je-weg!

1.    Zoek het niet te ver. Je kunt een hele reis maken voor iets wat dichtbij ook wel te vinden is. Vaak hebben mensen bijvoorbeeld nog nooit in dat natuurgebied in de buurt gewandeld, maar kennen ze sommige gebieden ver weg wel. Of ze vliegen het halve land door naar een bepaald museum, terwijl het museum in de buurt nog nooit met een bezoek is vereerd. Soms weet men hoe de oude binnenstad van bijvoorbeeld delft er uit ziet, maar kent men de eigen oude binnenstad ergens; nog nooit een tocht met een gids gemaakt! Zoek het niet te ver: bij een dag-je-weg gaat het er toch om dat je “er uit bent” en niet dat je de hele dag in de auto zit.

 2.    Neem de trein. Er zijn bedrijven in Nederland die met grote regelmaat goedkope treinkaartjes verkopen. Zorg dat je er bij bent!  Natuurlijk kun je niet met de trein op alle plaatsen komen, waar de auto je wel brengt, maar je komt er wel stukken goedkoper. Als gaat omrekenen ben je in veel gevallen goedkoper uit. Het treinkaartje dat je anders nodig had, is duurder. En als je met de auto was gegaan had het ook zomaar een “sloot benzine” gekost en had je bovendien vaak behoorlijk moeten neertellen voor parkeren. En bijkomend voordeel: de trein brengt je vaak in het centrum van een stad, precies daar waar het parkeren zo duur is. En als je dan aan het einde van je dag uit gaat berekenen wat het heeft gescheeld, geeft dat vaak een extra goed gevoel!

 3.    Dag-je-weg thuis. Probeer eens een keer om thuis te blijven en toch het dag-je-weg-gevoel te krijgen. Neem een mooie dag, zorg voor een goed boek, een goed glas wijn, wat lekker broodjes. Ga op je eigen terras zitten in je lekkerste stoel. Laat de boel de boel en krijg een vakantie gevoel! Laat ’s avonds een maaltijd bezorgen en geniet. Duur? Niet als je het vergelijkt met wanneer je de auto had gebruikt, ergens anders had gewinkeld of een happening had bezocht en ook een terrasje had gepikt en ergens gegeten. Dan kan het best uit.

 4.    Als je toch weg wilt…..  Probeer dan een aantal dingen te vermijden en zorg dat je waar voor je geld krijgt. Bedenk bijvoorbeeld wanneer het in de pretparken het drukst is met lange wachttijden een dergelijke en ga op een ander moment. Of dat strand; misschien zijn er andere momenten te bedenken dan juist die dagen dat je de “helft” van de tijd in de file staat.