familie gelukkig apotheek

Om jezelf te verzekeren voor zorg, is iedere Nederlander vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Voor zo’n verzekering betaal je maandelijks een bepaald bedrag aan de partij waarbij jij de verzekering hebt afgesloten. Dit noemen we ook wel premie. Deze premie is de laatste jaren explosief gegroeid. Je kunt de premie compenseren met zorgtoeslag. Dit krijgt echter niet iedereen en het is vaak niet bijzonder hoog. Toch wil jij zo weinig mogelijk premie betalen, dat is natuurlijk logisch. Maar het vinden van een goedkope verzekering is niet makkelijk. Je hebt namelijk ontzettend veel zorgverzekeringen om uit te kiezen. Daarnaast is de goedkoopste zorgverzekering niet altijd de beste. Het is echter wel mogelijk om te besparen op een zorgverzekering. Weet jij niet waar je op moet letten bij het vergelijken? Dan ben je hier aan  het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk hoe jij kunt besparen op het afsluiten van een zorgverzekering.

1. Is een aanvullende verzekering nodig?

Bij een zorgverzekering kun je kiezen voor een basisverzekering of een basisverzekering met aanvullende verzekering(en). De basisverzekering is verplicht, aanvullende verzekeringen niet. Vraag jezelf dan ook af of het verstandig is om voor aanvullende verzekeringen te kiezen. Waar jij je zoal voor kunt verzekeren met een aanvullende verzekering? Fysiotherapie en de tandarts, maar ook voor brillen en lenzen. Heb jij geen bril of lezen? Of ga je eigenlijk nooit naar een fysiotherapeut? Dan is het natuurlijk overbodig om jezelf hiervoor te verzekeren. Je betaalt namelijk meer premie wanneer je aanvullende verzekeringen aan jouw zorgverzekering toevoegt. Besparen kan in dit geval dus door aanvullende verzekeringen links te laten liggen wanneer jij er niet of nauwelijks gebruik van maakt.

2. Verhoog je eigen risico

Eigen risico is ook een onderdeel dat om de hoek komt kijken bij een zorgverzekering afsluiten. Er is een verplicht eigen risico, dat door de overheid wordt vastgesteld. Voor 2020 ligt dit bedrag, net als in 2019, op 385 euro. Dit bedrag moet jij eerst zelf betalen wanneer je zorgkosten maakt. Moet jij je bijvoorbeeld laten behandelen in het ziekenhuis en kost deze behandeling 500 euro? Dan dien je de eerste 385 euro zelf te betalen. Het resterende deel wordt gedekt door jouw zorgverzekering. Met het verplichte eigen risico kun je niet besparen op jouw zorgverzekering, maar dankzij het vrijwillige eigen risico wel. Jij kunt jouw eigen risico in 2020 met maximaal 500 euro verhogen tot 885 euro. Indien jij zorg moet hebben, draai je in dat geval zelf op voor de eerste 885 euro. Heb jij (bijna) nooit iets? Dan kan dit zeker interessant zijn. Waarom? Omdat de premie voor jouw zorgverzekering namelijk omlaag gaat wanneer jij jouw eigen risico verhoogt. Dit kan je maandelijks toch een leuk bedrag opleveren.

3. Vergelijk verzekeraars met elkaar

Sommige mensen zitten al sinds jaar en dag bij dezelfde zorgverzekeraar. Heb jij nooit problemen ervaren? Dan zie je vast en zeker geen reden om over te stappen. Toch kun je mogelijk flink besparen op jouw zorgverzekering. Daarom raden wij je aan jaarlijks zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. In dat geval weet je namelijk direct wat in jouw geval de goedkoopste zorgverzekering is. Jij kunt zorgverzekeringen vergelijken door de sites van verschillende zorgverzekeraars te bezoeken. Dit is echter een achterhaalde manier. Je kunt vandaag de dag echter ook vergelijkingssites gebruiken. Zo’n site vergelijkt de verschillende zorgverzekeringen dan voor jou. Jij geeft jouw voorkeuren op en de site doet de rest. Binnen een mum van tijd weet je direct wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is. Staar je echter niet blind op de prijs, maar kijk ook naar de inhoud van de verzekering. Het zou immers jammer zijn wanneer jij later pas opmerkt dat je niet verzekerd bent voor bepaalde zorg.

4. Betaal je premie in één keer

De meeste Nederlanders betalen maandelijks premie voor hun zorgverzekering. Dit doe je twaalf maanden lang, waardoor het totale bedrag in stukjes gehakt wordt. Hierdoor is het voor de gemiddelde Nederlander vaak prima te behappen. Jij kunt er echter ook voor kiezen om de premie in één keer te betalen. Je maakt in dat geval direct het hele bedrag over naar jouw zorgverzekeraar en betaalt dus niet langer maandelijks. Dit is met name handig wanneer je het geld direct kunt missen. Het levert jou daarnaast ook nog wat op. Wanneer je het hele bedrag in één keer betaalt, krijg je namelijk korting op de premie. Dit is vaak maar een paar procent, maar dat is toch beter dan niets. Je bespaart zodoende toch al snel een paar tientjes op jouw zorgverzekering.