Het huwelijk is in Nederland de loop van de eeuwen veranderd van een door de ouders gearrangeerde overeenkomst tussen twee partners naar een door romantische drijfveren ingegeven overeenkomst tussen twee geliefden.
Ja ik moet trouwen:
Voor het echte gearrangeerde huwelijk moeten we in Nederland meer dan een eeuw teruggaan in de tijd. Voor het door sociale dwang gearrangeerde huwelijk hoef je echter maar een jaar of veertig terug te gaan in de tijd. (In sommige streken in Nederland waar nog bepaalde gesloten geloofsgemeenschappen voorkomen is de sociale dwang zelfs nog actueel). De belangrijkste reden voor een Huwelijk dat onder sociale dwang werd (wordt) gesloten was (is) omdat het ongehuwde meisje of de ongehuwde vrouw in kwestie in verwachting was (is). Een ongehuwde moeder was (is) de grootste schande die een familie kon (kan) treffen. Omdat abortus ook uit den boze was (is) werd (wordt) het ongehuwde meisje en haar ongehuwde vriend of de ongehuwde vrouw en haar ongehuwde vriend door hun wederzijdse families gedwongen om met elkaar te trouwen. Dit moest (moet) het liefst al gebeuren voordat het voor de andere leden van de gemeenschap zichtbaar was (is) dat het ongehuwde meisje of de ongehuwde vrouw in verwachting was (is). In de meeste gevallen werd (wordt) het door de gemeenschap ook geaccepteerd als het ongehuwde meisje of de ongehuwde vrouw trouwde (trouwt) vlak voor of zelfs vlak na de bevalling. In sommige gevallen als de echte vader niet bekend was (is) trouwde (trouwt) het ongehuwde meisje of de ongehuwde vrouw, om de schande te voorkomen, met een jongen of man die daar zijn medewerking aan wilde (wil) verlenen.
Ja ik wil trouwen:
Vanaf het moment dat de anticonceptiepil in 1962 zijn intrede deed nam het aantal huwelijken onder sociale dwang in de loop der jaren af. Er was (is) nog wel een heel sterk sociaal verwachtingpatroon om, als je wilde gaan samenwonen met je vriend of vriendin, dan wel meteen met elkaar te trouwen. Dit was (is) dus niet echt een huwelijk onder directe sociale dwang maar wel onder zachte sociale dwang. Ook deze zachte sociale dwang om meteen te gaan trouwen als je ging (gaat) samenwonen verdween in de loop van het daaropvolgende decennium. Langzaam maar zeker werd het steeds normaler dat een ongehuwd meisje en haar ongehuwde vriend of een ongehuwde vrouw en haar ongehuwde vriend gingen samenwonen zonder te trouwen.
Ja we gaan in stilte trouwen:
Samenwonen zonder te trouwen is vanaf de jaren 90 de regel geworden. In de jaren 90 was het echter nog wel heel gebruikelijk om toch te trouwen zodra de vrouw in verwachting raakte. Ook hier was toch ook weer sprake van een zekere dwang. In dit geval was het echter een bureaucratische dwang tot het sluiten van een huwelijk. Het was namelijk heel veel gedoe om alles omtrent de wederzijdse rechten van het kind te regelen. Om alles te regelen moest je bij de notaris allerlei speciale documenten op laten maken en vast laten leggen wat een dure aangelegenheid was. Als je alleen voor de wet trouwde was alles echter voor weinig geld in een keer wettelijk geregeld. Daarom trouwden heel veel stellen in die jaren in stilte.
Het nieuwe romantische trouwen:
Tegenwoordig is de noodzaak tot trouwen eigenlijk volledig verdwenen. Dit komt door de invoering van de standaard samenlevingscontracten waarmee de samenwonende partners alles goedkoop wettelijk kunnen regelen. Hierdoor zie je steeds meer de tendens ontstaan dat samenwonende partners eerst zorgen dat ze hun carrière op de rails hebben. Vervolgens vervullen ze al hun materiële wensen, maken ze verre reizen enzovoort. Uiteindelijk nemen ze, omdat de biologische klok verder tikt, als ze halverwege de dertig zijn kinderen. En uiteindelijk gaan ze zo rond hun veertigste trouwen met de partner waar ze op dat moment een vaste relatie mee hebben.
Van droom tot werkelijkheid:
De huwelijksaanzoeken worden steeds origineler, de vrijgezellenfeesten worden steeds grotere happenings en de trouwerijen zelf worden echte droombruiloften en sprookjeshuwelijken.
Het huwelijksaanzoek:
In deze tijd van sociale media waarin iedereen honderden vrienden heeft is het natuurlijk belangrijk dat al die vrienden te weten komen dat je gaat trouwen. Het ideale moderne huwelijksaanzoek is dan ook een huwelijksaanzoek in een televisieprogramma dat uitgezonden wordt op prime time. Ook andere gelegenheden waar heel veel mensen uit je familie en vriendenkring aanwezig zijn lenen zich daarvoor. Zo zag ik bijvoorbeeld, vlak voor de vuurwerkshow in Hoorn, waar duizenden mensen stonden te wachten, de volgende, met een laserstraal van links naar rechts lopende, tekst, op een groot gebouw geprojecteerd worden: ”Laura, wil je met me trouwen”. Dit aanzoek werd met een luid applaus door de wachtende menigte ontvangen.
Het vrijgezellenfeest:
Een modern vrijgezellenfeest is ook een geweldige feestavond. De aanstaande bruid en de aanstaande bruidegom gaan, op de zogenaamde vrijgezellenavond, ieder met hun eigen vriendengroep een avond op stap. De aanstaande bruid en de aanstaande bruidegom krijgen die avond een pak aan, met een herkenbaar thema, waardoor ze duidelijk herkenbaar zijn als aanstaande bruid en de aanstaande bruidegom als ze over straat lopen. Deze verkleedpakken variëren van een grote banaan (zij is de pisang) tot een manshoge penis met ballen zo groot als voetballen (hij is de lul). De avond bestaat meestal uit een etentje met daarna een rondgang door de stad van kroeg naar kroeg.
De droombruiloft:
Op de ideale moderne droomhuwelijksdag wordt de Bruid met een koets of een ander zeer origineel vervoersmiddel opgehaald bij haar ouders. Vervolgens rijdt het bruidspaar met de koets of het andere originele vervoersmiddel naar het schitterende oude, volledig gerestaureerde gemeentehuis met een mooie oude trap bij de ingang, wat ideaal is voor de groepsfoto. De voltrekking van het burgerlijke droomhuwelijk vind plaats in de sfeervolle oude raadszaal met koperen kroonluchters en andere mooie ornamenten. De ambtenaar van de burgerlijke stand is een aimabele man of vrouw die op een vriendelijke manier heel betrokken lijkt met het bruidspaar. Na de burgerlijke huwelijksvoltrekking gaat het bruidspaar, net als in een echt sprookjeshuwelijk, naar een idyllisch klein kerkje. In de kerk worden de aanwezigen tot tranen toe geroerd door de mooie en romantisch getinte preek van de voorganger en de prachtige entourage. Na de kerkelijke ceremonie van het droomhuwelijk begeven het bruidspaar en de bruiloftsgasten zich in een stoet of, indien de afstand wat groter is, per touringcar naar het kasteel waar het bruiloftsfeest wordt gehouden. Op het bruiloftsfeest zorgt een professionele band of DJ voor passende achtergrondmuziek tijdens de diverse activiteiten. Na het vijfgangen diner barst het feestgedruis los met veel drank en muziek. Tussendoor verzorgen de kinderen van het bruidspaar in samenwerking met familie en of vrienden nog een audio visuele presentatie.
De exotische bruiloft:
Ook de exotische bruiloft wordt steeds populairder. Bij een exotische bruiloft vindt de huwelijksvoltrekking en het trouwfeest plaats in een tropische land. Een exotische bruiloft is echter vrij prijzig zodat of het bruidspaar of de familie en vrienden er veel geld voor moeten overhebben.
Conclusie:
Het huwelijk en de bruiloft hebben zich in de loop van de jaren ontwikkeld van een moetje naar een droombruiloft. Bij een moetje moest je bij elkaar blijven en duurden de huwelijken een leven lang. Dromen zijn vaak heel mooi maar duren maar heel even, een droom verwezenlijken is heel mooi maar een droom lang volhouden is de kunst. Uiteindelijk wordt ook elke dag in een roze wolk leven gewoon.