blog placeholder

Wie wil dit niet?   Geld ontvangen voor iets waar je lang geleden je tijd en/of geld in investeerde?
Iedereen kan een Residueel inkomen opbouwen.

Een korte introductie van het principe en enkele voorbeelden van Residueel inkomen

Definitie van Residueel inkomen

Met de term residueel inkomen wordt gerefereerd aan een inkomen dat men ontvangt over werkzaamheden uit het verleden.

Het is een inkomen dat in principe altijd blijft bestaan ook tijdens het pensioen en het is vaak overerfbaar. De hoogte van het inkomen kan fluctueren.

Gangbare vormen van Residueel inkomen

Het duidelijkste voorbeeld van residueel inkomen zijn royalties: Een band maakt een CD en brengt deze uit.
Voor elke CD die verkocht wordt ontvangen de band, de componist en de songwriter royalties. Maar ook elke keer dat het nummer gedraaid wordt op de radio, televisie en tijdens openbare feesten ontvangen de eigenaren deze royalties. Het zou kunnen dat het nummer op een gegeven moment niet meer gedraaid wordt op de radio en dat de verkoop van CD’s ophoudt en bijgevolg dus ook het inkomen.

Indien er echter enkele jaren later een DJ op het idee komt om het nummer opnieuw te draaien op de radio, of het wordt gebruikt in een film of voor een commercial, dan zullen er opnieuw royalties betaald moeten worden en komt het inkomen dus weer op gang.

Naast bovenstaand voorbeeld, zou je ook kunnen denken aan:

  • Auteursrechten,
  • geld dat men verdient met werk als een fotomodel,
  • of de fotograaf zelf …

Het werk is gebeurd op het moment dat het boek of artikel geschreven of de foto gemaakt werd en toch kan er nog heel lang na het eigenlijke werk een geldstroom jouw kant op komen.

Nu is er bij bovenstaande voorbeeld een zekere mate van talent (en natuurlijk ook geluk) in het spel. Het is niet iedereen gegeven om muziek te kunnen maken, een boek te schrijven, model te staan of foto’s te maken, al zou je er versteld van kunnen staan waartoe je allemaal in staat bent indien je het gewoon zou doen.Het lijkt op het eerste oog alsof een residueel inkomen opbouwen slechts is weggelegd voor de happy few.

Niets is echter minder waar, iedereen kan een residueel inkomen opbouwen.

Residueel inkomen door iedereen op te bouwen

Hieronder noem ik enkele voorbeelden waarmee ik zelf ervaring heb, feel free om in de reactie onderaan het artikel meerdere mogelijkheden te vermelden.

1.Direct Marketing

Direct Marketing, ook wel MLM genoemd. Bij het opzetten van je business bouw je een netwerk op van medeverkopers. Het residueel inkomen bestaat uit het percentage dat jij vanaf een bepaald level kan ontvangen over de verkoopsresultaten van de mensen die jij in je netwerk hebt opgenomen. Typisch bij deze bedrijfstaak is dat je in eerste instantie verhoudingsgewijs veel moet doen tegen een relatief laag inkomen. Vanaf een bepaald moment echter wordt deze verhouding omgedraaid en komt het geld (je percentage) binnen zonder dat je zelf nog veel actie dient te nemen.

Bekende voorbeelden zijn:

  • Tupperware verkoop,
  • de verkoop van verzorgings- of Aloë Vera producten,
  • of – en dit is nieuw op de Nederlandse markt – de verkoop van Xoçai, Gezonde Chocolade.

2.Artikelen schrijven 

Reclame inkomsten verwerven door het schrijven van artikelen. Foobie, de zoekengine waar je dit artikel gevonden hebt, biedt deze mogelijkheid. Zolang de gepubliceerde artikelen blijven staan kan je hier inkomsten uitontvangen.Voor meer informatie over deze vorm van inkomen opbouwen, zie een van de talloze artikelen op deze pagina.