Voorheen was de regel dat je aangifte vóór 1 april bij de belastingdienst binnen moest zijn. Dat is dit jaar anders: je kunt aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei 2015. Na 1 mei kun je ook nog wel aangifte doen, maar dan kan het wel 3 maanden duren voordat je bericht krijgt van de belastingdienst.
Het is daarom dus altijd aan te raden om ieder jaar voor 1 mei ( voorheen 1 april) aangifte te doen.
Krijg je geld terug?
Voor veel mensen geldt dat ze geld terugkrijgen van de belastingdienst. Maar wanneer krijg je dan bericht over hoeveel je terug krijgt, en wanneer wordt het geld overgemaakt?
In welke gevallen kun je geld terugkrijgen?
- Als je als student een bijbaan hebt
- Als je afstudeert en binnen datzelfde kalenderjaar een baan hebt
- Als je gedurende dat kalenderjaar bent begonnen of juist gestopt met werken
- Als je de AOW leeftijd hebt bereikt
- Als je kinderen hebt en recht hebt op inkomensafhankelijke combinatiekorting of alleenstaande ouderkorting
- Als je recht hebt op andere aftrekposten zoals alimentatie, zorgkosten, studiekosten
Wanneer bericht van de belastingdienst?
Nadat je aangifte gedaan hebt, ontvang je een voorlopige aanslag. Op deze aanslag staat vermeld hoeveel je moet terugbetalen, of terugkrijgt, gebaseerd op de gegevens die je zelf hebt doorgegeven.
Vervolgens controleert de belastingdienst deze gegevens, waarna je de definitieve aanslag ontvangt. Als je je gegevens voor 15 april hebt doorgegeven, ontvang je deze aanslag uiterlijk 1 juli.
In de praktijk is dit echter vaak al tussen eind mei en eind juni. Heb je de aangifte pas later gedaan, dan probeert de belastingdienst om binnen 3 maanden een aanslag te sturen.
Het geld wordt vervolgens binnen enkele dagen overgemaakt.
Moet je geld terugbetalen, dan krijg je dit jaar automatisch 4 maanden uitstel van betaling voor deze aanslag. Dat heeft te maken met een regel die door Den Haag eenmalig aan de Belastingdienst opgelegd is.
Rente betalen
Blijkt uit de definitieve aanslag dat je de Belastingdienst geld moet terugbetalen, dan is er een periode waarbinnen je dat moet doen. Normaal gesproken is dat tot zes weken na dagtekening van de definitieve aanslag. Je krijgt daar nu dus vanzelf vier maanden bij. Betaal je binnen deze periode, dan betaal je geen rente over het openstaande bedrag.
Je betaalt wel rente wanneer:
- het je niet lukt om binnen de genoemde termijn (zes weken + vier maanden) het bedrag te voldoen. Je betaalt dan vier procent invorderingsrente over het openstaande bedrag, geteld vanaf de betaaldatum op de aanslag (let op: dus óók over die vier maanden uitstel!)
- je te laat aangifte gedaan hebt en daardoor pas na 1 juli de definitieve aanslag hebt ontvangen. Je betaalt dan vier procent belastingrente over de periode van 1 juli tot zes weken na de betaaldatum op de aanslag.