Een overzicht van veel voorkomende hypotheekvormen. In deze serie behandelen we ze op hun meest kenmerkende eigenschappen. In dit artikel behandelen we de karakteristieken van een lineaire hypotheek.
Lineaire hypotheek Één van de verschillende hypotheekvormen is de lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvorm wordt een evenredig bedrag aan aflossing betaalt gedurende de gehele looptijd van de hypotheek. Hierdoor neemt de rente gelijkmatig (lineair) af. Door de fiscale aftrekbaarheid van de rente is de lineaire hypotheek een weinig gebruikte hypotheekvorm in Nederland.
Over de gehele looptijd van de hypotheek beschouwd is een lineaire hypotheek goedkoper dan alle anderen. Echter is de maandlast van de hypotheek bij ingang van de looptijd vele malen duurder dan aan het einde van de looptijd, terwijl een hypotheeknemer over het algemeen gedurende de looptijd beter in staat zal raken om de maandlasten financieel te dragen. Een lineaire hypotheek is mede daardoor en door de verloren aftrek bij de belasting weinig relevant voor eerste huizenbezitters (de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente geld niet bij een tweede huis).
De maandelijkse aflossing op een lineaire hypotheek wordt simpelweg berekend door het hypotheekbedrag te delen door de looptijd. Gaandeweg de looptijd neemt dus de rente over de hoofdsom af. Hierdoor betaal je dus constant dezelfde aflossing, maar zal op den duur het rentedeel nihil zijn. Bij andere hypotheekvormen wordt niet direct afgelost, en wordt bij een annuïteitenhypotheek de maandlasten ook opgebouwd gaande de looptijd. Hierdoor zijn de maandlasten beter te dragen, bovendien kan de hypotheeknemer steeds optimaal profiteren van de fiscale aftrekbaarheid van de rente.
Andere hypotheekvormen zijn:
- Belegginshypotheek
- Annuïteitenhypotheek
- Aflossingsvrije hypotheek
- Spaarhypotheek