blog placeholder

Een overzicht van veel voorkomende hypotheekvormen. In deze serie behandelen we ze op hun meest kenmerkende eigenschappen. In dit artikel behandelen we de karakteristieken van een beleggingshypotheek.

De Beleggingshypotheek

Bij een beleggingshypotheek wordt inleg betaalt in beleggingsfondsen in plaats van dat het geld wordt gestoken in een aflossing. Het rendement van de belegging wordt gebruikt om na afloop van de looptijd af te lossen. Hoewel een beleggingshypotheek veel geld kan opleveren, garandeert een beleggingshypotheek geen rendement op de inleg, terwijl dat wel nodig is om af te lossen.

Bij een beleggingshypotheek kan de geldnemer kiezen uit verschillende beleggingspakketten. Aan de ene kant kun je kiezen voor veilig door je geld te laten beleggen in obligaties als edelmetalen. Ook kun je kiezen voor risicovol om meer te renderen, deze pakketten worden geheel in aandelen gestort. Hoe groter het risico, hoe groter de kans is dat de inleg niet rendeert, maar dat kan ook precies tegengesteld uitpakken.

In 2006 waren de beleggingshypotheken veel in het nieuws met betrekking tot de woekerpolis affaire. De kosten van het beleggen gaan van het rendement af, en het is nooit helemaal duidelijk geweest hoe hoog die kosten waren en waar ze naartoe vloeiden. Echter doet dat niets af de werking van een beleggingshypotheek; als het goed gaat met het fonds waar jouw geld in zit, dan rendeert je hypotheek goed, en vice versa.

Een beleggingshypotheek is een goede manier om de aftrekbaarheid van de rente optimaal te benutten; de aflossing van de hypotheek gebeurt pas na de looptijd, het aftrekbare bedrag blijft dus de gehele looptijd hoog. Als de beleggingsopbrengst hoger is dan de netto rente, dan moet er 1,2% (in 2009) belasting betaalt worden.

Deze beleggingshypotheek is samen met de annuïteitenhypotheek een optie om een Nationale Hypotheek Garantie te kunnen krijgen, wat recht geeft op een koopsubsidie (samen met wat andere voorwaarden). Er bestaan overigens verschillende vormen van beleggingshypotheken, maar deze vorm is verreweg de meest voorkomende.

 

Andere hypotheekvormen zijn:

 

  • Lineaire hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek
  • Spaarhypotheek