blog placeholder

Een overzicht van veel voorkomende hypotheekvormen. In deze serie behandelen we ze op hun meest kenmerkende eigenschappen. In dit artikel behandelen we de karakteristieken van een annuïteitenhypotheek.

De annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de maandlasten (rente plus aflossing) gedurende de gehele looptijd van de hypotheek gelijk blijft. Dit komt omdat er wordt gekozen voor een toenemend aflossingsbestanddeel, terwijl het rentebestanddeel logischerwijs langzaam afneemt. De term annuïteit betekent een vaste, jaarlijkse (anno) som van rente en aflossing.

Doordat de aftrekbaarheid van de rente over de jaren krimpt zullen de reële maandlasten gedurende de looptijd toch langzaam stijgen, maar omdat de economie constant onderhevig is aan inflatie en de hypotheeknemer door carrièreontwikkeling naar alle waarschijnlijkheid steeds iets meer zal verdienen, wordt verwacht dat deze de maandlasten toch zal kunnen blijven dragen.

Het aflossingsbestanddeel wordt zodanig geconstrueerd dat aan het eind van de looptijd de hypotheeksom is afbetaalt. In sommige gevallen wordt gekozen voor een gedeeltelijke aflossing door de looptijd van de hypotheek heen.

De annuïteitenhypotheek en de beleggingshypotheek zijn samen de twee hypotheekvormen die in aanmerking komen voor een Nationale Hypotheek Garantie, een label waarmee een koper koopsubsidie kan verkrijgen. Het is in deze constructie ook mogelijk om deze twee hypotheekvormen te mixen.

 

Andere hypotheekvormen zijn:

  • Lineaire hypotheek
  • Beleggingshypotheek
  • Aflossingsvrije hypotheek
  • Spaarhypotheek