Een overzicht van veel voorkomende hypotheekvormen. In deze serie behandelen we ze op hun meest kenmerkende eigenschappen. In dit artikel behandelen we de karakteristieken van een aflossingsvrije hypotheek.
Aflossingsvrije hypotheek
Anders dan bij andere hypotheekvormen wordt er bij een aflossingsvrije hypotheek geen aflossingsdeel betaalt in de maandlasten. De hypotheeknemer betaalt alleen de rente over de hypotheek. Aflossing gebeurt eigenlijk alleen bij de verkoop van de woning.
Een aflossingsvrije hypotheek kent geen rentevast periode, de hypotheeknemer heeft dus gedurende de looptijd van de hypotheek te maken met schommelende maandlasten. Echter, omdat er geen aflossing betaalt wordt zijn de maandlasten beduidend lager dan bij iedere andere hypotheekvorm. Ook wordt er geen datum overeengekomen waarop de hypotheeksom terugbetaalt moet zijn, de aflossingsvrije hypotheek is dus eigenlijk voor het leven.
Banken verstrekken meestal een aflossingsvrije hypotheek tot 75% van de executie waarde van een huis. Zo is de hypotheekverstrekker zeker van aflossing als de hypotheeknemer failliet mocht gaan. Als de hypotheeknemer het huis verkoopt, dan is de restwaarde van de verkoop de winst voor de hypotheeknemer. De hypotheeksom gaat naar de hypotheekverstrekker ter aflossing.
Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt ook geen levensverzekering verplicht gesteld. Een hypotheeknemer zal deze zelf moeten afsluiten als hij zijn nabestaanden wil beschermen tegen financiële lasten na zijn overlijden. Omdat een aflossingsvrije hypotheek vaak ver onder de werkelijke waarde van een woning wordt verstrekt, is een aflossingsvrije hypotheek minder aantrekkelijk voor starters of huizenkopers zonder eigen spaargeld.
Andere hypotheekvormen zijn:
- Lineaire hypotheek
- Annuïteitenhypotheek
- Belegginshypotheek
- Spaarhypotheek