blog placeholder

Wilt u een hypotheek afsluiten of uw bestaande hypotheek oversluiten? Wat is er vanaf 1 januari 2013 veranderd? Met de nieuwe maatregelen van het lente-akkoord en het nieuwe regeerakkoord is het hypotheeklandschap drastisch veranderd. Lees de 6 meest voorkomende vragen en antwoorden over de veranderingen op de hypotheekmarkt.

1.       Is de hypotheekrente aftrekbaar bij een nieuwe hypotheek?

Vanaf 2013 komen nieuwe hypotheken alleen in aanmerking voor hypotheekrente-aftrek als ze voldoen aan de volgende voorwaarde: de lening moet gedurende de looptijd verplicht worden afgelost in maximaal 30 jaar. Hypotheken waarbij de schuld pas aan het eind van de looptijd afgelost zou worden komen niet meer in aanmerking voor hypotheekrente-aftrek . Voor starters geldt dat er in de praktijk 2 soorten hypotheken overblijven. De annuïteitenhypotheek, waarbij de maandlast gedurende de looptijd gelijk blijft of de lineaire hypotheek, waarbij de maandlast gedurende de looptijd afneemt.

2.       Is de hypotheekrente aftrekbaar bij een bestaande hypotheek?

Vanaf 2014 geldt voor bestaande hypotheken dat de maximale aftrek elk jaar met een half procent omlaag gaat. In de komende 28 jaar gaat de maximale aftrek, die nu nog op 52% ligt, omlaag naar  de hoogte van de derde belastingschijf. Huishoudens met een inkomen dat in de hoogste belastingschijf valt ontvangen daardoor minder rente-aftrek. Mensen die nog een lange looptijd van hun hypotheek voor de boeg hebben (jongere generaties) en op dit moment een aflossingsvrije hypotheek hebben zullen de gevolgen van deze veranderingen het meest voelen.

Voorbeeld: Bij een hypotheek van 350.000,- en een rente van 5% is dit nadeel in een periode van 3 jaar tijd (3 x0,5%) in 2017 opgelopen tot netto €350,-

3.       Wat is het maximale hypotheekbedrag?

Alleen voor de aanschaf van het huis mag straks nog geld worden geleend. Een extra bedrag bijlenen voor de verbouwing van de badkamer zit er dus niet meer in. Ook mogen de ‘kosten koper’ niet meer vanuit de hypotheek worden gefinancierd. Het verlagen van het maximale te lenen bedrag gebeurt in jaarlijkse stappen. Het maximale bedrag lag tot nu toe nog op 106% en wordt over een periode van 6 jaar verlaagd naar 100% .

hypotheek

 

4.       Ik heb een spaarhypotheek. Blijft mijn spaarsaldo onbelast?

 Voor bestaande hypotheken blijft er voor de kapitaalverzekering eigen woning een vrijstelling in box 1.  Het spaarbedrag blijft dus vrijgesteld van belasting en is dus fiscaal gunstig. Voor nieuwe hypotheken wordt de kapitaalverzekering, die het spaarbedrag vrijstelt van belasting, afgeschaft en wordt een spaarhypotheek dus fiscaal onaantrekkelijk.

 

5.       Tot wanneer kan ik mijn hypotheek wijzigen?

U kunt uw hypotheek omzetten tot 1 april 2013

  1. 6.       Wanneer is het verstandig uw bestaande hypotheek om te zetten?
  • Als u een beleggingspolis heeft en het rendement hiervan te laag is om af te lossen.
  • Als meer dan 50% van uw hypotheek aflossingsvrij is.
  • Als uw huis ‘’onder water’’ staat. Met andere woorden, als uw hypotheek te hoog is in verhouding tot de waarde van de woning.