blog placeholder

Beleggen in aandelen wordt door heel veel mensen geassocieerd met gokken in de loterij. Dit is een absolute misvatting. Als je verstandig handelt, levert beleggen in aandelen altijd meer op als geld op een spaarrekening zetten.

Veilig geld verdienen met aandelen

Waarschuwing vooraf: handel als beginnend belegger nooit in ongedekte opties. Als je begint met beleggen en je verdiend de eerste maanden, door stom toeval, veel geld door koersstijgingen is de verleiding groot om met je snel verdiende geld opties te kopen. DOE DIT NIET! Je gaat gegarandeerd op je bek! De professionele optie handelaren zullen gebruik maken van je onwetendheid en je gegarandeerd een loer draaien.

Regels voor veilig beleggen in aandelen:

1: Beleg alleen met spaargeld dat u de komende 10 jaar niet nodig hebt.

Aandelen moet je zien als je eigen bedrijf, je koopt ze om er een inkomen mee te genereren niet om ze zo snel mogelijk weer met winst van de hand te doen.

2. Beleg alleen in aandelen van hoofdfondsen.

Hoofdfondsen zijn aandelen van de hele grote bedrijven. Deze bedrijven hebben een intrinsieke waarde die hoger is dan de uitstaande aandelen. Daarmee is de dekking van je aandelen gegarandeerd. Juridisch gezien is de aandeelhouder slechts eigenaar van het aandeel en daarmee gerechtigd tot stemmen, dividend en het ontvangen van informatie. De vennootschap is een rechtspersoon, geldt juridisch als een apart subject, heeft een eigen vermogen en kan net als een natuurlijk persoon niet iemand anders’ eigendom zijn.

3. Spreid je posities:

Zorg ervoor dat je belegd in minstens 5 hoofdfondsen die in verschillende sectoren opereren.

4. Wees tevreden met een normaal rendement.

Als je zeker wilt zijn van het rendement van je in aandelen belegde vermogen moet je er van uitgaan dat je rendement gemiddeld ongeveer 25% hoger is als de actuele spaarrente. Dus als de spaarrente 5% is kun je uitgaan van 6,25% rendement op je aandelen. Alles wat je meer verdient is meegenomen maar niet vanzelfsprekend.

5. De basis van je rendement is het dividend.

Het dividend rendement ligt over langere altijd ruim een procent hoger dan de gemiddelde spaarrente over die periode. Als je geluk hebt kan het iets meer zijn.

6. Veilig je rendement verhogen met call-opties.

Als je aandelen hebt kun je iemand het recht geven om ze over een bepaalde tijd van jou te kopen, dit noem je call-opties schrijven. Degene die dit recht (optie) koopt betaald je nu direct een optie premie. Een voorbeeld: je hebt aandelen van 50 euro. Je verkoopt een call-optie met het recht op koop voor 55 euro over 3 maanden. De optie-nemer betaald je hier direct 0,50 euro premie per stuk voor. Er zijn nu twee mogelijkheden.

-1- Je aandeel blijft beneden de 55 euro, de optiehouder laat de optie na 3 maanden aflopen en je hoeft niet te leveren maar mag de 0,50 euro per aandeel houden. (1% verdiend in 3 maanden)

-2- Je aandeel stijgt tot boven de 55 euro, je moet leveren maar verdiend dus 5 euro per aandeel plus je optie premie (11% in 3 maanden). De tweede mogelijkheid geeft de meeste winst maar bij de eerste mogelijkheid behoud je de aandelen en kun je direct weer call-opties schrijven. Als je dat consequent doet kom je dus op 4% extra rendement per jaar bovenop je dividend vergoeding. Ook als je aandeel is gedaald in waarde kun je weer een call-optie schrijven waar je direct geld voor krijgt. Je kunt dus ongeacht de koerswaarde van je aandeel altijd geld verdienen met opties schrijven. Je moet alleen je aandelen niet moeten verkopen tijdens een tijdelijke koersdaling, vandaar dat je alleen beleggen moet met geld wat je niet nodig hebt.

-3- Conclusie: bij consequent opties schrijven verdien je altijd geld, hetzij de optiepremie die je mag houden, hetzij de koerswinst bij de verplichte verkoop van je aandelen.

 

Beleggen in aandelen is dus een kwestie van lange adem en je hebzucht in bedwang houden.