blog placeholder

Geld tekort aan het einde van de maand? Wil je sparen voor een vakantie? In dit artikel vindt je 30 gemakkelijke tips om geld te besparen op je boodschappen, energie/ water, je auto en nog veel meer. 

30 tips om geld te besparen

Sommige tips lijken vanzelfsprekend, maar kunnen veel geld opleveren. Veel succes met geld besparen! De adviezen zijn onderverdeeld in boodschappen, uitgaven, energie en water, auto en vrije tijd.

Boodschappen

1. Reserveer een vast bedrag per week voor de boodschappen. Neem dit bedrag aan het begin van de week op. Betaal de boodschappen contact, dan weet je precies hoe het met je budget voor die week staat.

2. Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Zorg dat er alleen op staat wat je nodig hebt.

3. Ga zonder honger naar de supermarkt. Dan wordt je minder snel verleidt door lekkere zaken. Een kauwgumpje in je mond wil ook nog wel eens helpen.

4. Sla de boodschappen voor de hele week in. Dan doe je minder vaak boodschappen, maar wel bewuster. Als de chocolade op is… is de chocolade op!

5. Huismerken zijn meestal altijd goedkoper dan A-merken. Het wordt je niet makkelijk gemaakt, want deze artikelen staan meestal niet op ooghoogte. Kijk in de laagste schappen.

Uitgaven

6. Kijk vooruit. Wanneer is iedereen jarig het komende jaar? Haal de cadeaus net na feestdagen of in de uitverkoop.

7. Ontdek het verkopen en goedkoop inkopen op Marktplaats en andere verkoopsites. Denk niet alleen aan grote dingen. Kleine bedragen kunnen bij elkaar aardig oplopen. Stripalbums, fototoestel en duizenden andere zaken kunnen via verkoopsites toch nog wat opbrengen. Ook inkopen kan veel schelen. Onderhandel tot je tevreden bent. Voor tips over verkopen op Marktplaats, neem een kijkje op: artikelen.foobie.nl/financieel/tips-voor-succesvol-verkopen-op-marktplaats/

8. Koop je kleding in de uitverkoop. Dat is meestal na het seizoen, maar de kleren kunnen ook het volgende jaar gedragen worden.

9. Foto’s laten afdrukken? De Consumentenbond heeft gekeken naar de beste koop. Die is nu te vinden op webprint.nl. Foto’s worden vanaf 5 cent afgedrukt!

10. Wees duidelijk wat je voor je verjaardag wil! Geen wensen zorgen voor de dooddoeners als bloem en bonbons. Wil je nieuwe theedoeken? Vraag dat dan!

Geld besparen op energie en water

11. Veel apparaten kosten ongemerkt veel stroom, ook al staan ze uit of standby. Denk hierbij aan het Senseoapparaat, de printer, televisie etc. Haal de stekker uit het stopcontact als je een apparaat niet gebruikt. De printer staat meestal automatisch aan als de computer aan staat, maar je print natuurlijk minder vaak! Zorg voor een apart verlengsnoertje en regel zo de aan/ uit stand van de printer.

12. Koop energiezuinige apparaten. Mochten de koelkast of wasmachine aan vervanging toe zijn, kijk dan goed naar het energielabel. Apparaten met het A-label zijn het energiezuinigst.

13. Bespaar geld terwijl je doucht! Zorg voor een waterbesparende doucheknop. Dit scheelt al vele liters per douchebeurt.

14. Zet een eierwekkertje klaar en probeer in vijf minuten te douchen. Arnold Schwarzenegger doet het ook! Als je elke dag een minuut korter doucht, scheelt dit al zo’n 3000 liter per jaar!

15. Wassen in de wasmachine op lagere temperatuur (30 graden) kost minder stroom. Beddengoed moet wel op 60 graden gewassen worden in verband met huismijt.

16. Een regenton verdient zichzelf terug. Regen is gratis!

17. Was op een droogrekje kost geen stroom, de wasdroger wel. Was die buiten hangt, ruikt meestal ook heerlijk fris.

18. Spaarlampen gebruiken minder stroom dan gloeilampen.

19. Zet de verwarming 1 graad lager en trek een extra laagje kleding aan.

20. Doe het licht uit, als je niet in een kamer bent. Tijdens de feestdagen: Verbindt je kerstlichtjes buiten aan een tijdsschakelaar. Laat de lampjes niet dag en nacht branden.

 

Auto

21. Rijdt volgens het ‘ nieuwe rijden’ en bespaar daardoor veel benzine. Via de website goedkooptanken.nu kun je vergelijken waar je goedkoop kunt tanken. Houdt wel rekening met de afstand naar de pomp, dat kost ook geld!

22. Auto wassen met de hand is een stuk goedkoper dan via de wasstraat. Extra tip: gebruik emmers met water in plaats van een tuinslang. Schenk het water in een gieter. Op die manier kunt je heel gericht de zeepsop afspoelen met weinig water.

 

 

Vrije tijd

23. Sport goedkoop. Wandelen en fietsen kost niets. Hardlopen is ook een redelijk goedkope sport, maar goede hardloopschoenen zijn noodzakelijk. Kies voor een goedkope sportschool zoals FitforFree en Fitallday. Misschien heb je recht op sportsubsidie (als je van een uitkering leeft) of recht op korting. Sommige sportscholen geven 65+ korting.

24. Goedkoop uitgaan? Op sommige avonden zijn bioscoopkaartjes goedkoper om publiek te trekken. Zoek op de websites van de bioscopen naar de goedkope avonden of aanbiedingen.

25. Stop je brood niet in een aluminium zakje, maar in de broodtrommel om mee naar je werk te nemen.

26. Neem flesjes water en een lunchpakket mee als je een dagje uit gaat. Eten bij een restaurant of snackbar kost algauw meer.

27. Let op je abonnementen. Ze worden vaak stilzwijgend verlengd en voor je het weet, zit je er weer een jaar aan vast. Vraag voor je verjaardag de nationale tijdschriftenbon. Daarmee kun je proefabonnementen afsluiten zonder dat je eraan vast zit. 

28. Neem eens een kijkje bij een weeggeefwinkel op het internet: www.weggeefwinkels.nl voor gratis artikelen.

29. Goedkoper een weekendje weg? Doe mee aan veilingen op het internet, bijvoorbeeld hotelveiling.nl. Neem de tijd en check hoe duur de prijzen normaal in het hotel zijn. Sla je slag op rustige momenten. Heb geduld, anders ben je alsnog duur uit!

30. Bij veel voorstellingen worden in de laatste maanden last-minute kaartjes aangeboden. Deze zijn veel goedkoper!

Veel succes met geld besparen!