blog placeholder

Het leven is vaak al duur genoeg. Zeker in een tijd van crisis waarin u eventueel minder bent gaan verdienen of uw baan heeft verloren.  Ook studenten hebben vaak weinig geld te besteden.  Voor iedereen die graag wat van zijn budget wil terugdringen staan op deze pagina een 10 tips die u daarbij kunnen helpen.

 Boodschappen:

Veel mensen betalen veel met hun pinpas. De kosten lopen hierdoor als snel op. U geeft namelijk ongemerkt veel meer geld uit dan wanneer u contant betaalt. Mijn budgetadvies voor de boodschappen is €20,- per week voor één persoon. Dit lijkt misschien niet erg veel maar als u één keer per week boodschappen doet in de B – supermarkten en op de markt dan zou dit bedrag een haalbaar streven moeten zijn. Veel voordeel heeft u ook door veel te letten op aanbiedingen en door van producten die u veel gebruikt grootverpakkingen te kopen.

Uitjes:

Kijk bijvoorbeeld in uw regionale krant. Vaak staan er uitjes in die u geen cent kosten. Bijvoorbeeld een expositie of fiets/wandeltocht met informatie uit uw woonplaats. U kunt ook internet raadplegen voor gratis activiteiten bij u in de buurt.

Uitgaan is een dure aangelegenheid zowel naar de kroeg als naar een restaurant. Nodig liever uw vrienden,familie en/of kennissen thuis uit. U kunt daarbij eindeloos variëren.  U kunt een spelletjes avond organiseren waarbij u de gasten voor de hapjes en drankjes laat zorgen.  Een etentje met zijn vieren waarbij de gasten een van de drie gangen meenemen en uzelf bijvoorbeeld voor de wijn zorgt. Als het mooi weer is zou u ook in een park in de buurt af kunnen spreken voor een picknick waarbij iedereen wat meeneemt. Zo kunt u zelf vast ook wel wat bedenken.

Energierekening:

Is uw energierekening erg hoog? Zorg voor stekkerblokken in huis met een aan/uitknop. U kunt daarin veel stekkers kwijt en als u weggaat kun u veel apparaten tegelijk uitzetten. Apparaten die constant op standby staan kosten ook stroom. Heeft u veel lampen in huis? Zorg dan dat u in iedere kamer een lamp heeft die alles verlicht. Doe ook alle lichten uit van de kamers waar u niet in verblijft. Haal ook uw opladers zodra het betreffende apparaat is opgeladen uit het stopcontact. Gebruik geen droger maar een droogrek dit scheelt namelijk veel stroom en als u een droger heeft kunt u hem op marktplaats zetten en er ook nog geld voor krijgen.

Water:

U kunt uzelf binnen een kwartier douchen. Er zijn zelfs speciale douchekoppen die op tijd zijn ingesteld. Voor de WC geld dat er speciale waterbesparende toiletten zijn. Ook heel belangrijk is om de kraan niet te laten lopen. Als u een afwasmachine heeft draai dan alleen als de machine volzit. Hetzelfde geld voor de wasmachine en heeft ook een positief effect op uw energierekening.

Oude spullen:

Gooi oude spullen niet weg. Zet ze op marktplaats en laat mensen erop bieden. Mijn advies is om dit geld te gebruiken voor het kopen van nieuwe spullen. Ook zijn er op het internet mogelijkheden om van andere mensen gratis spullen af te nemen.

Auto:

Indien u een auto heeft laat hem dan zoveel mogelijk staan. Voor afstanden van minder dan een uur kunt u makkelijk de fiets nemen en het is ook nog goed voor uw lijf en uw bankrekening.

Beweging:

Lopen en fietsen zijn het goedkoopst. Mocht u toch graag bij een sportschool willen dan kunt u het beste bij de tarieven kijken of er kortingen op u van toepassing zij. Als u van zwemmen houd en uw zwembad bied een jaarkaart aan dan raad ik u aan hier gebruik van te maken aangezien u er al een aanzienlijk voordeel mee heeft als u twee keer per week gaat zwemmen. U kunt ook gebruik maken van een hometrainer voor de televisie tijdens uw favoriete TV-series.

Lunch:

Neem naar school of naar het werk altijd uw lunch mee. Het is vaak zowel goedkoper als gezonder. Zorg er ook voor dat u altijd water, een liga en/of appel  in uw tas heeft mocht u onderweg trek of dorst krijgen dan bespaart u daarmee ook een hoop geld.

Mobiele telefoon:

Neem een sim-only  abonnement. Het kan veel schelen in de kosten.  U moet hiervoor wel zelf een mobiele telefoon kopen maar tegenwoordig is dat al mogelijk voor €20,- dus dan heeft u het geld er zo weer uit.

Financieel overzicht

Houd een kasboek bij zodat u kunt zien wat er binnenkomt en wat eruit gaat. Op deze manier weet u waar uw geld blijft en kunt u het geld wat overblijft op een spaarrekening zetten.