Veel mensen komen in deze tijd steeds vaker financieel in de problemen door het maken van grote schulden. Deze financiele problemen kunnen diverse oorzaken hebben zoals echtscheiding, ziekte, verlies van werk, verkoop van je huis tegen verlies. Ook kunnen schulden ontstaan doordat mensen simpelweg niet goed met hun geld kunnen omgaan. Ze geven meer uit dan ze op hun bankrekening binnenkrijgen. Mocht er dan nog financiele tegenslagen bijkomen zoals verlies van werk, ziekte, echtscheiding, dan hebben deze mensen geen buffer opgebouwd om deze tegenslagen op te vangen.
In dit artikel vindt u een handige stappenplan om uw uitgavenpatroon weer op orde te krijgen en te houden. U krijgt tevens tools aangereikt voor budgetteren.
Mensen die in geldproblemen komen zijn vaak niet bewust van hun eigen uitgavenpatroon en hun gedrag omtrent. Vaak geven ze anderen de schuld van hun financiele problemen en willen niet zien dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes, beslissingen en uitgavenpatroon. Zij zijn ook degenen die de problemen zelf kunnen oplossen.
Hierbij vindt u een stappenplan voor de aanpak van uw financiele problemen.
STAP 1: Schakel hulp in.
Schakel een familielid kennis of een budgetcoach in om je te helpen bij het organiseren van je administratie.
STAP 2: Maak een overzicht van al je inkomsten en uitgaven van de afgelopen 12 maanden. Op deze wijze krijg je inzage in hoeveel je hebt uitgegeven aan bepaalde uitgaven/kosten op jaarbasis en het gemiddeld bedrag per maand.
STAP 3: Ga naar de site van NIBUD en kijk wat een gezin/ persoon gemiddeld uitgeeft aan bepaalde kosten/uitgaven en vergelijk dit met je eigen overzicht. Zo zie je op welke uitgaven je kan besparen!
STAP 4: Maak een liquiditeitsbegroting. Dit is een overzicht van je verwachte inkomsten en uitgaven per maand voor het komende jaar. Zo’n overzicht geeft inzicht welk bedrag je in een bepaalde maand overhoudt of tekortkomt en welke betalingen in welke maand plaatsvinden( sommige betalingen vinden halfjaarlijks plaats of 1x per kwartaal).
STAP 5: Heb je in een bepaalde maand geld over na aftrek van al je uitgaven zet dan een bedrag opzij voor de maanden waarin je tekort komt.
STAP 6: Als het haalbaar is probeer maandelijks of in de maanden dat je geld overhoudt nog een bedrag te reserveren voor grotere onvoorziene uitgaven…Er kan natuurlijk altijd een wasmachine kapot gaan en dan is het handig dat je daar spaargeld voor kan aanwenden.
STAP 7: Houdt een huishoudboekje/kasboekje bij zodat je bepaalde uitgaven kan beheersen zoals boodschappengeld, kadootjes, kleding etc.