Jaarlijks gaan in Nederland vele jongeren studeren. Niet iedereen is echter in staat deze studie uit eigen middelen te betalen, er zijn dan ook vele jongeren die ervoor kiezen om geld te lenen tijdens hun studie. Waar veel jongeren echter geen rekening mee houden is dat zij dit geld (met rente) ook weer terug moeten betalen aan de overheid. Hoe zit het nu precies met studieschuld en wat zijn de nieuwste ontwikkelingen omtrent het aflossen ervan?
Studieschuld opbouwen:
Er zijn vier verschillende manieren waarop u als student ‘schuldragend’ kunt worden. Ten eerste ontvangt elke student een maandelijkse studiefinanciering en een ov-jaarkaart. Deze studiefinanciering bedraagt minstens 256 EUR en dit bedrag kan oplopen afhankelijk van het inkomen van de ouders van de student. Deze studiefinanciering is een gift van de overheid en hoeft dus niet afgelost te worden indien de student binnen 10 jaar een diploma behaald. Wanneer dit niet het geval is dient de student de studiefinanciering en ov-jaarkaart (met rente) terug te betalen aan de overheid. Ten tweede kan een student een rentedragende lening afsluiten wanneer hij niet voldoende middelen heeft om zijn studie te financieren. Deze rentedragende lening moet dan na de studie worden afgelost. Ten derde kan een student collegegeldkrediet aanvragen wanneer hij zijn jaarlijkse collegegeld niet kan betalen. Dit geld moet dan ook met rente na de studie worden afgelost. Ten slotte kan de student door een fout nog te veel studiefinanciering ontvangen. Dit geld moet dan rente-vrij terug worden betaald.
Wanneer moet studieschuld worden afgelost?
Een student dient te beginnen met aflossen op de 1e januari van het jaar nadat zijn studiefinanciering is afgelopen. Op deze datum komt de student in de aanloopfase terecht. De aanloopfase duurt 2 jaar en tijdens deze fase is het nog niet verplicht om schuld af te lossen, het is echter wel voordeliger om dan al te beginnen. Na deze 2 jarige aanloopfase start de aflosfase. Deze fase duurt maximaal 15 jaar en in deze 15 jaar dient de schulddrager een vast maandbedrag te betalen. Dit maandbedrag wordt berekend op basis van de hoogte van de studieschuld inclusief rente die hierover betaald moet worden met een minimum van 45,41 EUR.
Wat gebeurt er als studieschuld niet wordt afgelost?
Ten eerste kan een schulddrager verlaging van het vaste maandbedrag aanvragen. Er wordt dan gekeken naar het inkomen en afhankelijk daarvan bepaald ib-groep of de schulddrager in aanmerking komt voor een lager maandbedrag. Is dit het geval en is de schuld na 15 jaar nog niet afbetaald, dan kan de ib-groep overgaan tot het kwijtschelden van het restant van de schuld. Dit gebeurt alleen wanneer wordt vastgesteld dat de schulddrager niet over de middelen beschikt om de schuld af te lossen. Heeft de schulddrager echter een achterstand in de betaling zonder dat hij verlaging van het maandbedrag heeft aangevraagd, dan zal er eerst een aanmaning worden gestuurd. Wordt hier niet op gereageerd zal de schuldeis overgedragen worden aan een deurwaarder.
Nieuwste ontwikkelingen:
Over enkele jaren wil Minister Plassterk een nieuw systeem in gang zetten voor het terugbetalen van studieschuld. Schulddragers krijgen in dit nieuwe systeem 5 ‘jokerjaren’ waarin zij de aflossing stil kunnen zetten omdat ze bijvoorbeeld jonge kinderen hebben. Dit systeem gaat op z’n vroegst over drie jaar in.
Voor meer achtergrond informatie kan men terecht op de site van IB-groep: www.ib-groep.nl