blog placeholder

Een stamrecht BV geeft veel flexibiliteit als fiscale aanwending van een ontslagvergoeding maar brengt kosten met zich mee. Een bankspaarrekening is goedkoop en eenvoudig. Wanneer is het beter om voor een stamrecht BV te kiezen en wanneer verdient een stamrechtbankspaarrekening de voorkeur? Second Start, gouden handdrukadviseur, geeft antwoord.

Stamrechtbanksparen als aanwendingsmogelijkheid voor een ontslagvergoeding begint een volwassen produkt te worden. Het combineert eenvoud met lage of geen kosten en vaak wordt een aantrekkelijke rente gegeven.

Dat is goed voor de consument maar niet altijd voor de aanbieders van stamrecht BV’s. Er worden tegenwoordig veel minder stamrecht BV’s opgericht dan vroeger. Met als gevolg dat vooral bij sommige prijsvechters nu alle mogelijke trucs uit de kast gehaald worden om mensen ervan te overtuigen dat ook voor de lagere ontslagvergoedingen een stamrecht BV nog steeds de moeite waard zou zijn (ik heb zelfs een ondergrens van 20.000 euro horen noemen). De kosten van een stamrecht-BV zouden niet hoog zijn omdat je ze met een beetje rendement zo goed maakt (maar dat rendement heb je wel nodig om uitkeringen aan jezelf te doen).

Anderen (aanbieders van stamrechtbankspaarrekeningen) daarentegen zien het nut van de stamrecht BV helemaal niet meer in. Waarom kosten maken als het ook gratis kan met banksparen? En de meeste mensen begrijpen toch niet hoe een stamrecht-BV werkt en laten de administratie versloffen.

Zoals zo vaak ligt de waarheid in het midden. Maar voordat ik u onze mening zal geven een waarschuwing vooraf: Second Start biedt geen bankspaarrekeningen aan en verdient daar dus niets aan. Wel aan stamrecht BV’s. Niet een adviseur dus waar je een objectieve mening van zou kunnen verwachten. Maar afgezien van het feit dat wij denken dat wij op lange termijn alleen beter worden van adviezen waar onze clienten echt wat aan hebben, kan ik daar nog het volgende over zeggen. Second Start hanteert een tevredenheidsgarantie. Die komt erop neer dat u pas betaalt als u tevreden bent over onze dienstverlening. Met deze garantie houden wij onszelf scherp waarbij het mes aan twee kanten snijdt: ten eerste dwingt het ons om goede adviezen en een goede service te geven. Ten tweede voorkomt het ongewenste verkoopdrang. Aan iemand die wij adviseren een stamrecht BV op te richten maar die er later achter komt dat banksparen een veel betere oplossing was geweest, besteden wij wel tijd maar verdienen wij niets. Deze client kan immers alsnog een bankspaarrekening openen zonder onze rekening te betalen. Zelf opgelegde objectiviteit dus, hopelijk leest u verder.

Maar in welk geval is de bankspaarrekening een juiste keuze en wanneer heeft het zin om een stamrecht-BV op te richten? Uiteraard hangt dat af van uw persoonlijke situatie en wensen. Heel vaak is een bankspaarrekening de beste oplossing, ook voor ontslagvergoedingen van boven de 100.000 euro. De kosten zijn laag of nihil en u kunt kiezen uit verscheidene banken die een aantrekkelijk rendement geven. Voor een stamrecht BV betaalt u oprichtingskosten en ook zijn er jaarlijkse kosten, met name als u de administratie wilt uitbesteden. U moet dus een goede reden hebben om te kiezen voor een stamrecht BV. Wat kunnen die redenen zijn:

1. U wilt zelf bepalen wat er met uw geld gebeurt, bijvoorbeeld:
– lenen
– hypotheek
– zelf beleggen
– zelf hoogste rendement zoeken
– duurzaam (groen) beleggen

2. U wilt een eigen bedrijf beginnen
Lang niet altijd is een (stamrecht-) BV daar de juiste oplossing voor
Wel als u het geld nodig heeft om te investeren.

3. U gaat emigreren
In het buitenland is banksparen een onbekend fenomeen. Dat maakt het soms lastig om de belastingvoordelen te realiseren. In de belastingverdragen met sommige landen bijvoorbeeld krijgen de uitkeringen uit stamrechten alleen voordelige fiscale behandeling als het om lijfrentes gaat. Een uitkeringen uit een stamrecht BV wordt meestal als zodanig gekwalificeerd maar een uitkeringen van een bankspaarreking niet. Voorbeeld België.

4. Voor bedragen vanaf ca 100.000
De extra flexibiliteit bij de stamrechtuitkeringen en het maken van rendement wegen dan zwaar.

Zijn bovenstaande argumenten niet direct op u van toepassing maar wellicht in de toekomst wel dan kant u ook van twee walletjes eten. U stort uw ontslagvergoeding eerst op een bankspaarrekening. De bank moet dan wel toestaan dat u wanneer u dat wilt het saldo op kunt nemen om het op de rekening van een door u op te richten stamrecht BV te storten. Vraag daar nadrukkelijk naar bij het openen van de rekening; bij veel banken is dit mogelijk.