samenwonen verliefd stel

Als je gaat samenwonen, kan je je geluk niet op. Eindelijk kun je elke dag samenzijn met de persoon van wie je houdt. Maar hoe liefdevol een relatie ook is, je krijgt ook te maken met allerhande geldzaken. Gaan de thema’s liefde en geld in een relatie eigenlijk wel samen? En wat kun je doen om alles beter te laten verlopen? In dit artikel zetten we een aantal zaken rondom liefde en geld voor je op een rijtje.

Wie betaalt wat?

De kans is groot dat jij en je partner niet precies evenveel verdienen. Hoe ga je dan de kosten die jullie maandelijks hebben verdelen? Een handig hulpmiddel is om de kosten dan te verdelen op basis van de verhouding van het inkomen. Maak dan wel eerst inzichtelijk wat jullie allebei maandelijks verdienen en wat er aan kosten betaald moet worden. Dan kun je vervolgens bepalen wie welk percentage van de totale kosten moet betalen. Overigens: misschien hebben jullie hier zelf hele andere ideeën over. Bespreek in elk geval vooraf goed met elkaar hoe jullie het willen regelen.

Denk na over een gezamenlijke rekening

Het kan altijd handig zijn om samen een gezamenlijke rekening te openen. Op die rekening storten jullie dan elke maand allebei (een deel van) je inkomen zodat daar de vaste lasten van betaald kunnen worden. Ook hierbij kun je weer naar rato van inkomen verdelen als je dat wilt. Ben je bang dat er meer geld uit gaat dan dat er maandelijks binnenkomt? Verdiep je dan eerst ook nog even in budgetbeheersing.

Maak een samenlevingscontract

Je kunt als je gaat samenwonen alles mondeling bespreken, maar dan bestaat de kans dat je dingen na verloop van tijd vergeet. Of dat jullie zaken allebei anders interpreteren. Daarom kan het verstandig zijn om een samenlevingscontract af te sluiten. Daarin maak je afspraken op papier waarbij je aangeeft hoe je de kosten verdeelt en welk bedrag jullie allebei bijvoorbeeld aan spaargeld en spullen hebben ingebracht.

Vergeet ook zeker de liefde niet!

Laat het ook allemaal weer niet té veel over geldzaken gaan. Jullie zijn gaan samenwonen omdat jullie van elkaar houden en dat mag natuurlijk niet al teveel ondergesneeuwd worden door al die geldzaken. Misschien kun je vooraf afspreken om samen iets leuks te gaan doen na het bespreken van jullie financiële wensen en verplichtingen? Lekker uit eten of een dagje ontspannen in de sauna: iets waar jullie allebei in elk geval van houden en waarmee jullie vooral laten zien hoeveel je van de ander houdt. Nu alleen nog even kijken hoe je dat dan gaat betalen… maar als het goed is, moeten jullie daar nu wel uitkomen toch?

Je ziet het: geld en de liefde kunnen prima samengaan. Zolang je alles maar bespreekbaar maakt en goede afspraken maakt over wat jullie allebei het liefste willen.